Sfecla rosie si beneficiile pentru sanatate
Conservata in otet, fiarta, coapta singura sau alaturi de alte legume in cuptor, rasa cruda intr-o salata plina de gust si prospetime sau folosita pentru un pahar de suc, sfecla rosie este o buna sursa de fibre, vitamina C, acid folic, magneziu, potasiu si fosfor, are putine calorii si un gust ce este pe placul multora. Dar in afara versatilitatii in bucatarie, unde poate fi folosita pentru diverse preparate, sfecla rosie aduce organismului si numeroase beneficii, unele surprinzatoare si prea putin cunoscute.
Pentru a-si pastra cat mai mult din substantele nutritive, mai ales in cazul celor care vor sa faca o cura pentru a-si revigora organismul, este recomandat sa fie consumata cruda, rasa sau ca suc, sau preparata la cuptor. Iar daca ati fost vreodata curiosi de ce are aceasta culoare intensa, “vinovat” este betanina, pigmentul despre care cercetatorii spun ca ar putea preveni diverse afectiuni cronice.
Cei care mananca des sfecla rosie, indiferent de forma (cruda, coapta, fiarta sau suc) au un risc mai mic de a dezvolta afectiuni cardiovasculare, iar cei care sufera de hipertesiune arteriala se pot folosi de sfecla rosie cruda sau de sucul din aceasta leguma pentru a reduce scadea valorile tensiunii arteriale.
Mancata des, sfecla rosie ajuta creierul sa isi pastreze mai multa vreme tineretea, intareste memoria si procesele cognitive, si poate cel putin teoretic sa reduca riscul aparitiei unor afectiuni ca dementa.
O excelenta si delicioasa sursa de fibre alimentara, este recomandata si pentru o digestie mai usoara, in special in cazurile de constipatie cronica, dar si pentru a reduce riscul unor afectiuni ale colonului, precum diverticulita sau chiar a cancerului. Si in plus sfecla rosie hidrateaza corpul si da mai repede senzatia de satietate, indiferent de forma sub care este consumata, asa ca este recomandata si pentru a slabi mai usor.
Sfecla coapta, fiarta sau cruda ajuta ficatul sa functioneze mai bine si sustine eliminarea toxinelor din organism. Se recomanda mai ales in cazurile in care ficatul este marit.
Este recomandata ca sursa de vitamine si nutrienti si in cazul celor care efort fizic intens, chiar sport de performanta. Mancata cat mai des, sfecla rosie da corpului energie, imbunatateste circulatia sangelui, si reduce intensitatea febrei musculare, atat de neplacuta dupa sport.
Sucul de sfecla rosie sau sfecla cruda au efect usor antiinflamator, asa ca pot fi folosite ca adjuvante naturale pentru a reduce efectele artritei.
Datorita vitaminelor din sfecla rosie, aceasta leguma cu gust placut intareste sistemul imunitar, un avantaj esential mai ales in sezonul rece, cand avem nevoie de acest plus de vitamina C, A sau B6 oferit de sfecla, alaturi de numeroase minerale.
In cazul diabetului contribuie la stabilizarea nivelului glicemiei.
Sfecla rosie este recomandata nu doar pentru o digestie mai usoara, dar si pentru efectul sau usor diuretic, mai ales in cazul celor care sufera de afectiuni cronice ale rinichilor.
Foto: maxpixel.net
Articole asemănătoare
-
Smoothie cu sfecla rosie, mar si ghimbir
Bun pentru sistemul imunitar, digestie si un plus de energie, cu multe vitamine si gust placut, este o reteta care va ajuta sa profitati din plin de beneficiile oferite de sfecla rosie.
-
Tratamente naturiste cu sfecla rosie
Este recomandata sub forma de suc, fiarta sau coapta pentru a trata anemia, fiind bogata in fier si vitamina C. In plus cei care mananca des sfecla rosie, indiferent de felul in care o prepara, vor avea si un sistem imunitar mai puternic.
-
Smoothie cu suc de rodie si sfecla rosie
Un pahar in care veti gasi suc de rodie, gustul dulceag de sfecla rosie coapta, cel acrisor de grepfrut, totul intr-un smoothie plin de vitamine, perfect pentru a intari imunitatea intregului organism in lunile de toamna si iarna.
-
Sfecla rosie cu miez de nuca si merisoare confiate
Ne-am obisnuit cu sfecla rosie murata, coapta sau sub forma de suc, si este un ingredient bun pentru o gama larga de smoothie-uri. Dar in aceasta reteta contrastul dintre sfecla, miezul de nuca putin prajit si dulcele acrisor al merisoarele va surprinde cu siguranta orice musafir.
-
Suc energizant cu sfecla rosie, fenicul si fructe
Daca v-ati obisnuit cu un smoothie din fructe de ce sa nu incercati un pahar cu suc de mere, portocala alaturi de sfecla rosie si limeta.