Smochinele, o gustare sanatoasa pentru orice anotimp
Proaspete sau aromate, uscate (forma sub care le veti gasi cel mai adesea in magazine) sau confiate, smochinele sunt fructe dulci, cu textura cremoasa, un colorit atragator atunci cand sunt foarte coapte, satioase si pline de vitamine. Dar in afara gustului s-a constatat in timp ca smochinele pot sa previna anumite afectiuni cronice si sa intareasca sistemul imunitar, fiind de altfel des intalnit in terapiile alternative. Atentie insa, sunt fructe cu destule calorii (o smochina medie spre mare va avea in jur de 40-45 de calorii), asa ca nu trebuie mancate excesiv de cei care isi doresc sa scape de kilogramele in exces.
Mancate frecvent ca gustare sau desert, smochinele proaspete sau uscate protejeaza ficatul, ajuta digestia datorita continutului ridicat de fibre si pot chiar sa contribuie la reglarea nivelului de zahar din sange.
Ofera organismului un plus de energie si dau relativ repede senzatia de satietate, asa ca sunt recomandate mai ales copiilor si adolescentilor, dar si celor care fac des activitati fizice sau antrenamente sportive.
Smochinele sunt si o sursa buna de calciu (pentru dinti si oase mai puternice si mai tinere), dar de vitamina A, K, magneziu, au un continut ridicat de fier si potasiu, asa ca pot fi mancate cat mai adesea de cei care isi doresc sa ofere corpului aceste substante altfel decat prin suplimente de vitamine. Daca vreti sa aveti un par mai rezistent si mai sanatos, de exemplu, puteti ca in afara sampoanelor si tratamentelor speciale sa va bucurati si de fierul si restul nutrientilor din smochine.
Si pielea va beneficia de aportul acestor vitamine, mentinandu-se mai tanara si mai sanatoasa. Pot fi pregatite si masti cosmetice din miezul strivit al smochinelor proaspete, in amestec cu iaurt bio sau alte solutii, in functie de ten si varsta. In medicina naturista se recomanda aplicarea unui strat de miez de smochina pe suprafetele cu eczeme superficiale sau asupra verucilor.
Ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale normale si mancate frecvent reduc riscul aparitiei unor afectiuni cardiovasculare.
Conform unor cercetari recente consumul frecvent de smochine proaspete sau uscate reduce riscul aparitiei unor tipuri de cancer, precum cel de san sau de colon.
Au multa vitamina A, asa ca ajuta si ochii sa ramana mai tineri si mai puternici pe masura ce inaintam in varsta.
Pot sa apara cazuri de alergii la smochine (asa cum se intampla in cazul multor alte alimente), iar consumul excesiv, mai ales in cazul celor confiate, va incarca organismul cu prea multe calorii, dar poate sa provoace si tulburari digestive din cauza volumului mare de fibre.
Foto: pdpics.com
Articole asemănătoare
-
Kiwi pentru sanatate
Unul dintre fructele cu cel mai mare continut de vitamina C, perfect ca o gustare sau pentru a fi folosit in diverse retete, este unul dintre fructele exotice preferate de multi, in care veti gasi si vitamina E, K, magneziu, fosfor, cupru, acid folic, luteina, antioxidanti. La fel ca si bananele si fructul de kiwi este o buna sursa de potasiu.
-
Magnolia Heaven Scent, o alegere inspirata pentru orice gradina
Cu florile sale mari, numeroase, de un roz pur spre violet deschis, palid, cu tuse albe, aceasta varietate de magnolie este potrivita pentru orice gradina sau spatiu verde, dar devine centrul de atractie si interes mai ales intr-un spatiu relativ restrans.
-
Cinci motive pentru care este bine sa mananci masline cat mai des
Cei care le prefera ca o gustare sanatoasa sau un plus de gust in timpul mesei vor oferi astfel organismului sodiu, potasiu si magneziu, au relativ putine calorii si sunt recomandate in dietele de slabire.
-
Strugurii Swenson Red
Soi de struguri de masa cu ciorchini mari, grei (o medie de 700 de grame), cu numeroase boabe rotunde, rosiatice, cu gust dulce si parfumat, acest Swenson Red este o excelenta alegere pentru o gustare sanatoasa, delicioasa sau pentru o ocazie speciala.
-
Cinci motive pentru care trebuie sa mananci nuci pecan
Mai putin cunoscute si apreciate decat nucile clasice, nucile pecan au inceput totusi in ultimii ani sa fie alese ca o gustare sanatoasa, gustoasa si plina de vitamine si nutrienti. Sunt mai dulci decat nucile cu care suntem obisnuiti, au un continut ridicat de grasimi benefice pentru organismul nostru, au un nivel ridicat de proteine, lipide si multi, foarte multi antioxidanti alaturi de vitamina E si A.