Simptomele unei depresii si ajutorul naturii
Dureri de stomac, o bunadispozitie exagerata sau uitare dusa la extrem? Cine s-ar gandi ca acestea ar putea fi simptomele unei depresii? In cele ce urmeaza vom discuta pe scurt despre cum poate fi depistata aceasta boala ascunsa a societatii moderne si cum poate fi ea tratata, dar mai intai vom da un mic exemplu.
La inceputul primaverii doamna C. a inceput sa uite din ce in ce mai multe lucruri. Pana atunci profesia i-a facut intotdeauna placere, i-a dat energie pozitiva, nu era monotona si avea ocazia sa cunoasca si sa discute cu o multime de oameni. Acum, doamna C. nu mai stie exact ce a discutat si cu cine a stabilit anumite lucruri, nu se mai poate concentra si parca nu mai face fata problemelor, care altadata i se pareau aproape banale, sta in pat dimineata si nu-si mai aminteste ce intalniri are in ziua respectiva. Doamna C. are abia 50 ani, insa intra in panica, deoarece crede ca are inceput de Alzheimer. Vizitele la medicii specialisti si analizele au demonstrat ca este perfect sanatoasa, creierul ei functionand foarte bine. A urmat vizita la psiholog, care trebuia sa-i depisteze cauza pierderilor de memorie.
Rezultatul a fost urmatorul: doamna C. sufera de depresie. A inceput sa-si puna intrebari. Depresie? Nu a avut momente in care sa fie foarte suparata sau foarte trista. Relatia ei personala, concediile, mesele de zi cu zi si tot ce se afla in jurul ei era extraordinar. La fel ca doamna C. exista estimativ 3 milioane de persoane care sufera de depresie, numarul femeilor fiind dublu fata de cel al barbatilor. Depresiile reprezinta o boala populara, o boala a lumii moderne. Simptomele pot fi departe de ceea ce ne imaginam noi sau fata de asteptarile unor medici.
O alta femeie, de data aceasta mai tanara, doamna M (38 ani) a inceput sa fie dintr-o data extrem de energica. Vorbea extrem de mult, despre planuri de viitor, despre calatorii, despre locul de munca, despre banalitatile cotidiene, si totul i se parea absolut minunat. Cu toate acestea prietenii si colegii aveau senzatia ca nu se mai pot apropia de ea, ca nu mai pot avea un dialog normal, firesc cu ea. Incetul cu incetul si-a indepartat toti prietenii ajungand sa fie singura si sa se inchida intre cei patru pereti ai ei, dar cu toate aceastea starea euforica ramanand constanta. In realitate nu mai avea demult puterea sa isi infrunte cotidianul, sa mearga la cumparaturi, sa se ocupe de treburile din casa, sa aiba grija de ea. A avut noroc insa ca vecina ei a gasit-o in casa in timp ce incerca sa-si ia viata cu un pumn de medicamente. Diagnosticul medicilor de la clinica in care a fost dusa a fost unul singur, dar precis: depresie!
Simptomele sunt diferite de la caz la caz, important este sa fie descoperite la timp si sa fie tratate corespunzator. Cum pot depista cei in cauza, dar si medicii simptomele ascunse ale unei depresii?
Esential este ca medicii sa puna intrebarile corecte, deoerece pacientii vorbesc despre neplacerile din punct de vedere psihic punandu-le pe seama problemelor de digestie sau ale insomniilor. Multi pacienti spun de exemplu ca nu dorm suficient de mult si de aceea se simt rau, obositi, epuizati.
Medicii ar trebui sa puna si intrebari precum: "Va simtiti descurajati, descumpaniti, fara speranta?", "Aveti sentimente de vinovatie?", dar si intrebarea aparent banala "Exista ceva anume care va face sa va simtiti fericiti?". O persoana care sufera "doar" de dureri de spate se poate bucura in continuare de cei dragi ai sai, de mancarea lui preferata, de plimbarile in natura, de vizita prietenilor buni, pe cand cei depresivi nu ar putea numi vreo intamplare sau vreun eveniment care sa-I bucure sau care sa le faca placere.
Insa ce se intampla de acum incolo cand stim din ce in ce mai multe despre depresiile ascunse? Intram in panica si fugim la psiholog sau chiar psihiatru de fiecare data cand observam ca mama are un moment in care nu-si aminteste unde a pus un lucru, daca prietena sau prietenul nostru bun are o stare mai trista, fata de altadata sau daca simtim anumite dureri in stomac?
Bineinteles ca nu, un adevarat semn care trebuie sa ne ingrijoreze, care sa ne puna semne de intrebare sau si care trebuie sa ne dea un imbold pentru a cauta ajutor este atunci cand persoana se transforma si se schimba cu totul, cand este de nerecunoscut.
Poate parea copilareasc sa spunem ca banalul ceai de sunatoare poate ajuta in lupta cu depresia. Chiar daca spunem ca depresia este o boala moderna, problemele emotionale au existat intotdeauna si in lumea satului sunatoarea este cunoscuta ca remediu pentru minte si suflet.
Un concediu prelungit intr-un climat benefic poate fi o solutie. Bioclimatul sedativ-relaxant este cel din zonele de podis-deal cu altitudini intre 200-300 m si 700-800 m. Statiuni potrivite in acest sens sunt: Sarata-Monteoru, Govora, Olanesti, Cozia, Caciulata, Calimanesti, Ocna Sibiului, Sovata.
Articole asemănătoare
-
Ceai cu gheata si rozmarin
Ceaiul poate fi baut fierbinte, cu miere si, de ce nu, lamaie sau lapte, dar la fel de bine poate fi pus intr-o carafa de sticla, cu multa gheata pentru zilele toride. Iar rozmarin alaturi de lamaie va schimba chiar si un ceai banal intr-un deliciu.
-
Ceaiuri pentru vindecarea durerilor in gat
Durerile in gat pot sa apara indiferent de anotimp, uneori ca unul dintre simptomele unei gripe sau raceli, alteori dupa ce ne-am bucurat de o inghetata delicioasa sau un suc rece. Dar indiferent de cauze si medicina naturista ofera terapii simple, la indemana oricui, care vor completa tratamentul prescris de medic.
-
Test: Cultura culinara
Omul nu traieste doar cu paine, iar mesele servite zilnic nu reprezinta doar o necesitate fiziologica, ci mai mult decat atat expresia unei culturi si a unui mod de viata. Ce conostiinte aveti despre cultura culinara din celelalte colturi ale lumii?
-
Painea alba - un aliment daunator
Desi produsele consumate pe parcursul unei saptamani si al unei zile sunt permanent diversificate, exista o categorie de alimente a caror utilizare este neintrerupta: produsele de panificatie.
-
Fenomenul de ecoturism in Romania
Termenul de ecoturism desemneaza, conform adoptarii si promovarii de catre Asociatia de Ecoturism din Romania (AER), "o forma de turism in care principala motivatie a turistului este observarea si aprecierea naturii si a traditiilor locale direct legate de natura."