Fenomenul de ecoturism in Romania
Termenul de ecoturism desemneaza, conform adoptarii si promovarii de catre Asociatia de Ecoturism din Romania (AER), "o forma de turism in care principala motivatie a turistului este observarea si aprecierea naturii si a traditiilor locale direct legate de natura."
Conditiile in care se realizeaza ecoturismul sunt enumerate mai jos:
1) conservarea si protejarea naturii;
2) intrebuintarea resurselor umane locale;
3) existenta unui caracter educational si a unui respect pentru natura prin constientizarea turistilor si a comunitatilor locale;
4) minimizarea impactului negativ asupra mediului natural, cultural si social;
Ecoturismul in Romania constituie un element de dezvoltare durabila a comunitatilor locale rurale de pe aceste meleaguri.
Principiul focalizarii pe zonele naturale este important in ecoturism, la fel cum este si cel al conservarii naturii.
Tara noastra beneficiaza deja de 20 de pensiuni si tur-operatori care promoveaza turismul prietenos cu mediul natural, acestia fiind certificati de catre Asociatia de Ecoturism din Romania.
Cele mai solicitate pensiuni ecologice romanesti se gasesc in zona Retezat, Piatra Craiului, Bucovina si Sibiu.
O eco-pensiune trebuie sa beneficieze de un numar de pana la 20 de camere, consumul de energie si apa fiind redus. De asemenea, meniul oferit oaspetilor trebuie sa contina numai ingrediente naturale.
Presedintele Asociatiei de Ecoturism din Romania, Andrei Blumer ne informeaza ca zone precum Retezat-Hateg, Apuseni sau Delta Dunarii plaseaza Romania pe un loc fruntas in Europa din punctul de vedere al potentialului ecoturistic.
Articole asemănătoare
-
Lucrari de gradinarit in luna august
In lumina razelor de soare de sfarsit de vara, gradina este foarte “colorata”, incepand sa capete un aspect din ce in ce mai imbietor. Mai mult chiar, acesta reprezinta primul semn ca a sosit vremea recoltarii legumelor timpurii si ca se impun noi masuri de intretinere.
-
De ce nu este benefica pentru gradina caldura de afara iarna
Temperaturile inregistrate la inceputul acestui an in Romania si in alte state europene par a confirma teoria incalzirii globale. Dar pentru a nu trage concluzii pripite ar fi bine sa mai asteptam cel putin pana in luna martie, fiindca iarna e departe de a-si fi spus ultimul cuvant.
-
Rezervatii din Romania cu vegetatie pontica si mediteraneana
In Romania sunt circa 15 rezervatii cu vegetatie de origine pontica, pontico-mediteraneana sau continental-orientala.
-
Bucate cu specific indian. Chiftelute din carne de vita in sos de lamaie
Bucatele cu specific indian se remarca prin savoarea mirodeniilor - sofran, ghimbir, coriandru, etc. si a parfumurilor diverse, avand origini antice. Reteta delicioasa propusa din bucataria indiana este cea de chiftelute din carne de vita in sos de lamaie.
-
Chiftelute de porc in sos de rosii
Intalnit destul de des in bucataria romaneasca, acest preparat este unul foarte apetisant.