Serotonina - ce alimente ne ofera substanta fericirii?
Nu mai este de mult un mister ca starea de spirit nu depinde doar de evenimentele din jurul nostru si ca o influenta majora asupra proceselor psihologice are si substratul biochimic. Explicatia modului in care produsele alimentare ne influenteaza starea de sprit o regasim in modul in care functioneaza creierul. Acesta comunica cu celelalte organe prin intermediul anumitor substante, cunoscute sub numele de neurotransmitatori, eliberate de alimentele pe care le consumam.
Serotonina – neurotransmitatorul fericirii
Sunt cunoscuti trei neurotransmitatori capabili sa influenteze starea de spirit: dopamina, noradrenalina si serotonina. Cand consumam alimente care le produc pe primele doua, avem tendinta sa ne simtim mai activi mental, mai motivati sau energici cand depunem efort. De cealalta parte, serotonina are mai mult un efect calmant asupra organismului.
Alimentele care ne furnizeaza serotonina ne elibereaza de tensiune, stres, facandu-ne chiar sa simtim o stare de bine. Serotonina are un rol important in aparitia depresiei si a anxietatii, datorita dereglarilor chimice pe care le produce. Mentinerea unui nivel potrivit de serotonina in corpul uman, difera de la un organism la altul, datorita alimentatiei, a modului de viata si altor factori.
5 alimente din care procuri serotonina
1. Semintele de in. Semintele de in sunt apreciate printre cele mai bogate surse de triptofan si acizi grasi omega 3, substante care elibereaza in organism o mare cantitate de serotonina. Specialistii recomanda 1-2 lingurite de ulei de seminte de in pe zi pentru probleme precum depresia si alte tulburari psihologice.
2. Bananele. Aceste fruncte exotice sunt considerate o sursa veritabila de vitamina B6, si pe langa beneficiile directe pe care le au in organism se numara si productia de serotonina.
3. Ouale. Ouale pasarilor de curte, mai putin ale celor din crescatorie, sunt bogate in acizi grasi omega 3. Consumate in cantitati moderate, pot avea de asemenea un impact pozitiv asupra starii de spirit.
4. Ciocolata neagra. Ciocolata neagra contine cantitatea cea mai mare de antioxidanti, cu efecte benefice pentru sanatate, alaturi de magneziu, care contribuie la diminuarea stresului. Carbohidratii din ciocolata sporesc nivelul serotoninei din creier, generand o stare psihica pozitiva.
5. Sparanghelul. Vitamina B este unul dintre nutrientii pe care organismul nostru ii foloseste pentru a elibera serotonina. Sparanghelul verde are un continut ridicat de acid folic, nimic altceva decat un tip de vitamina B. Prin urmare, consumul regulat de sparanghel este recomandat pentru a-ti mentine echilibrul emotional.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Rosiile pentru sanatate
Cum are multa vitamina C doar o rosie de dimensiuni medii pe zi ne ofera pana la 40 la suta din necesarul zilnic, in vreme ce vitamina K, despre care se vorbeste mai putin, este utila pentru a regla tensiunea arteriala
-
Din ce alimente ne luam calciul in post?
Calciul este unul dintre nutrientii esentiali de care corpul nostru are nevoie pentru a se mentine puternic si sanatos. Pentru ca lucrurile sa intre pe fagasul normal este nevoie de o alimentatie corecta si, nu in ultimul rand, de multa miscare.
-
Cartofi natur cu rasol de peste
Cu un timp de preparare rapid, reteta de cartofi natur cu rasol de peste este o mancare cu un gust placut. In timp ce cartofii ne ofera senzatia prelungita de satietate, pestele completeaza cu o valoare nutritiva mare.
-
Salata de telina cu carne de pui si maioneza
Carnea de pui in combinatie cu legumele ne ofera o reteta sanatoasa si plina de vitamine, numai buna de incercat pentru o masa de seara. Reteta propusa pentru dumneavoastra este: salata de telina cu carne de pui si maioneza.
-
Ce alimente sunt potrivite sa le consumam seara?
Daca raspunsul la aceasta intrebare inca va mai da de gandit, aveti mai jos cateva justificari referitoare la binele sau raul pe care ni-l provoaca consumul alimentelor seara.