Rosiile pentru sanatate

Ne-am obisnuit sa o consumam in cele mai diverse moduri, in principal sub forma de salata sau ca suc, dar exista si nenumarate alte retete care o pun in valoare sau o includ pentru gustul sau usor de recunoscut. In sosuri pentru pizza si paste, ca gustare, in supe si ciorbe, completand aroma unor retete complicate sau, dimpotriva, surprinzator de simple, rosia este versatila, usor de preparat si, daca stim sa o punem in valoare, de fiecare data este delicioasa. Insa putem folosi clasica tomata si pentru terapii naturiste, pentru a ne mentine sanatatea si pentru un aport zilnic de vitamine si minerale. In banala rosie vom gasi vitamina C in cantitate apreciabila, vitamina A, vitamina K si vitamina B6, alaturi de o doza serioasa de magneziu si potasiu. Asa ca un pahar de suc de rosii (natural, fara indulcitori si ideal ar fi sa il preparam chiar noi pentru a fi cat mai proaspat) este indicat cand avem nevoie de un plus de energie dupa o zi obositoare. In salate sau sub forma de suc, pastrandu-si astfel calitatile nutritive, rosia este un aliment ce poate fi folosit si ca adjuvant in tratarea mai multor boli, unele dintre ele destul de grave.  

Beneficii aduse de tomate


1. Datorita prezentei licopenului consumul de rosii are un efect anti-cancer, indiferent daca este vorba de fructul proaspat, de suc sau de ketchup, si potrivit unor studii in anumite tipuri de cancer ar putea fi un supliment alimentar esential, care ar creste mult rezistenta organismului si posibilitatea unei remisii. Iar licopenul este eficient si in prevenirea afectiunilor cardiovasculare, asadar este o substanta cu adevarat miraculoasa intr-un produs deja obisnuit in bucataria fiecaruia. La indemana, ieftin si usor de consumat. 
 
2. Cum are multa vitamina C doar o rosie de dimensiuni medii pe zi ne ofera pana la 40 la suta din necesarul zilnic, in vreme ce vitamina K, despre care se vorbeste mai putin, este utila pentru a regla tensiunea arteriala. Nu uitati nici faptul ca prezenta vitaminei A face din tomata cu aliat necesar pentru mentinerea unei vederi bune si pentru ameliorarea problemelor legate de acuitatea vizuala, in special la persoanele in varsta. Si ca un bonus special rosiile sunt utile daca dorim sa reducem nivelul colesterolului. 
 
3. Rosiile crude ajuta foarte mult la reglarea digestiei si sunt recomandate in curele de slabire, pentru ca ofera organismului energie si substante nutritive, dar in acelasi timp un volum redus de calorii. 
 
4. In cosmetica sucul de rosii poate fi folosit pentru reducerea cearcanelor (se lasa un sfert de ora si apoi se spala zona cu apa calduta) si pentru masti care ajuta la tratarea acneei. Poate fi folosit si dupa plaja daca am stat prea mult la soare, calmand si ajutand la vindecarea arsurilor usoare si medii, si este excelent daca vrem ca pielea noastra sa isi mentina cat mai multa vreme un aspect tanar si elastic. Si nu doar pielea, dar si parul va arata mai bine si va fi mai rezistent, efecte de care ne vom bucura in timp. 
 
5. Daca reusim sa mancam cat mai des rosii nu doar pielea va parea mai tanara, dar aportul de vitamine va mentine sistemul osos si dintii, care vor fi mai rezistente si mai sanatoase in special pe masura ce inaintam in varsta. 
 
6. Si fumatorii ar trebui sa consume cat mai multe rosii daca nu au reusit pana acum sa renunte la acest viciu. Chiar daca nu este un leac miraculos, consumul regulat de rosii scade intr-o oarecare masura atat efectele negative ale tigarilor, cat si (cel putin teoretic) riscul cancerului pulmonar. 
 
7. Un pahar de suc de rosii va revigora intregul organism, aduce un plus de energie atat de necesar mai ales in cazul celor care sufera de oboseala cronica, ajuta in cazurile de diabet, reduce inflamatiile si chiar poate fi de folos in perioadele de activitate intelectuala intensa. Aveti de sustinut un examen dificil, va pregatiti pentru un test unde trebuie sa memorati si sa sintetizati multa informatie, va simtiti depasiti de situatie? Sucul de rosii va fi un plus pe langa suplimentele alimentare din farmacii, si unul perfect natural.

Foto: publicdomainpictures.net

 

Articole asemănătoare

  • Coriandrul pentru sanatate

    Cu multa vitamina C, K si proteine, frunzele de coriandru sunt perfecte in salate, supe sau pentru a improspata o mancare, iar fructele si semintele se folosesc dupa uscare si macinare pentru diverse tincturi si infuzii sau, de ce nu, uleiuri esentiale, produse usor de gasit in magazinele de specialitate.

  • Spanacul, un aliat esential pentru un sistem imunitar puternic

    Banalul spanac are nu mai putin de 15 vitamine si minerale esentiale pentru sanatate: vitamina A si K, vitamina E, vitamina C, calciu, magneziu, fier, potasiu si lista poate continua.

  • Conopida - cinci beneficii pentru sanatate

    Are putine calorii, aduce destul de repede senzatia de satietate, este recomandata in diverse diete de slabire pentru ca o puteti prepara in numeroase feluri.

  • Top 4 ceaiuri medicinale pentru sanatate

    Ceaiul de musetel: unul dintre cele mai populare, il gasim sub forma de pliculete sau ca planta uscat, cu un miros usor, dulceag, gust placut pe care il recunosti imediat, si este o solutie traditionala pentru durerile usoare sau pentru raceli, simplu sau indulcit cu miere ori zahar

  • Cele mai bune surse vegetale pentru sanatate

    Crude sau gatite, ca garnitura, gustare sau parte din reteta preferata, legumele sunt surse de vitamine, minerale si sanatate pe care nu le putem ignora. Varietatea de gusturi, soiuri, culori si gusturi va ajuta sa nu va plictisiti de aceleasi feluri de mancare, si cu cat includeti mai multe fructe si legume in regimul alimentar obisnuit cu atat mai repede veti simti beneficiile pentru sanatate. Iar unele legume sunt surse vegetale de sanatate pe care nu trebuie sa le ignorati.


Warning: fopen(cache/acbd47af8506bd024ed8dc2921d8b934) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139