Scorusul de munte si sanatatea
Scorusul de munte sau sorbul pasaresc este o planta care-si are radacinile atat in sens propriu cat si figurat in pamantul batranului continent european. Chiar daca numele indica o relatie aparte cu zonele inalte, tufele scorusului de munte pot fi intalnite deopotriva in regiunile deluroase si sporadic la campie. Prefera luministurile si suporta bine, comparativ cu alte plante, gerul si lipsa indelungata a apei.
Florile albe ale scorusului de munte sunt frumos mirositoare iar fructele caramizii iti lasa gura apa inainte de a le fi gustat, asemenea maceselor, cu care de altfel se afla in relatie de rudenie.
Substantele biologic active din scoarta, frunzele si fructele plantei au efect diuretic-depurativ remarcabil si actioneaza totodata in sensul stimularii imunitatii naturale a organismului. In acest sens se face un decoct dintr-o lingurita de planta la 250 ml apa (fierbere 10 minute), care se bea in cursul unei zile.
Scorusele au proprietati diuretice, astringente si antiscorbutice si se folosesc la combaterea reumatismului, tuberculozei, tusei, precum si la curatirea sangelui. Uzul intern vizeaza printre altele: ateroscleroza, balonarea, bronsita, gastrita cu hipoaciditate si nu in ultimul rand gingivita.
Scorusele contin zaharuri, tanin, acizi organici, uleiuri eterice, carotina si vitamina C, aceasta din urma chiar intr-o cantitate similara cu cea cuprinsa intr-o lamaie sau portocala.
In unele regiuni ale tarii scorusele sunt recoltate de gospodine pentru prepararea delicateselor care sa ne indulceasca diminetile, respectiv a marmeladei, gemului sau compotului.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Semintele de pin si sanatatea
Asa numitele seminte de pin sunt de fapt seminte ale conurilor de pin. Acestea au culoare galbuie, sunt dulci, cu o usoara aroma de unt, si reduc senzatia de foame.
-
Profita de fructele si legumele de vara!
Vara este momentul cand putem si chiar suntem obligati sa ne bucuram cat mai mult de darurile naturii. Da, “suntem obligati”, dar nu din mediul exterior ci de propriul organism, care are nevoie de fructe si legume proaspete pentru a functiona corespunzator.
-
Consumul de oua si sanatatea inimii
Astazi ne propunem sa demontam inca un mit legat de alimentatia de zi cu zi, aducand in discutie relatia dintre consumul de oua si sanatatea inimii. Este, oare, fondata teama ca mancand regulat oua ne expunem la unele boli ale inimii?
-
Uleiul de oregano si sanatatea
Uleiul de oregano este extras, asa cum indica si denumirea, din frunzele arbustului Origanum Vulgare nativ si popular in zona Mediteranei.
-
Semintele de dovleac si sanatatea
Semintele de dovleac pot sa constituie o gustare in oricare moment al zilei, fiind nutritive si pline de energie.