Sarmalute Yalanji. Reteta pentru zilele de post
Despre postul Craciunului invatatura populara spune ca este un post al bucuriei. Cum l-am putea intampina altfel pe pruncul Iisus, ce se va naste in Betleem, decat cu sufletele si trupurile curate? In zilele cu post ramase pana la implinirea marelui praznic, este musai sa incercati reteta de sarmalute Yalanji. Yalanji in limba turca inseamna fals, in situatia de fata referindu-se desigur la faptul ca nu contin carne.
Sarmalutele Yalanji ofera o alternativa sanatoasa pentru produsele clasice de post si sunt agreabile in orice dineu savarsit pana la data de 25 decembrie. Cu putina pricepere, veti pune la cale pentru familie o masa copioasa in aproximativ o ora.
Ingrediente pentru 4 portii:
1/2 frunze de vita de vie
5 fire de ceapa verde
2 rosii date prin razatoare
o ceasca si jumatate de orez
o ceapa uscata
o legatura de izma
ulei
sare
piper
Cum se prepara:
1. Se oparesc frunzele de vita de vie in apa clocotita amestecata cu sare. Le scurgem si le punem deoparte la racit;
2. Pentru umplutura: Sotam ceapa cu orezul in putin ulei, amestecand permanent cu o lingura de lemn. Adaugam prima rosie si o ceasca de apa. Dupa ce orezul absoarbe apa, stingem focul si condimentam cu sare, piper si izma;
3. Punem cate o lingurita de umplutura in fiecare frunza si invelim. Asezam pe fundul cratitei un “pat” de frunze de vita de vie iar deasupra sarmalutele, in forma de cerc. Adaugam doua cesti de apa, putin ulei si cea de-a doua rosie;
4. Se fierb sub capac la foc mic 50 de minute.
I. C.
Articole asemănătoare
-
Chiftelute de post din piure de cartofi
O reteta pentru una din zilele in care nu stim ce sa mai gatim de post poate fi cea de chiftelute din piure de cartofi.
-
Mancare de ciuperci pentru zilele cu post
Rolul ciupercilor in bucatarie a fost mereu comparabil cu acela al plantelor de baza sau chiar al carnii.
-
Mancare de linte. Reteta pentru zilele de post
Lintea este o leguma asemanatoare fasolei dar mai putin folosita decat aceasta in alimentatie. Nu pentru ca ar fi umbrita de blestemul unor defecte, insa atitudinea romanului in fata a tot ceea ce este nou s-a dovedit de fiecare data conservatoare.
-
Shake simplu de vara, cu lapte de cocos si banana congelata
Shake-ul este o bautura cremoasa si gustoasa, potrivita pentru zilele de vara. O reteta rapida, ieftina si accesibila chiar si celor putin experimentati, este cea cu lapte de cocos si banana congelata. Iata ce ingrediente va sunt necesare pentru o portie
-
Sarmalute delicioase de post cu ciuperci si orez
Pentru o mancare de pranz delicioasa, puteti prepara reteta de sarmalute de post cu ciuperci si orez.