Mancare de linte. Reteta pentru zilele de post
Lintea este o leguma asemanatoare fasolei dar mai putin folosita decat aceasta in alimentatie. Nu pentru ca ar fi umbrita de blestemul unor defecte, insa atitudinea romanului in fata a tot ceea ce este nou s-a dovedit de fiecare data conservatoare. Oamenii superstitiosi spun ca cine mananca de Anul Nou linte se umple de bani.
Lasand gluma la o parte, mancarea de linte ofera intr-adevar multe castiguri, dar ele nu constau in bani. Aceasta contine proteine, carbohidrati, fier, vitamina B, fosfor, magneziu, acid folic si grasimi intr-o cantitate infima. Mancarea de linte are, in al doilea, rand un gust incantator si se prepara in circa o ora. Special am selectat reteta de mai jos cu grad redus de dificultate, pentru ca oricine doreste sa o poata prepara facil, ieftin si rapid.
Ingrediente:
• 400 de grame de linte
• 2 cepe
• 2 catei de usturoi
• 2 morcovi
• 1 tulpina de telina
• 1 rosie mare
• 2 linguri de bulion concentrat de rosii
• 3 linguri de ulei de masline
• 4 frunze de dafin
• sare si piper
• patrunjel verde (tocat)
Cum se prepara:
1. Se spala bine lintea cu apa rece, se scurge si se pune la fiert intr-o oala cu apa sarata in care s-a adaugat 1 ceapa taiata in sferturi si 1 frunza de dafin. Se spumeaza si se fierbe la foc potrivit pana devine moale. Se scurge lintea intr-o strecuratoare, se indeparteaza ceapa si frunza de dafin si se limpezeste in strecuratoare cu apa rece.
2. Cat timp fierbe lintea, se curata, se spala si se toaca ceapa, morcovul si telina. Se zdrobesc cei doi catei de usturoi si se opareste, decojeste si marunteste rosia.
3. Se arunca in tigaie (in grasimea ramasa) ceapa, morcovul si telina, cu usturoiul zdrobit. Se calesc legumele amestecand deseori, pana cand ceapa se inmoaie.
4. Se adauga lintea, se amesteca si se caleste timp de 3-4 minute.
5. Se toarna atata apa fierbinte cat sa fie acoperita lintea cam de 1-2 cm.
6. Se adauga 1 lingurita de sare, frunzele de dafin ramase si piper proaspat macinat dupa gust. Se acopera cu capacul si se lasa sa fiarba timp de 10 minute la foc mediu spre mic.
7. Se adauga rosia maruntita si bulionul. Se mai fierbe mancarea timp de 2-3 minute, se acopera si se asteapta cateva minute sa scada. Se potriveste gustul cu sare, piper si parunjel.
Sursa foto: foodnetwork.com
I. C.
Articole asemănătoare
-
Chiftelute de post din piure de cartofi
O reteta pentru una din zilele in care nu stim ce sa mai gatim de post poate fi cea de chiftelute din piure de cartofi.
-
Mancare de ciuperci pentru zilele cu post
Rolul ciupercilor in bucatarie a fost mereu comparabil cu acela al plantelor de baza sau chiar al carnii.
-
Bradutii de Craciun. Cel mai simplu desert de post
O reteta a copilariei care se incadreaza perfect in etapa premergatoare a Craciunului cu zile de post este aceea pentru Braduti. Bradutii de Craciun, daca va aduceti aminte, erau niste prajiturele piramidale ninse din belsug cu zahar vanilat, care se obtineau cu ajutorul unei matrite.
-
Sarmalute Yalanji. Reteta pentru zilele de post
Despre postul Craciunului invatatura populara spune ca este un post al bucuriei. Cum l-am putea intampina altfel pe pruncul Iisus, ce se va naste in Betleem, decat cu sufletele si trupurile curate?
-
Sarmalute delicioase de post cu ciuperci si orez
Pentru o mancare de pranz delicioasa, puteti prepara reteta de sarmalute de post cu ciuperci si orez.