Protectie naturala impotriva daunatorilor

 

 Puteti avea o gradina multifunctionala daca veti planta flori si ierburi in gradina cu legume. Astfel va veti bucura din plin de gradina dumneavoastra mica care va va oferi legume gustoase, dar si flori frumos mirositoare. Plantarea in combinatie a legumelor si florilor este un concept  mai vechi de biodiversitate intalnit in gradinarit cu rezultate foarte bune.

 

Nu exista nicio intredictie pentru plantatarea legumelor impreuna cu florile.  Ba mai mult, gradina dumneavoastra va beneficia de aceasta varietate. Stiati ca unele flori si ierburi aromatice ofera protectie naturala legumelor dumneavoastra? Acestea din urma vor fi protejate de insecte si astfel vor deveni mai productive.

 

Va enumeram cateva din beneficiile oferite de aceasta schema de plantare mixta. Dupa cum se stie legumele nu au intotdeauna flori foarte atragatoare care sa faca insectele doritoare sa le viziteze si polenizeze in acelasi timp. Deci un pic de ajutor in acest sens nu le strica. Asigurati-va ca albinele vor gasi usor plantele cu legume, plantand printre ele flori cu concentratie mare de nectar sau cel putin cu niste culori atragatoare de genul albastru, galben sau alb. Florea-soarelui, dar si nemtisorul sau pintenasul, carciumaresele, menta, planta cosmos si sangele voinicului sau latirus sunt optiuni perfecte pentru atragerea polenizatorilor.

 

Nu toate insectele sunt daunatoare pentru gradina de legume, de exemplu buburuzele sau gargaritele de gradina sunt perfecte pentru a mentine un echilibru in numarul si speciile de insecte care populeaza spatiul verde. Folositoare sunt si libelulele. Daca le oferiti plante ca patrunjelul, mararul, coriandru si flori din familia aster veti atrage insecte care sa va protejeze straturile de legume.

 

Daca doriti sa folositi plante care sa va apere culturile de daunatori puteti incerca cu levantica pentru a tine la distanta fluturii de varza, cu planta limba mielului veti distruge daunatorii rosiilor, muscata pletoasa e perfecta pentru a indeparta buburuzele japoneze, gandacii de Colorado care ataca cartofii sunt dezarmati de prezenta levanticii, iar salvia va poate salva de prezenta musculitelor de morcovi si insectelor de varza.

 

Puteti folosi de asemenea nicotina pentru a distruge insectele. Daca nici una din aceste solutii nu sunt viabile inseamna ca va trebui sa folositi ceva chimicale pentru a scapa de daunatori.

 

Combinatiile de legume si flori vor da un aspect original si salbatic gradinii dumneavoastra.

 

gradinamea.ro

 

 

Articole asemănătoare

  • Sapte motive pentru care este bine sa bem ceai verde

    Aromat, plin de savoare, baut simplu, cu zahar, miere sau lapte, fierbinte sau (de ce nu) lasat sa se raceasca, ceaiul verde poate sa inlocuiasca in fiecare dimineata ceasca sau cana de cafea, racoreste si hidrateaza intregul organism atunci cand i se adauga gheata in zilele fierbinti de vara, da energie si un plus de buna dispozitie.

  • Trucuri si idei pentru gradina

    Puteti folosi resturile de legume si fructe din bucatarie pentru a fertiliza pamantul din gradina. Cojile de banana, de ou, de legume, bucatelele ramase, cotoarele de mar se pun in blender, se mixeaza bine, iar amestecul se toarna in gropite sau santuri mici sapate in gradina. Se acopera si se lasa pentru cel putin o luna inainte de a planta altceva in acel loc.

  • Patru remedii naturiste folosind ceai verde

    Datorita antioxidantilor ceaiul verde, baut cu sau fara miere, este un aliat important in perioada racelilor de sezon sau chiar cand ne-am imbolnavit, pentru ca va intari sistemul imunitar si il va ajuta sa lupte mai usor cu boala. Iar daca adaugati si putina zeama de lamaie sau ghimbir ras ceaiul nu va capata doar un gust mai placut, ci va fi si mai bun datorita vitaminei C.

  • Cinci solutii surprinzatoare pentru plante mai sanatoase

    Mai usor accesibile decat solutiile costisitoare din magazine, sunt usor de trecut cu vederea in ciuda efectului pozitiv pe care il au asupra florilor, fructelor si legumelor din livada sau gradina.

  • Sucul si extractul de rodie. Ce alegem?

    Rodia este un fruct cu radacini stravechi, adus in Europa de catre cartaginezi, care se cultiva astazi pe scara larga atat la noi cat mai ales in zona Mediteranei.


Warning: fopen(cache/eadb7c03d1d55d0b910f06df3e388be0) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139