Cinci solutii surprinzatoare pentru plante mai sanatoase

Sunt eficiente, nu au contraindicatii, ieftine si din pacate multi le arunca la gunoi in loc sa le foloseasca in gradina sau pentru ghivecele de flori ce au nevoie de un plus de nutrienti in orice perioada a anului. Mai usor accesibile decat solutiile costisitoare din magazine, sunt usor de trecut cu vederea in ciuda efectului pozitiv pe care il au asupra florilor, fructelor si legumelor din livada sau gradina.

1. Cojile de banane: ajung din pacate aproape intotdeauna in cosul de gunoi, dar prea putini stiu ca intr-o banala coaja se gaseste o cantitate mare de calciu, potasiu si fosfor, asa ca de ce sa nu o folositi pentru a fertiliza solul si a oferi un plus de nutrienti florilor preferate. Coaja de banana poate fi ingropata direct in sol, poate fi maruntita inainte sau poate fi inmuiata in apa curata pentru 24-48 de ore, lichidul fiind apoi turnat peste plantele preferate. Cel mai simplu este sa ingropati bucatele de coaja de banane la radacina florilor care va plac cel mai mult sau in locurile unde aveti nevoie de pamant cat mai fertil, la o adancime de cel mult 10-12 cm.

2. Coaja de ou: sursa foarte buna de calciu, usor de adaugat fie in compost, fie direct in pamant inainte de planta acele rasaduri fragile si atat de pretioase. Sunt bune si pentru a indeparta melcii daca pur si simplu le zdrobiti si le presarati la radacina plantelor, ca o bariera naturala impotriva daunatorilor. Un alt secret al gradinarilor cu experienta care este usor de gasit in orice casa si din pacate insuficient utilizat.

3. Zatul de cafea: indiferent care este marca preferata acesta ajunge mereu la gunoi, dar ar putea sa fie si el un aliat esential pentru o gradina sanatoasa. Buna sursa de azot, poate fi amestecat in compost, ingropat in pamant la mica adancime sau pur si simplu presarat peste plante si sol, dupa ce s-a uscat bine. Pentru compost poate fi amestecat cu frunze si iarba, in proportii taiate.

4. Buruienile: le scoatem din gradina si le aruncam, dar pot fi adaugate in lada cu compost, dupa ce au fost taiate marunt, sau pot fi lasate sa se usuce bine, apoi taiate si folosite ca un substitut de mulci. Se taie cu tot cu frunze si tulpina, se maruntesc, apoi se pot folosi in loc sa ajunga pur si simplu la gunoi. Ofera gradinii un plus de nutrienti,

5. Apa folosita la gatit: apa in care au fost fierte legumele poate fi folosita pentru a uda plantele, pentru ca in ea au ramas suficiente substante nutritive pentru a fi utila. Sunt totusi cateva reguli de respectat. Niciodata sa nu folositi apa in care ati pus sare sau zahar sau in care ati fiert legume precum cartofii, amidonul nefiind  bun pentru cele mai multe flori si legume. Pur si simplu o turnati peste plante atunci cand s-a racit (nu se lasa de la o zi la alta), completand cu apa obisnuita in cantitatea necesara.

Foto: piqsels.com

Articole asemănătoare

  • Cinci motive pentru care este bine sa bem ceai verde

    Savuros, cu o culoare atat de frumoasa ce evoca jadul din indepartata China si excelent baut simplu, cu zahar sau miere, dar si in limonada sau diverse retete de cocktail, ceaiul verde este una dintre cele mai populare si mai sanatoase bauturi, indiferent de anotimp.

  • Cinci solutii naturiste pentru a slabi mai usor

    Scortisoara nu este doar o mirodenie care da un gust aparte unor delicioase deserturi, dar poate fi folosita si ca o solutie naturala si sanatoasa in curele de slabire. Nu va inlocui regimul si exercitiile fizice, dar atunci cand incercam sa scapam de kilogramele in plus cat mai repede orice ajutor este important.

  • Ceaiul de coada-calului in medicina naturista

    Una dintre cele mai populare plante medicinale, cunoscuta si sub numele de barba ursului, sirulita sau iarba de cositor, coada-calului are surprinzatoare efecte antiseptice, detoxifiante, regleaza tensiunea arteriala, este recomandata in afectiunile renale si digestive, dar poate fi folosita sub forma de infuzie si extern pentru vindecarea mai rapida a ranilor superficiale.

  • Cinci solutii naturiste pentru un ficat mai sanatos

    Merele: se spune pe buna dreptate ca un mar pe zi tine doctorul departe, si datorita vitaminelor si pectinei acest fruct este mai mult decat o recomandare, devenind o necesitate. Indiferent de soi si de varietate, fie ca preferam mere galbene, verzi sau rosii, este recomandat sa le mancam crude, cu tot cu coaja. In afara substantelor nutritive marul ajuta organismul sa elimine mai repede toxinele, in special cele din tractul digestiv, iar "misiunea" ficatului va deveni astfel mai usoara.

  • Condimentele, potentiale pesticide in viitorul apropiat

    Multe cercetari au demonstrat ca pesticidele folosite astazi de gradinari nu sunt sanatoase nici pentru plante si nici pentru fructele sau legumele care ajung pe rafturile marilor magazine.


Warning: fopen(cache/8b664c4a672f586306d1852754ee5b07) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139