Proprietatile medicinale ale plantei Rubarba
Rubarba, sub denumirea stiintifica Rheum rhabarbarum, este o planta foarte veche ce a fost utilizata in medicina alternativa si in domeniul horticulturii, in China Antica.
Potrivit inregistrarilor oficiale, rubarba este folosita in China din anul 2700 i. Hr., aceasta fiind cultivata in scopuri medicinale datorita calitatilor sale purificatoare.
Rubarba este o planta medicinala perena, inalta, intepatoare si cu un gust amar. Tulpina de rubarba contine o cantitate semnificativa de proteine, minerale, grasimi, fibre si carbohidrati.
Rubarba are si un continut ridicat de minerale si vitamine precum calciul, fierul, fosforul si vitamina C.
Proprietati medicinale:
- are actiune astringenta, de aceea s-au observat rezultate benefice in cazurile deranjamentelor stomacale cauzate de prezenta unor substante iritante in intestine;
- este un purgativ eficace, reducand si aciditatea excesiva in tractul digestiv al copiilor;
- in medicina alopata, planta este folosita, in mare masura, ca un purgativ; aceasta contine taninuri si, dupa curatire, are un efect astringent ce poate provoca si constipatie; este recomandata numai in tratarea cazurilor usoare de constipatie, nu si cele cronice;
- mai este indicata si in tratarea hemoroizilor, bronsitelor cronice, febrei cronice, astmului bronsic si corizei (inflamatie a mucoasei nazale; guturai). Rubarba mai trateaza si durerile, vanataile, lumbago (boala manifestata prin dureri in regiunea lombara, datorita unui efort fizic sau a expunerii la frig);
Rubarba nu este recomandata persoanelor care sufera de afectiuni precum guta, reumatismul sau epilepsia.
Intrucat rubarba contine o cantitate considerabila de acid oxalic, uzul zilnic al acesteia poate duce la formarea pietrelor la rinichi sau vezica urinara.
Articole asemănătoare
-
Lingurea in tratamentele naturiste
O planta erbacee pe care o intalnim adesea, cu multe inflorescente mici, albe, cu patru petale, grupate in spice terminale, frunze in forma ovala, ce descresc de la baza plantei spre varf, lingurea este si o planta medicinala cu multa vitamina C si efect dezinfectant si astringent.
-
Ce substante nutritive iti ofera strugurii?
Chiar daca ne vine sau nu a crede, proprietatile benefice ale strugurilor nu sunt o descoperire a zilelor noastre. Grecii, arabii si romanii cunosteau foarte bine efectele curative ale acestor fruncte si practicau cura pe baza doar de struguri timp de cateva zile.
-
Lucruri esentiale de stiut despre valoarea nutritiva a sfeclei
Despre proprietatile terapeutice ale sfeclei rosii se stie din vremuri indepartate. Grecii si romanii au vazut in aceasta radacina un aliment, insa mai mult decat orice, un prieten de nadejde in combaterea febrei si altor afectiuni.
-
Proprietatile medicinale ale pirului
Pirul (Agropyrum repens) este o planta ierboasa asemanatoare cu graul, care spre deosebire de ruda sa nu face decat sa produca neplaceri agricultorilor din cauza extinderii rapide si a radacinilor care invadeaza solul pana la adancimi mari.
-
Fructe si legume care fac minuni
Cunoastem proprietatile curative ale multor fructe si legume si asemanarea dintre forma lor si organele carora le sunt benefice este uimitoare. Facand parte din dieta noastra zilnica acestea ne feresc de afectiuni grave si ne ajuta sa luptam sanatos impotriva stresului cotidian de care oricat am dori, nu putem scapa.