Proprietatile medicinale ale pirului

Pirul (Agropyrum repens) este o planta ierboasa asemanatoare cu graul, care spre deosebire de ruda sa nu face decat sa produca neplaceri agricultorilor din cauza extinderii rapide si a radacinilor care invadeaza solul pana la adancimi mari.

Insa chiar daca nu este un prieten al gradinilor si ogoarelor, pirul este totusi un apropiat al medicinei naturiste furnizand la nevoie organismului o sumedenie de beneficii. Partea intrebuintata a plantei, radacina sau rizomul, trebuie recoltata primavara si toamna, uscata la soare, maruntita si pastrata intr-un loc cu putina umiditate.

Rizomii contin diverse saruri minerale (saruri de potasiu si fier) in cantitati apreciabile, ceea ce determina actiunea lor remineralizanta asupra sistemului osos si il recomanda ca adjuvant in tratamentul osteoporozei. De asemenea depoziteaza o cantitate insemnata de vitamine din grupul B, carotenoizi si mucilagii.

Pirul este un excelent remineralizant, expectorant, sudorific, antireumatismal, febrifug, si sedafiv renal. Cea mai intalnita forma de administrare o constituie ceaiul preparat dintr-o lingurita de radacina maruntita la o cana de apa fierbinte. Infuziile sunt recomandate cu precadere in cazul afectiunilor respiratorii (rinita, bronsita etc), dischineziei biliare dar si a obezitatii sau reumatismului.

Pulberea de pir luata ca atare, un varf de cutit inaintea fiecarei mese, ajuta bolnavii de hepatita virala si pe cei cu afectiuni urinare. Administrarea pulberii din rizomi de pir  duce la eliminarea acidului uric din sange si la tratarea afectiunilor hepatice, artritei, reumatismului si altora.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Ce substante nutritive iti ofera strugurii?

    Chiar daca ne vine sau nu a crede, proprietatile benefice ale strugurilor nu sunt o descoperire a zilelor noastre. Grecii, arabii si romanii cunosteau foarte bine efectele curative ale acestor fruncte si practicau cura pe baza doar de struguri timp de cateva zile.

  • Lucruri esentiale de stiut despre valoarea nutritiva a sfeclei

    Despre proprietatile terapeutice ale sfeclei rosii se stie din vremuri indepartate. Grecii si romanii au vazut in aceasta radacina un aliment, insa mai mult decat orice, un prieten de nadejde in combaterea febrei si altor afectiuni.

  • Fructe exotice. Rambutanul

    Rambutanul este un fruct comestibil intalnit cu predominanta in sud-estul Asiei. Pentru tailandezi, filipinezi sau vietnamezi acesta este la fel de comun precum marul in alte parti ale globului.

  • Fructe si legume care fac minuni

    Cunoastem proprietatile curative ale multor fructe si legume si asemanarea dintre forma lor si organele carora le sunt benefice este uimitoare. Facand parte din dieta noastra zilnica acestea ne feresc de afectiuni grave si ne ajuta sa luptam sanatos impotriva stresului cotidian de care oricat am dori, nu putem scapa.

  • Ce sunt nutrientii?

    In ultimele decenii, interesul specialistilor fata de alimentatia sanatoasa a condus la dezlegarea unor "mistere" legate de proprietatile curative ale multor alimente.


Warning: fopen(cache/d2b4be54a961ad14f0e99d880377e6da) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139