Fructe exotice. Rambutanul


Rambutanul este un fruct comestibil intalnit cu predominanta in sud-estul Asiei. Pentru tailandezi, filipinezi sau vietnamezi acesta este la fel de comun precum marul in alte parti ale globului. Daca doriti sa il incercati din curiozitate, retineti cele mai importante aspecte din randurile care urmeaza.

Rambutanul este produs de un arbore vesnic verde, numit in literatura de specialitate Nephelium lappaceum. Numele popular deriva din indoneziana si inseamna “paros”. In ciuda infatisarii bizare, sub coaja rosie acoperita cu spini moi a fructelor se ascunde o pulpa dulce si suculenta. La maturitate, inainte de a fi culese, acestea au in jur de 5-6 cm diametru. Cand conditiile meteorologice sunt extrem de favorabile, coacerea dureaza doar o saptamana, altfel perioada se prelungeste pana la 90 de zile.

In tot cazul, nu toate produsele de pe rafturile magazinelor ajung intr-o stare ireprosabila. Cele mai proaspete nu au niciodata pete pe spinii verzui. Rambutanul se distinge printr-un continut ridicat nutritional, mai ales in ceea ce priveste cantitatea de vitamina C. Totodata contine calciu, fier, proteine, fibre si numai 80 kcal/100g.  Un studiu recent a indicat faptul ca hipertensivii care mananca 9-10 fructe pe zi cunosc o imbunatatire a starii de sanatate.

In Orientul Indepartat proprietatile medicinale ale rambutanului au fost mostenite din generatie in generatie. Nici stiinta moderna nu face abstractie de acest dar al naturii. Radacinile, scoarta si frunzele copacului sunt intrebuintate frecvent in industria farmaceutica. Rambutanul trateaza diabetul, dizenteria, problemele podoabei capilare si ajuta oamenii sa piarda in greutate. 

Cum se consuma?
Fructul este bun atat proaspat cat si in salate sau diferite combinatii, de pilda cu carne de peste fript. Este foarte important sa stii sa-l cureti corect. Nu-l taia niciodata in doua! Ocoleste samburele chiar daca desfaci pielea cu ajutorul unui cutit. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu ceai negru, ananas si fructe de padure

    Un pahar de ceai negru rece, aromat si plin de savoare, alaturi de fructe exotice bine coapte, pentru o bautura de vara cu multe vitamine, racoritoare si dulce.

  • Sangria cu vin spumant, lichior de portocale si fructe

    O reteta pentru o bautura pregatita acasa, cu multe fructe, un vin spumant bun si lichior de portocale, aromata si proaspata, servita intr-o carafa eleganta cu gheata si mirodenii. Alegeti fructe bine coapte, sanatoase si dulci.

  • Sushi din fructe exotice

    Sushi nu este pentru toata lumea, si prea putini copii l-ar incerca de bunavoie. Dar acest desert-gustare pastreaza forma, inlocuind pestele si orezul cu fructe si legume exotice, un spectacol de culoare si arome care va fi cu siguranta pe gustul micilor pofticiosi. E o reteta versatila, in care ingredientele pot fi inlocuite cu fructele de sezon sau cele preferate, taiate pe dimensiuni si respectand pe cat posibil proportiile.

  • Smochinele, fructe recomandate in luna noiembrie

    Smochinele sunt fructe exotice gustoase cu multe proprietati benefice pentru organism. Chinezii foloseau smochinele in prepararea supelor medicinale. Hinduistii considerau smochinul sacru, fiind folosit in medicina ayurvedica.

  • Sorbet parfumat de mango cu sos de ciocolata

    Considerat unul dintre cele mai delicioase fructe exotice, mango are proprietati revigorante si curative. Pentru a beneficia de acestea, incercati reteta de sorbet parfumat de mango cu sos de ciocolata.


Warning: fopen(cache/3e44b4b8fbe85c42ad52f7a213ee14b1) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139