Smochinele, fructe recomandate in luna noiembrie

Smochinele sunt fructe exotice gustoase cu multe proprietati benefice pentru organism. Chinezii foloseau smochinele in prepararea supelor medicinale. Hinduistii considerau smochinul sacru, fiind folosit in medicina ayurvedica. In Grecia antica, smochinele erau consumate de atleti pentru a capata forta si energie. Intr-adevar, pe langa faptul ca sunt delicioase, smochinele sunt extrem de hranitoare.

Beneficiile sunt atribuite cantitatilor mari de vitamine si minerale pe care aceste fructe le contin. Smochinele sunt bogate in fibre dietetice, vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, calciu, fier, fosfor, mangan, sodiu si potasiu. In plus, sunt si o sursa importanta de acizi grasi omega 3, omega 6 si fenoli.

Smochinele sunt bogate si in antioxidanti puternici, precum caroten, luteina, tanin si acid clorogenic. Fructele proaspete sunt sarace in calorii, 100 de grame continand doar 75 de calorii. In schimb, aceeasi cantitate de fructe uscate contine pana la 250 de calorii.

Majoritatea oamenilor prefera fructele uscate. Trebuie stiut totusi ca daca includem in alimentatie smochine proaspete vom face un serviciu sistemului imunitar. Acestea sunt bogate in mucilagiu si previn problemele de sanatate frecvente in lunile octombrie si noiembrie, precum streptococul in gat.

O singura portie de smochine (3-5 bucati), indiferent ca sunt proaspete sau uscate, furnizeaza aproximativ 4 grame de fibre, fiind astfel o modalitate simpla de a spori aportul zilnic de fibre. Smochinele, ca si alte alimente bogate in fibre, pot fi de mare ajutor in dieta persoanala. Cauta smochinele mai inchise la culoare care sunt dulci dar nu moi.

Smochina care are un miros acrisor  este coapta in exces sau chiar stricata si nu este indicat a fi consumata. Adauga smochine proaspete sau uscate in cerealele de la micul dejun, pentru a creste aportul de substante nutritive, sau serveste-le ca gustare in sine intrucat reprezinta o sursa rapida de energie.

Sursa foto: Wikipedia.org  

 

I. C.

Articole asemănătoare

  • Ingrijirea gradinii in luna decembrie

    In luna decembrie, probabil ca ultimul lucru la care s-ar putea gandi cineva este munca in gradina. Din fericire, lista pentru gradina in aceasta luna este, mai degraba, o insiruire de lucruri pe care sa nu le faci.

  • Gradina de legume in luna noiembrie

    Fiind dincolo de toate o sursa primara de alimente, gradina de legume necesita atentie in permanenta. Asa se face ca in calendarul activitatilor lunare, noiembrie ocupa un loc deosebit de important.

  • Intretinerea gradinii in luna noiembrie

    Gradina poate fi frumoasa si in penultima luna a anului calendaristic, noiembre, in culori iernatice. Chiar daca este putin cam devreme sa stim ce ne rezerva anotimpul rece, un lucru este cert: animalele din gradina vor avea nevoie de ajutor, chiar si daca va fi o iarna blanda.

  • Gradina mea in luna octombrie

    In gradina se gaseste mereu cate ceva de facut si cu atat mai mult in luna octombrie cand, incet dar sigur, ne apropiem cu pregatirile de iarna.

  • Gradina mea in luna Februarie

    Intotdeauna se gaseste ceva util de realizat pentru gradina, chiar si in luna care pune capat sezonului rece. Faurar sau “luna lupilor” este socotita o luna nemiloasa, aducatoare de geruri si viscole mari.


Warning: fopen(cache/449ca8fa5b510f3238cd895fcce440ab) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139