Prazul - un aliment sanatos de noiembrie
Denumire stiintifica: Allium porum
Denumire populara: ai, hasma, horceag, ceapa-alba, ceapa-blanda, coada-vacii
Origine: zona Mediteranei
Familie: Liliaceae
Nu se stie cand a patruns prazul pe meleagurile tarii noastre sau daca a fost cultivat si la noi dintru inceput. Cert este ca varietatea de denumiri populare, precum si unele vorbe din batrani fac dovada faptului ca ne-am insusit planta de timpuriu. Cand cineva foloseste ironic expresia “Mananci praz!”, doreste sa insinueze celeilalte persoane ca indruga minciuni.
Ar fi multe de spus la nivel simbolistic, insa mai bine sa vedem ce presupune a manca praz la modul concret! Din perspective botanica, prazul se inrudeste cu ceapa si usturoiul, are tulpina cilindrica, groasa si inalta, cu frunze lanceolata si bulb carnos. Intocmai ca si acestea, prazul este un catalizator al sanatatii, mai ales in luna noiembrie cand se numara printre putinele legume disponibile in gradina.
Un “fir” de dimensiune potrivita contine in jur de 38,4 calorii, 305 mg sare, adica 13 % din necesarul zilnic de clorura de sodiu, si cantitati imporante de magneziu si fier. Cercetatorii moderni au descoperit ca atunci cand este inclus moderat in alimentatie (de doua ori pe saptamana), prazul reduce colesterolul rau in favoarea celui bun, si tine la parametrii de functionare presiunea arteriala.
Planta mai este bogata in quercetina, un compus care inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Prazul constituie o arma indispensabila in lupta cu cancerul de colon si cel de prostata. In cazul femeilor, substanta care le protejeaza de cancerul ovarian se numeste kaempferol, si poate fi procurata de asemenea din praz.
Partile verzi ale plantei sunt deosebit de hranitoare, continand vitamine din complexul B si antioxidanti protectori, precum: carotenoidele, luteina si zeaxanthina. Dupa cum se cunoaste, antioxidantii reduc cantitatea de radicali liberi din celule, care alimenteri ar leza ADN-ul, determinand imbatranirea prematura a organismului si o serie de alte probleme.
Prazul poate fi utilizat in tratamentul unor diverse afectiuni: acnee, arterioscleroza, afectiuni respiratorii, tuse, raguseala, laringita, viermi intestinali si altele. La ingrijirea parului poate fi intrebuintat decoctul de praz, pentru oferirea unor reflexe deosebite.
Unii oameni sunt mai putin familiarizati cu posibilitatile de exploatare a acestor beneficii. Introducerea prazului in supe, tocanite si alte feluri de mancare constituie o modalitate buna de a va asigura o dieta sanatoasa. Ca si ceapa si usturoiul, prazul trebuie sa astepte dupa taiere cel putin 5 minute inainte de gatire. In aceasta perioada a anului va puteti surpinde familia sau musafirii chiar cu o placinta gustoasa cu praz si branza, a carei reteta o gasiti aici.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Varza rosie in medicina naturista
Consumata adesea sub forma de salata (simpla sau cu morcovi, telina, mere), murata, coapta sau calita, varza rosie nu este doar foarte gustoasa ci si un aliment plin de vitamina A, B1, B6, E, multe fibre, multe minerale, asa ca in afara utilizarii in gastronomie o vom intalni adesea in medicina traditionala, naturista, fiind recomandata pentru prevenirea si tratarea mai multor afectiuni.
-
Avantajele extractului de stevie ca indulcitor
Oamenii preocupati de sanatate evita sa consume zahar deoarece acesta constituie un aliment vaduvit de proprietati prin procesarea industriala.S-a constatat ca pe masura ce zaharul a fost adoptat in alimentatie s-a ajuns ca in tarile dezvoltate aproximativ 95% din populatie sa se confrunte cu afectiuni ale danturii.
-
Nuca – un aliment foarte sanatos
Grasimi sanatoase si multe vitamine si minerale. Astfel putem caracteriza in putine cuvinte “nuca”, un aliment care daca este consumat cu masura si in mod echilibrat va aduce cu siguranta un aport pozitiv evident sanatatii noastre.
-
Pastai de fasole verde cu marar si lamaie
Fasolea verde este considerata un aliment sanatos, benefic la orice masa a zilei. De asemenea, fasolea verde este intrebuintata si in regimurile de slabire, deoarece creeaza senzatia de satietate.
-
Un par sanatos si stralucitor
Se pare ca vedetele stiu ce trebuie sa faca pentru a avea un par sanatos si stralucitor. In cele ce urmeaza va vom da cateva sfaturi cu privire la ingrijirea naturala a podoabei capilare