Avantajele extractului de stevie ca indulcitor
Oamenii preocupati de sanatate evita sa consume zahar deoarece acesta constituie un aliment vaduvit de proprietati prin procesarea industriala. S-a constatat ca pe masura ce zaharul a fost adoptat in alimentatie s-a ajuns ca in tarile dezvoltate aproximativ 95% din populatie sa se confrunte cu afectiuni ale danturii. Aceasta in conditiile in care celelalte popoare prezinta o incidenta a cariei de 10-20 ori mai scazuta.
Tot din cauza zaharului, una din patru persoane cu varsta de peste 50 de ani are diabet in diferite stadii, avitaminoza sau se confrunta cu deficiente imunitare. Toate studiile conduc spre aceeasi concluzie: zaharul alb are nevoie urgent de un inlocuitor in vietile noastre. In afara de miere, a carei utilitate serveste oricum mai ales in relatie cu ceaiurile, un posibil indulcitor ar putea fi extractul de stevie.
Stevia este o planta ce creste natural primavara, dar care poate fi disponibila sub diverse forme intreaga perioada a anului. Frunzele ei pot fi consumate crude si au gust dulce-acrisor, precum spanacul, dar la fel de bine pot fi folosite in supe ori alte mancaruri gatite. Stevia este o planta “minune” pentru ca ne scapa de oboseala mintii si detoxifiaza organismul.
Veti fi suprinsi, probabil, sa aflati ca extractul de stevie este de circa 300 de ori mai dulce decat etalonul de pana acum, zaharul. Acest lucru s-ar traduce prin faptul ca o lingurita de extract de stevie, pudra sau lichida, are acelasi efect cu o ceasca de zahar. Desi exista riscul de a face usor abuz, cand apelati la extractul de stevie trebuie sa va obisnuiti cu noul mod de a percepe cantitatile.
Ar fi de mare ajutor sa achizitionati, chiar de la inceput, un instrument de masurare, o cana gradata pentru zahar. Nu uitati insa de conversia de care am precizat anterior. In cazul bauturilor, este indicata dizolvarea unei lingurite de pudra de stevie in trei lingurite de apa inainte de a o adauga treptat.
Unul dintre cele mai mari avantaje ale indulcitorului pe baza de stevie este ca nu contine calorii sau carbohidrati. Din acest motiv se recomanda persoanelor care doresc sa slabeasca sau nu vor sa se ingrase. Totodata, pentru a indulci cafeaua, ceaiul, sau alte bauturi natural pot fi utilizate si frunze proaspete sau uscate de stevie.
I. C.
Articole asemănătoare
-
Cum sa scapi mai usor de febra musculara cu ajutorul medicinii naturiste?
Vitamina C este un aliat esential pentru ca durerea sa dispara mai repede, pentru ca ajuta la refacerea mai rapida a celulelor si tesuturilor, si este esentiala pentru buna functionare a organismului. Mancati citrice, beti suc de portocale sau adaugati suc de lamaie in ceai sau intr-un smoothie, alegeti portocale, mandarine sau un grepfrut pentru gustare, si la fel de bine folositi-va de avantajele oferite de mere sau de fructele de padure.
-
Incearca sucul sanatos de sfecla
Sucul de sfecla este unul dintre cele mai bogate alimentele in antioxidanti si nitrati naturali. Cunoscuta de ani de zile ca „protectoarea” ficatului, noile studii arata ca sfecla rosie este intr-adevar una dintre cele mai sanatoase legume la care putem avea acces cu totii.
-
Ciorba de stevie cu bors
Stevia are capacitatea de a regla nivelul de zahar din sange si, totodata, diminueaza senzatia acuta de foame. Stevia contine si multe substante minerale.
-
Paste fainoase cu carne de miel
Poate va pare putin mai neobisnuita reteta aceasta de paste cu carne de miel, insa este una la fel de delicioasa ca si celelalte preparat cu paste fainoase.
-
Plante de toamna pentru acasa
Toamna, anotimpul care ne da de veste ca fructele si legumele s-au copt si asteapta sa fie culese, anotimpul in care soarele devine mai auriu si razele sale difuze, iar culorile in general isi pierd din intensitate capatand nuante neutre.