Povestea ceaiului indian
Cu mult inainte ca in India ceaiul sa fie cultivat si exploatat comercial, planta crestea in junglele din nord-est, cunoscuta de unii localnici, folosita adesea in ceremonii religioase - dar departe, foarte departe de importanta de mai tarziu.
Una dintre primele mentionari ale ceaiului dateaza din 1598, cand un explorator olandez, Jan Huyghen van Linschoten, nota ca indienii obisnuiesc sa manance fructele de ceai, amestecate cu ulei si usturoi, sau le fierb pentru a face o bautura. Pe masura ce vestile despre importanta si popularitatea ceaiului in
In 1788, spre exemplu, Joseph Banks, un reputat botanist britanic, raporta Britist East India Company ca in unele parti din nord-estul Indiei, aflate sub controlul Regatului Unit, climatul si solul sunt perfecte pentru cultura ceaiului. Nemultumit de calitatea ceaiului din Bengal, propunea importul de plante din
In 1823 si 1831 Robert si Charles Bruce, angajati ai East India Company, au studiat planta de ceai originara din regiunea
Insa in 1833 totul avea sa schimbe, iar ceaiul indian, cu aroma sa specifica, avea sa faca primii sai pasi spre lumea occidentala. East India Company a pierdut monopolul asupra ceaiului chinezesc, iar
Un inceput promitator, iar in scurt timp tinerele plante de ceai aveau sa fie gata pentru o noua calatorie, spre viitoarele plantatii aflate la peste 1000 de mile distanta. Doar ca in acest timp Charles Bruce si echipa sa plecasera in
In timp ce in
La inceput insa, totul a fost o lupta disperata cu jungla. S-a lucrat in conditii foarte grele, in temperaturi deosebit de scazute iarna si sufocante vara, adesea tigrii si leoparzii atacau asezarile, bandele de talhari din regiune jefuiau periodic echipele de culegatori de ceai. Dar Bruce a reusit ceea ce parea imposibil si, intr-un timp neasteptat de scurt, cultura plantei de ceai indian era pe drumul cel bun.
In paralel ceaiul indian se dovedise o idee nu tocmai stralucita. Plantele se adaptau greu, se uscau, era nevoie de eforturi mari pentru a le tine in viata in arsita din
S-a renuntat in scurt timp la ceaiul chinezesc si viitoarele culturi au fost exclusiv de ceai indian, local, cu sprijinul lui Charles Bruce. Primele 12 lazi de ceai indian din
Numarul de hectare cultivate cu ceai a crescut de la un deceniu la altul, pe masura ce si cererea crestea, aproape in acelasi ritm. Multi dintre cei implicati au reusit sa castige averi colosale, Assam Tea Company a fost una dintre cele mai puternice firme ale epocii, s-au construit asezari in regiunile cultivate.
Mai tarziu, dupa 1857, ceaiul chinezesc a fost in sfarsit aclimatizat in regiunea muntilor
Astazi, la aproape doua secole de la primele culturi,
GradinaMea.ro
Articole asemănătoare
-
La ce putem folosi sucul de lamaie
Aromat, acrisor, plin de vitamine, utilizat pentru sosuri sau prajituri, pentru a oferi un plus de gust ceaiului sau intr-un cocktail, banalul suc de lamaie, proaspat stors din fructe bine coapte si parfumate, poate fi folosit in casa si pentru curatenie.
-
Cocktail de iarna cu brandy si ceai
Cu un gust in care se simt mirodeniile, taninul ceaiului negru si asprimea unui brandy de calitate, este un cocktail ce se va servi cald.
-
Turta dulce
Ca orice delicatesa care a incitat imaginatia copiilor, turta dulce a generat traditii. In comunitatile sasesti circula o istorioara intitulata “Povestea Omuletului de turta dulce”, care a contribuit mult la popularizarea prajiturii printre tineri.
-
Trifoiul cu patru foi, cel mai cunoscut simbol pentru noroc
Trifoiul cu patru foi este unul dintre cele mai cunoscute simboluri aducatoare de noroc din lume. Povestea a inceput cu secole in urma la stramosii irlandezilor, si a patruns cu vremea in celelalte culturi din Europa.
-
Desert indian cu iaurt si capsune
Un desert racoritor cu o aroma deosebita si care va va surprinde cu siguranta este desertul indian cu iaurt si capsune.