Plantele lui septembrie. Coacazul rosu

Uneori lucrurile sau alimentele marunte, la propriu, au o influenta mai mare asupra sanatatii noastre decat cele supradimensionate. Este si cazul coacazului rosu ale carui fructe sunt ignorate de foarte multe persoane, poate chiar si dintre cele care au o dieta sanatosa.
 
Coacazul rosu (Ribes rubrum) este un arbust din familia Grossulariaceae raspandit in aproape toata Europa  si valorificat mai ales in cadrul culturilor. Are fructe rubinii, in forma de strugure si gust acrisor.  De asemenea este valorificat frecvent si ca planta ornamentala datorita efectului vizual placut pe care il creeaza.

Coacazul rosu este foarte bogat in fosfor, calciu, potasiu si zinc, este un aperitiv si un digestiv excelent, putandu-se manca atat inainte cat si dupa masa. Fibra vegetala pe care o contine asigura de asemenea buna functionare a intestinelor si a microflorei acestora. Coacazele au si un continut ridicat de vitamina C, componenta esentiala cu vadite efecte antioxidante. Se foloseste in tratarea anorexiilor (face pofta de mancare), a constipatiei, a retinerii de apa in tesuturi, in inflamatia cailor urinare.

De regula se consuma ca atare sau sub forma de suc (100 g pe zi in trei randuri). Va sugeram insa cum veti putea sa beneficiati de vitamina C si in anotimpul rece care se apropie necontenit. Coacazele rosii cu zahar si aspirine reprezinta o reteta ieftina si foarte sanatoasa.

Aveti nevoie de numai 1 kg de coacaze, 300 g zahar si 3 aspirine pisate. Se folosesc coacaze rosii bine coapte. Se spala, se desprind de pe ciorchine, se amesteca bine cu zaharul si aspirina, apoi se pun in borcane si se leaga cu celofan.
 


Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Merele Red Delicious

    Mari, cu forma conica, gust dulce-acrisor, pulpa tare si suculenta, de un rosu intens, atragator.

  • Plantele lui septembrie. Agrisul

    Agrisul (Ribes uva-crispa) este un arbust din familia Grossulariaceae inalt de 60-150 cm care are fructe ovoidale de culoare verde, galbuie sau rosiatica.

  • Alcea rosea sau nalba de gradina

    Are nevoie de lumina puternica pentru a forma boboci, chiar de locuri foarte insorite. Plantata in zone chiar si un pic umbrite nu va inflori. Tolereaza usor arsita verilor din tara noastra, rezistand chiar si la frigul iernii, cu conditia sa fie plantata in locuri protejate de curenti sau vanturi puternice.

  • Plante de interior - Dipladenia sanderi

    Poate inflori, incepand cu jumatatea lunii aprilie pana la sfarsitul lui septembrie. Florile sub forma de trompeta, pot imbraca, functie de varietatea de care apartin, diverse nuante de alb, roz sau rosu.

  • Bujorul, regele gradinii

    Pentru ca pina in urma cu putin timp v-ati putut bucura de frumusetea bujorilor si gandurile vi se indreapta poate si acum la frunusetea lor, trebuie sa va ginditi deja la ingrijirea lor mai speciala pentru avea bujori frumosi si sanatosi in sezonul urmator. Timpul potrivit este luna septembrie.


Warning: fopen(cache/55c14d4c3484b298c40a8652f26fe6eb) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139