Alcea rosea sau nalba de gradina

 

nalba 

 Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

 

Denumire stiintifica: Alcea rosea

Denumiri sinonime: Althaea rosea, Alcaea rosea

Denumiri comune: Nalba de gradina, Nalba mare

Familie: Malvaceae

Origine: America, Europa

 

 

Aspect si prezentare:

Planta perena, cultivata adesea ca anuala sau bienala, Alcea rosea reprezinta o pata de culoare in gradina, ce atrage atentia prin inaltimea tijelor florale. Intrucat poate atinge usor, 150-180 cm, este de preferat sa o asezati ca element central intr-o locatie insotia din gradina sau pentru a ascunde un gard sau un zid de cladire.

Formeaza frunze mari, rotunjite, cu aspect pufos, din mijlocul carora apar tije groase pline de boboci. Acestia se deschid treptat, de la baza catre varf, lasand la iveala flori in forma de cupa, de cca 10-12 cm diametru, in diverse nuante de roz, rosu, galben, mov si alb.

 

 

Conditii de ingrijire/cultivare

 

Are nevoie de lumina puternica pentru a forma boboci, chiar de locuri foarte insorite. Plantata in zone chiar si un pic umbrite nu va inflori.

Tolereaza usor arsita verilor din tara noastra, rezistand chiar si la frigul iernii, cu conditia sa fie plantata in locuri protejate de curenti sau vanturi puternice. Temperaturile ideale de cultivare a Nalbei de gradina sunt cuprinse intre 16 si 26 grade Celsius.

Are nevoie de udari periodice, in prima faza de la momentul transplantarii rasadurilor si pana la formarea bobocilor. Dupa ce prinde radacini viguroase, suporta si perioade scurte de seceta. Totusi, evitati sa o lasati neudata mai mult de 2 saptamani, in perioada verii, caci veti compromite inflorirea.

Nu pretinde umiditate atmosferica ridicata, dar solicita un substrat de cultura fertil, un pamant de gradina obisnuit fiind de departe cea mai buna alegere. Aveti grija in ce zona a gradinii o plantati, caci nu creste in soluri sarate sau nisipoase.

 

 

Singurele ingrasaminte pe care puteti sa i le administrati sunt mranita de gradina si ingrasamintele naturale, dar nici acestea nu constituie o necesitate stringenta.

 

 flori gradina

Inflorirea se desfasoara incepand cu jumatatea lunii iunie si pana la sfarsitul lui septembrie, tijele inalte si incarcate de boboci, desfacand pe rand, de la baza catre varf, zeci de flori diafane.

 

 

Desi rezista in gradina 2-3 ani, rugina frunzelor ii slabeste vigoarea, afectandu-i in timp calitatea infloririi. Din acest motiv, se cultiva cel mai bine ca planta anuala de rasad, inmultindu-se prin seminte semanate la cald. Plantele obtinute se tranplanteaza in gradina, dupa trecerea pericolului de inghet.

O alta metoda de propagare utilizata este autoinsamantarea. Pentru acest lucru se lasa toamna, in gradina, cateva tulpini netaiate de Nalba. Semintele se vor scutura singure in bataia vantului.

 

 

Trucuri si sfaturi speciale: Utilizati tufele inalte de Alcea la separarea cailor de acces, la imbracarea zidurilor sau acoperirea gardurilor din gradina ori la crearea unor paravane, pentru a ascunde anumite zone de privirile curiosilor. 

 

Alte specii si varietati: A.rugosa, A.setosa, A.pallida.

 

 

August 2008

GradinaMea.ro/V.S.

 

Articole asemănătoare

  • O gradina de legume de invidiat

    Ati plantat in gradina de legume mai multe rasaduri de rosii, dar desi ati ales un soi bun nu sunteti tocmai multumiti de rezultate? In afara ingrasamintelor chimice puteti incerca solutii devenite clasice (sa adaugati coji de ou sau zat de cafea in pamant) sau sa alegeti o varianta ieftina, simpla, care va da tomatelor un gust mai dulce, mai intens.

  • Renumitul falafel sau chiftelutele de naut

    O reteta de mancare egipteana - sanatoasa si satioasa, pe care multi poate nu au gustat-o nici macar o data este renumitul falafel sau chiftelutele de naut.

  • Gradina de zarzavaturi din balcon

    Rosii aromate, ardei grasi sau salata verde – toate acestea pot fi cultivate direct in balcon sau pe terasa de catre cei care nu beneficiaza de gradina

  • Godetia amoena sau azalea de gradina

    Planta anuala, Godetia amoena impodobeste vara gradinile impatimitilor de flori. Prin florile de un colorit divers, cu petale delicate si aspect de hartie neteda, godetia se aseamana intr-o mare masura cu azalea, de unde si numele comun obtinut - azalea de gradina.

  • O schita de gradina rustica

    Daca va plac gradinile rustice cu farmecul lor inconfundabil atunci va ajutam sa va faceti singuri o astfel de gradina.


Warning: fopen(cache/0bcf9ccb301bb3ec000d7567be0ef051) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139