O gradina de legume de invidiat

1. Furnicile pot fi o adevarata nenorocire pentru o gradina de legume, si se gasesc destule solutii pentru a le starpi sau macar pentru a le tine la distanta. Una dintre cele mai ieftine este sa preparati o solutie de coji de lamaie fierte in apa simpla (ideal ar fi mai multe, pentru un rezultat mai concentrat), si cand este rece sa o turnati in zonele in care vedeti musuroaie sau in preajma plantelor. Inaintea unor insecticide cu destule efecte secundare este o varianta naturala si simpla. 
2. Ati plantat in gradina de legume mai multe rasaduri de rosii, dar desi ati ales un soi bun nu sunteti tocmai multumiti de rezultate? In afara ingrasamintelor chimice puteti incerca solutii devenite clasice (sa adaugati coji de ou sau zat de cafea in pamant) sau sa alegeti o varianta ieftina, simpla, care va da tomatelor un gust mai dulce, mai intens. Si vor fi mult mai sanatoase. Nu aveti nevoie de substante daunatoare, ci de banalul praf de copt. Il amestecati cu putina apa de la robinet si il pulverizati pe plante si pe solul din jur, preferabil dupa ploaie. Praful de copt va reduce aciditatea solului, va pazi tomatele de anumite infectii fungice si le va face mai rezistente si cu un gust sensibil mai dulce. 
 
3. Irigatii fara tevi si sisteme scumpe. Mai ales in perioada verii anumite legume (rosiile si castravetii sunt doua exemple foarte bune) au nevoie de mai multa apa, altfel se pot usca neasteptat de repede. Si cum de la un an la altul temperaturile continua sa creasca puteti instala un sistem de dimensiuni reduse pentru a iriga gradina de legume, va puteti petrece mai mult timp acolo sau puteti apela la un truc. Luati mai multe sticle de plastic de doi litri, taiati-le fundul cu un cutter si insurubati bine capacul, perforandu-l in cateva locuri cu un ac gros sau mai bine cu un cui. Ingropati sticlele in jurul plantelor pe care vreti sa le udati mai des, lasand afara din pamant cativa centrimetri, si periodic umpleti-le cu apa. Vor functiona ca un rezervor, apa se va scurge incet prin gaurile din capac, si plantele vor fi mereu hidratate. La fel poate functiona si o sticla de plastic gaurita pe toata lungimea si ingropata langa plante, in care turnati periodic apa.  

 
4. Coada unei greble sau a unei sapaligi poate deveni un atat de necesar instrument de masura. Daca lemnul nu este prea vechi si patat il puteti curata putin cu smirghel nu foarte aspru, apoi cu un marker permanent si o ruleta sau un metru de croitorie marcat pe lungimea cozii un metru, impartit apoi in zece. Veti avea astfel la indemana oricand un metru pentru distantele dintre straturile de legume fara sa mai cautati prin buzunare sau in casa o rigla sau o ruleta. Si daca in timp markerul incepe sa se stearga pur si simplu trasati din nou liniile, fara sa uitati ca de fiecare data sa scrieti langa si cifrele. 
 
5. Aveti probleme cu insectele care nu inceteaza sa atace legumele? O solutie ce functioneaza in multe cazuri este sa folositi folie de aluminiu, infasurand cate putin pe tulpina plantelor, aproape de radacina. Nu mai mult de cinci-sase centrimetri, dar multe insecte vor evita pe viitor plantele respective, si totul fara prea mult efort sau costisitoare solutii din magazine. Doar daca solutia nu functioneaza puteti apela si la substante chimice.

Foto: pixabay.com, maxpixel.freegreatpicture.com

Articole asemănătoare

  • Capsunile Ostara, un deliciu de vara

    Varietate de capsuni cu productie foarte buna, fructe mari si cu gust intens, de un rosu aprins si forma conica, seminte mici, Ostara este una dintre cele mai bune alegeri in special pentru culturile mici, pentru o gradina de dimensiuni restranse sau pentru sera, fiind usor de crescut si in ghivece putin mai mari.

  • Forsythia Roseum - flori roz pentru o gradina de primavara

    Un arbust ornamental de origine orientala ce surprinde placut prin nenumaratele flori de un roz intens (veti gasi in functie de sol si varsta plantei exemplare cu flori ce pot sa capete o nuanta de un roz inchis spre rosu deschis, dar si inflorescente de un trandafiriu palid) acest Forsythia Roseum (Abeliophyllum distichum Roseum) ofera gradinii un plus de culoare si prospetime.

  • Sfaturi pentru o gradina de interior

    Nu aveti suficient spatiu? Aceasta ar fi principala problema cu care se confrunta cei care si-ar dori sa isi amenajeze o gradina de interior, si primul motiv pentru care ajung sa abandoneze ideea. Dar pentru o gradina de interior frumoasa nu este nevoie de o incapere speciala sau o terasa incapatoare, ci mai curand de spirit de inovatie si originalitate.

  • Sfaturi pentru o gradina lipsita de buruieni

    Gradina se defineste prin sine ca un spatiu bine organizat ocupat de plante folositoare omului. Prin urmare, se poate spune ca unul dintre lucrurile principale care deosebesc o gradina de un spatiu viran oarecare este lipsa buruienilor.

  • Gradini viu colorate intreg anul

    Atunci cand ne gandim sa amenajam o gradina de flori vrem ca aceasta sa fie frumoasa si atractiva intreg anul. Chiar daca in unele zone din cauza climei acest lucru pare aproape imposibil, cu putina munca puteti da viata unei gradini de invidiat.


Warning: fopen(cache/c4aede6a5ccf2aa99bd6e824b0088ae4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139