Plante de interior - Dipladenia sanderi
foto: Gradinamea.ro
V.S.
Denumire stiintifica: Dipladenia sanderi sau Mandevilla splendens/sanderi
Familie: Apocynaceae
Origine: Bolivia si Brazilia sunt tarile de provenienta ale acestei plante deosebite.
Aspect si prezentare: Denumita si iasomia braziliana, dipladenia este o planta agatatoare, tip liana. Necesita o scarita de lemn sau un cerc metalic. Poate fi dirijata prin taieri periodice si sub forma de tufa, caz in care la inflorire va avea aspectul unui frumos buchet. Fiind o planta perena, frunzele cu aspect lucios, de un verde inchis, uneori cu o tenta rosiatica, se pastreaza si in anotimpul rece. Florile sub forma de trompeta, pot imbraca, functie de varietatea de care apartin, diverse nuante de alb, roz sau rosu.
Inflorirea are loc pe o perioada destul de intinsa, incepand cu jumatatea lunii aprilie si desfasurandu-se pana la sfarsitul lui septembrie. In toamnele calde tarzii aceasta se poate prelungi cu inca o luna.
Conditii de cultivare/ingrijire. Pe teritoriu tarii noastre, datorita iernilor foarte reci, nu poate fi cultivata decat ca planta de interior. Fiind o planta perena, ne putem bucura de frumusetea ei pe o perioada de cativa ani. Primavara tarziu poate fi scoasa din casa si plantata in gradina, cu conditia ca inainte de primul inghet sa fie trecuta in ghiveci si reintrodusa in interior, la caldura.
Lumina este o foarte buna prietena a dipladeniei, atat timp cat nu cade direct pe
Caldura este iarasi un aliat de nadejde, ce ajuta planta sa infloreasca abundent, dar daca nu este insotita si de umiditate ridicata in atmosfera, poate favoriza aparitia daunatorilor (acarieni, cosenile). Pe perioada de iarna, planta intra in repaus, timp in care este bine a fi tinuta intr-o spatiu racoros, dar nu intunecat.
Udarea dipladeniei in perioada de vegetatie se va face crescendo, de la foarte putin la iesirea din iarna, pana la abundent in perioada fierbinte a verii, cand planta apreciaza nu doar umiditatea atmosferica, ci si pe cea din substrat.
Ingrasamantul cu rezultate foarte bune pentru aceasta planta este cel cu continut ridicat de potasiu, cum este cel pentru trandafiri. Indiferent de tipul de substrat folosit, acesta trebuie sa contina o cantitate considerabila de mranita sau compost de gradina, intrucat planta consuma foarte multe elemente nutritive in perioada de inflorire.
Inmultirea, relativ usoara, se realizeaza prin marcotare sau prin butasirea lastarilor semilemnificati, in conditii de umiditate si caldura ridicate, din primavara pana la sfarsitul verii.
Trucuri si sfaturi speciale:
Intrucat dipladenia este foarte sensibila la umiditatea din sol, pe timpul iernii, udarea trebuie facuta ponderat, chiar cu zgarcenie. In primavara, tundeti varfurile firave crescute peste iarna pentru a ajuta planta sa lastareasca bogat.
Alte specii: D.amabilis, D.boliviensis, D.splendens.
Februarie 2008
Gradinamea.ro
V.S.
Articole asemănătoare
-
O vara sanatoasa cu smoothie de citrice
Constituind o sursa importanta de vitamine si minerale, citricele au facut in mod firesc deliciul oamenilor vreme de sute de ani. Plantele din grupa citricelor sunt arbusti fructiferi dintre care cei mai raspanditi ca plante de interior sunt lamaiul, mandarinul si portocalul.
-
Plante de interior: Hibiscus
Hibiscus este una din cele mai frumoase plante de interior datorita splendorii florilor sale, iar daca ii dam atentia cuvenita infloreste intreaga vara. Petalele pot concura fara
-
Kohleria - clopotei rosii pufosi
Lumina reprezinta un factor cheie in cultivarea acestei minunate plante de interior. Pentru a va bucura de delicatele ei flori trebuie sa asezati ghiveciul intr-un loc bine luminat, cu cateva ore de soare pe zi.
-
Plante de interior... in gradina
Multe din plantele de interior pot fi plantate afara, direct in gradina, imediat ce a venit primavara si temperaturile de peste noapte o permit.
-
Plante de interior usor de intretinut
Cele sase plante pe care vi le vom prezenta in continuare cresc aproape singure, fara sa necesite tratamente speciale. Cea mai mare problema pe care o veti intampina cand vine vorba de ingrijirea lor este sa va hotarati ce sa faceti cu puietii pe care ii produc...