Plantele lui septembrie. Agrisul

Agrisul (Ribes uva-crispa) este un arbust din familia Grossulariaceae inalt de 60-150 cm care are fructe ovoidale de culoare verde, galbuie sau rosiatica. Gustul dulce-acrisor variaza simtitor ca intensitate de la o specie la alta fapt ce face de multe ori dificil consumul fructelor in stare proaspata. Spatiul de origine si de maxima dezvoltare este considerat cel european si vestul Asiei. In ceea ce priveste relatia sa cu relieful, iubeste conditiile oferite de zonele deluroase.

Agrisul este campion mondial la fosfor, calciu, potasiu si vitamina C. Fructele proaspete contin mai mult de 80% apa alaturi de proteine, carbohidrati, fibre, vitamine si minerale. De asemenea contin acid galic si acid acetic. Insusirea lor suprema este ca "matura" organismul de toxine, pregatindu-l foarte bine de toamna. Chiar daca aria de raspandire a arbustului este relativ limitata in raport cu suprafata totala a globului, fructele sale sunt utilizate proaspete sau uscate pretutindeni in lume, fie in cadrul tratamentelor naturiste fie in alimentatie.

Calitatile sale se rasfrang asupra unei palete foarte variate de organe si functii ale organismului. Agrisele sunt cunoscute ca alimente eficiente in cresterea imunitatii organismului si ca antioxidanti foarte puternici. Sunt utile in cresterea absorbtiei alimentare, mentinerea sanatatii mentale si buna functionare a sistemului cardiovascular. Vitamina C existenta in agrise ajuta la reducerea colesterolului din sange prin dilatarea vaselor de sange si scaderea tensiunii arteriale. Planta a rinichilor si ficatului, se foloseste in curatirea si fortificarea lor. Se consuma in stare proaspata sau sub forma de gem sau peltea (jeleu de fructe).  

Daca aveti copii mici si doriti sa ii surprindeti cu o delicatesa bazata pe aceste fructe minunate va recomandam sa preparati nectar de agrise. Se realizeaza cu cheltuieli minime, rapid si veti avea rezultate neasteptate.

Aveti nevoie de 3 kg agrise si de 250 g zahar. Se aleg agrisele coapte, se inlatura coditele si se spala. Se dau prin masina de tocat carne. Terciul obtinut se pune intr-un vas emailat si se incalzeste pana aproape de fierbere, dupa care se da prin sita. Se adauga un pahar de sirop de zahar la doua pahare de zeama. Siropul se obtine din zaharul fiert intr-un litru de apa.  


Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Lucrari de gradinarit in luna august

    In lumina razelor de soare de sfarsit de vara, gradina este foarte “colorata”, incepand sa capete un aspect din ce in ce mai imbietor. Mai mult chiar, acesta reprezinta primul semn ca a sosit vremea recoltarii legumelor timpurii si ca se impun noi masuri de intretinere.

  • Plantele lui septembrie. Coacazul rosu

    Uneori lucrurile sau alimentele marunte, la propriu, au o influenta mai mare asupra sanatatii noastre decat cele supradimensionate.

  • Plante de interior - Dipladenia sanderi

    Poate inflori, incepand cu jumatatea lunii aprilie pana la sfarsitul lui septembrie. Florile sub forma de trompeta, pot imbraca, functie de varietatea de care apartin, diverse nuante de alb, roz sau rosu.

  • Bujorul, regele gradinii

    Pentru ca pina in urma cu putin timp v-ati putut bucura de frumusetea bujorilor si gandurile vi se indreapta poate si acum la frunusetea lor, trebuie sa va ginditi deja la ingrijirea lor mai speciala pentru avea bujori frumosi si sanatosi in sezonul urmator. Timpul potrivit este luna septembrie.

  • Improved Duarte

    Polinator: da, are nevoie Expunere: plin soare Tip: prun semi-pitic Perioada de inflorire: inceputul lui aprilie Caracteristici: pruna dulce...


Warning: fopen(cache/11bf8fba2f5c0dd91be44a8656df77bc) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139