Plante toxice pentru animalele de companie
Plantele si animalele de companie sunt cele doua coordonate dupa care se ghideaza o buna parte din populatia globului. Orice iubitor de natura intelege rostul si frumusetea ficarei specii in parte, iar la un moment dat, inevitabil, ajunge in ipostaza sa le aleaga pe amandoua. Cainii si pisicile au obiceiul sa roada frunzele sau tulpinele plantelor din gradina si apartament.
Daca au ghinionul sa le nimereasca pe cele otravitoare, lucrurile vor capata o turnura grava, care se poate incheia chiar cu moartea animalelor. Trebuie facut tot ce ne sta in putinta pentru a evita asemenea situatii, iar primul lucru ar fi sa cunoastem plantele periculoase.
Aloe vera: Desi este una dintre cele mai miraculoase plante pentru intretinerea si repararea tenului, aloe vera nu permite administrarea interna. Frunzele sale carnoase pot fi tentante pentru catelusii si pisicutele din gradina sau casa ta. Daca este ingerata in cantitati mari, Aloe vera provoaca voma si diaree.
Azaleea: Florile de Azalee sunt apreciate de regula pentru mirosul parfumat si florile roz. Putini stiu, insa, ca frunzele sunt foarte periculoase pentru oameni si unele animale daca sunt inghitite. Azaleea poate scadea la un nivel primejdios tensiunea arteriala a companionului tau si ii poate cauza chiar decesul daca nu se intervine la timp. In unele situatii a fost semnalata paralizia membrelor.
Strelitia: Aceasta planta denumita si “Pasarea paradisului” are cu adevarat aspectul unei pasari exotice cu penajul deschis in evantai. Deoarece contine acid hidrocianic, Strelitia este deosebit de toxica. Ingerarea accidentala atrage dupa sine diaree, pierderea coordonarii, dezorientare si stare pronuntata de voma.
Filodendronul: este o planta de apartamant extrem de comuna, usor de intretinut dar toxica pentru animalele de companie. Aceasta contine o substanta ce determina senzatie de voma si dificultati la inghitire, lucru care o tine departe de iubitorii de animale. De asemenea, filodendronul irita buzele si limba.
Cartoful: Nu s-ar crede ca deliciosul cartof, nelipsit din bucataria internationala, sa aiba o reputatie asa proasta in ceea ce priveste animalele. Insa, in realitate, frunzele si florile cartofului pot provoca diaree, dureri gastrointestinale si stari de confuzie animalului de companie. Pupilele dilatate sunt si ele un semn al intoxicatiei cu solanina.
Laleaua: Bulbii de lalea sunt foarte periculosi atunci cand sunt mancati de caini sau pisici. Dupa pierderea apetitului in prima faza, animalul poate suferi anomalii cardiace.
Iedera: este o planta de ornament intrebuintata pe scara larga datorita faptului ca nu necesita conditii si o ingrijire speciala. Totusi, daca este ingerata, chiar si intr-o cantitate mica, poate provoca tulburari de respiratie, convulsii, voma, paralizie si chiar coma.
In continuare va prezentam o lista cu alte plante foarte toxice pentru animalele de companie: asparagus, dracaena, kalanchoe, leandru, ficus, muscata, feriga, crin, narcise, colocazia, poinsettia, crizantema, eucalipt, ceapa, vasc.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Sapte ceaiuri medicinale si beneficiile oferite de acestea
Ceaiul de musetel: una dintre cele mai cunoscute si des folosite plante medicinale este folosita de multa vreme in medicina naturista, iar ceaiul fierbinte, cu sau fara indulcitor, aromat si cu gust placut, este recomandat pentru calmarea durerilor de gingii si dinti, ameliorarea durerilor digestive sau a crampelor musculare, dar si pentru tratarea reumatismului sau a indigestiei.
-
Turmeric - remediu natural pentru bolile de ficat
Util in afectiuni hepatice si in regimuri de slabire, pentru a mentine sanatatea si vitalitatea tesuturilor si pentru a reduce problemele gastro-intestinale, turmericul pare una din acele plante miraculoase ce pot fi utile in neasteptat de multe afectiuni
-
Rulada Pavlova pentru ziua de 8 martie
Rulada Pavlova este o reteta perfecta pentru sarbatori si zile speciale. Gradul redus de dificultate si gustul ademenitor fac din ea candidata perfecta pentru ziua de 8 martie.
-
Violetele africane, flori de succes pentru interior
Violetele africane au dobandit reputatia de plante ideale pentru interior deoarece cu putin efort oricine le poate ajuta sa infloreasca intreaga durata a anului. Violeta africana este o planta pitica, cu flori micute si colorate in albastru, mov, alb sau diverse combinatii.
-
Plante toxice, decoratiuni de Craciun
Plantele ornamentale pot indeplini cu gratie rolul de cadou pentru Craciun. Un aspect mai putin adus in atentie este ca printre ele se numara si unele specii toxice periculoase.