Plante cu inflorire de sezon
Cu siguranta cei care detin in proprietate o gradina, oricat de mica, se bucura multe luni din an de beneficiile unei oaze de verdeata. E foarte adevarat ca trebuie sa si depuna ceva eforturi pentru a se bucura de o gradina frumoasa. Trebuie sa o ingrijeasca incepand din primavara si pana toamna tarziu, dar rezultatele vor veni, pe masura efortului si a muncii depuse.
Orice gradinar mai mult sau mai putin experimentat, isi planifica din timp, actiunile de ingrijire pe tot parcursul anului si isi amenajeaza din punct de vedere arhitectural si peisagistic acest spatiu de relaxare.
In acest sens, va alege speciile de plante si arbusti, cat mai decorative cu putinta, functie de preferintele de culoare, parfum si tipul frunzisului.
Daca pentru perioada timpurie, se vor planta cat mai multe varietati si specii de plante bulboase cu flori parfumate, tinand cont de inflorirea lor scurta si incercand esalonarea lor la momentul infloririi, pentru mijlocului verii, paleta coloristica este mult mai vasta si efectul ornamental mai spectaculos.
Principalul avantaj al unei planificari timpurii atente, este acela ca o data plantate, varietatile alese va vor incanta cu o inflorire abundenta, pe o perioada indelungata.
Astfel daca doriti sa aveti gradina plina de flori, in perioada iunie-iulie si va plac tufele sau plantele inalte, va puteti orienta catre Astilbe, Nalba de gradina (Althea rosea), Ruji galbene (Rudbeckia), Crini de vara, Dhalia, Datura (Brugmansia), Canna sau Tuberoze (Polianthus). Majoritatea infloresc incepand din iunie pana in septembrie.
Pentru decorarea spatiilor de trecere, a bordurilor si delimitarea aleilor dar si pentru obtinerea unor mici pete de culoare, se pot folosi plante anuale de talie mica. Floarea de piatra (sau Portulaca), Garofitele pitice (Dianthus), Begoniile, Petuniile, Salvia, Celosia, Calendula, Craitele pitice (Tagetes patula Nana), Helichrysum si Gazania sunt doar cateva din varietatile cu inflorire de vara din care puteti alege.
Pentru exemplare perene, puteti opta intre Clopotei (Campanula), Iberis, Aster, Geranium, Oxalis, Armeria, Verbena.
In privinta arbustilor, alegerea este oarecum limitata, caci in mijlocul verii, acestia sunt plini de
Nici terasele si pridvoarele casei nu vor ramane golase sau anoste. Le puteti imbogati cu cosuri suspendate de plante curgatoare: Cercelusi (Fuchsia), Acalypha hispida, Aeschynanthus, Hoya, Pelargonium sau Thunbergia.
Alegeti din timp speciile si varietatile preferate, semanati si plantati puietii la locul potrivit, iar cu o ingrijjire adecvata, nu va ramane decat sa va bucurati de ele pe tot parcursul verii.
Articole asemănătoare
-
Cynar - bitterul cu gust de anghinare
Cynar este o bautura mai putin obisnuita, in care anghinarea "joaca" rolul principal, alaturi de o duzina de alte plante si ierburi, rezultatul final fiind un gust complex, cu note de mirodenii, fructe, puternic, vegetal, cu esente exotice.
-
Toamna. Cateva lucrari de sezon in gradina
Cand toti se pregatesc sa adune recoltele - daca nu au facut-o deja-, cand natura isi face socotelile pentru a intra in hibernare, mai sunt si unele exceptii de la regula. Lucrarile care incep in acest sezon au legatura in special cu activitatea de intretinere a gradinii si nu sunt mai putin importante daca dorim sa atingem cele mai bune rezultate.
-
Salata arabeasca de patrunjel cu germeni de grau si rosii
O salata mai putin preparata la noi, salata arabeasca de patrunjel cu germeni de grau si rosii este potrivita pentru orice sezon.
-
Ciorba taraneasca cu carne de porc si verdeata
Ciorba taraneasca cu carne de porc este o ciorba delicioasa, numai buna de preparat pentru acest sezon. Iata ingredientele necesare pentru preparare:
-
Pepene galben cu fructe de sezon
Ingrediente: pepene galben si diverse fructe de sezon. Se serveste cu fursecuri sau cu frisca.