Plante cataratoare - Cydista aequinoctialis

 

 Denumire stiintifica: Cydista aequinoctialis

 

Denumiri sinonime: Bignonia alliacea, Pachyptera alliacea, Mansoa alliacea

 

Familie: Bignoniaceae

 

Origine: Zona tropicala a Americii, Indiile de Vest

 

Aspect si prezentare: Cydista aequinoctialis este o planta perena cataratoare, foarte ornamentala, ce poate fi dirijata pe suporturi inalte in gradini sau pe terase largi, formand adevarate umbrare. Cu frunze pieloase, mari, ovale si varf usor ascutit, dar si flori in forma de trompete, grupate in buchete mari, avand diverse nuante de roz si mov, creeaza, in arsita verii, adevarate oaze de culoare si parfum.

 

La inceput, florile sunt mov, deschizandu-si culoarea pe parcursul zilelor urmatoare, ajungand in final sa capete o nuanta de lila sau chiar roz. Putem gasi astfel pe planta, in acelasi timp, inflorescente cu nuante combinate de mov, lila deschis si roz.

 

Conditiile de cultivare: Nepretentioasa, Cydista aequinoctialis se multumeste cu o ingrijire redusa si se dezvolta relativ repede, imbracand gardurile sau suporturile pe care este dirijata in decurs de numai cateva luni.

 

Lumina poate fi considerata o necesitate definitorie pentru cultivarea acestei plante. Desi accepta si o usoara semiumbra, pozitionarea ei intr-un spatiu total umbrit, trebuie evitata. Lipsa luminii, a soarelui, duce la dezvoltarea frunzisului in detrimentul infloriri.

 

Temperatura: Se dezvolta bine in zonele cu clima temperata, desi este o mare iubitoare a caldurii. Intrucat trebuie ferita de inghet, inainte de sosirea iernii, se procedeaza la tunderea drastica a plantei si protejarea radacinilor.

 

Are nevoie de udare regulata pana la aparitia frunzelor. Dupa aceasta etapa, suporta bine si perioade scurte de seceta, preferand mai degraba solurile aerisite si bine drenate decat suprasaturate de apa.

 

Nu ridica pretentii in privinta substratului de cultivare, multumindu-se usor cu orice pamant de gradina.

 

Fertilizarea nu este necesara. Cydista aequinoctialis formeaza radacini adanci, puternic ramificate, ce pot extrage toate substantele necesare de la adancime.

 

Inmultirea se realizeaza prin butasirea lastarilor terminali semi-lemnificati, din primavara pana toamna. O metoda de inmultire usoara o reprezinta marcotarea la sol, aceasta putand fi efectuata incepand cu luna mai.

 

Cydista aequinoctialis  are doua perioade de inflorire abundenta. Prima se desfasoara la sfarsitul primaverii (aprilie-mai) si cea de-a doua in lunile august si septembrie. Totusi planta poarta flori aproape in permanenta, mai putin iarna cand se degarniseste de frunze. 

 

Sfaturi speciale: Dupa epuizarea infloririi, este indicat sa se procedeze la tunderea plantei, pentru ca in anul urmator ramurile noi vor fi purtatoare de flori.

 

Daca este strivita intre degete, planta emana un puternic miros de usturoi.  In anumite regiuni chiar este folosita in alimentatie ca inlocuitor al acestuia.

 

 

 

Gradinamea.ro

V.S.

Articole asemănătoare

  • Etoile Violette - culoare si prospetime

    Unul dintre cele mai populare si indragite soiuri de clematis, dar si unul dintre cele mai vechi (dateaza din 1885), Etoile Violette nu este doar un nume poetic pentru o planta de o frumusete aparte. Cu florile sale mari de un mov inchis, rezistenta la variatiile de temperatura - inclusiv la geruri puternice - si daunatori, relativ usor de ingrijit si transformand orice parte din gradina intr-o explozie de culoare, se adapteaza usor in tara noastra si este o specie longeviva.

  • Idei pentru o gradina mica

    Poate ca suprafata disponibila nu este foarte mare, insa aproape intotdeauna salvarea va veni prin dispunerea pe verticala a plantelor

  • Sfaturi pentru ingrijirea corespunzatoare a caprifoiului

    Cunoscut mai cu seama sub denumirea “mana Maicii Domnului”, caprifoiul este negresit una dintre cele mai populare plante cataratoare intalnite pe teritoriul tarii noastre. Fiind nepretentios si foarte rezistent la frig, acesta decoreaza cu brio gradinile si exteriorul caselor.

  • Plante agatatoare - Bignonia alliacea

    Ne capteaza atentia prin florile sale deosebite, de culoare mov. Se dezvolta bine in zonele cu clima temperata, desi este o mare iubitoare a caldurii. Intrucat trebuie ferita de inghet, inainte de sosirea iernii, se procedeaza la tunderea drastica a plantei si protejarea radacinilor.

  • Plante cataratoare - Cissus rhombifolia

    O planta cataratoare, potrivita pentru ghivece suspendate, Cissus rhombifolia este cultivata cu succes ca planta de apartament, decorand in mod reusit balcoane, terase si interioare.


Warning: fopen(cache/d2a6946e147cb894d4d2988c57ca3108) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139