Plante cataratoare - Cissus rhombifolia

 plante cataratoare

 Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

 

 

Denumire stiintifica: Cissus rhombifolia

Denumiri comune: Cisus, Vita de apartament, Vita de camera

Familie: Vitaceae

Origine: Australia si Africa de Sud

 

 

 

Aspect si prezentare: O planta cataratoare, potrivita pentru ghivece suspendate, Cissus rhombifolia este cultivata cu succes ca planta de apartament, decorand in mod reusit balcoane, terase si interioare. Cu aspect viguros si port de liana, este inzestrata cu carcei de sustinere care o ajuta sa se infasoare pe orice tip de suport. Se cultiva adesea pe spaliere sau tutori verticali dar la fel de usor se poate palisa, pe scarite de lemn sau direct pe pereti de caramida rustica. Frunzele sale de culoare verde-deschis, de cca 6-8 cm lungime, avand forma ovata, trilobate si puternic dantelate pe margine, imbraca in mod placut orice spatiu pe care il ating.

 

 

Conditii de ingrijire/cultivare

 

Suporta la fel de bine soarele si semiumbra, preferand totusi incaperi cu lumina intensa dar fara soare direct.

Desi rezista bine la frig, iarna avand nevoie doar de 8-10 grade Celsius, pentru un repaus usor, Vita de camera se dezvolta foarte bine cand temperaturile se incadreaza intre 14 si 20 grade. La exces de caldura stagneaza din crestere si isi ingalbeneste frunzele.  

Caldura puternica nu va afecta cresterea si dezvoltarea frunzisului, daca este compensata la timp cu o umiditate atmosferica corespunzatoare. Acest lucru inseamna ca pe timpul verii si oricand temperatura depaseste 20 grade Celsius, va fi periodic pulverizata pe frunze. Daca o cultivati ajutata de tutori sau palisaje, folositi muschi verde pe care sa-l stropiti periodic cu apa.

Nu are cerinte prea mari in privinta substratului de cultura, un pamant de gradina in amestec cu turba si nisip, fiind mai mult decat multumitor.

Rezista bine la boli si la atacul insectelor, mai ales daca are parte de umiditate ridicata in aer si udare periodica. Vara este ceva mai setoasa, avand nevoie de apa la fiecare 2-3 zile, dar iarna se multumeste doar cu o udare pe saptamana.

 

 

Fertilizati planta in perioada de vegetatie, dar foarte rar (la fiecare 3 sau 4 saptamani) si numai cu ingrasamant pentru plante verzi. Nu aplicati ingrasamantul pe pamantul uscat.

 

 

Exemplarele cultivate in apartament nu infloresc.

 

Se inmulteste relativ usor prin butasi de lastari, prelevati pe toata perioada verii. Lastarii trebuie sa aiba minim 3 noduri si vse vor planta pe substrat de turba umeda, astfel incat un nod sa fie in pamant  si doua deasupra. Butasii se vor pastra astfel, timp de cca 2 luni, la umiditate si caldura constante.

 

 

Trucuri si sfaturi speciale: Tundeti ramurile lungi sau varfurile crescute prea rarefiat pentru a indesi planta. O puteti mentine in vegetatie si pe perioada iernii, dar se va dezvolta mai incet.

Pulverizati foarte des cu apa, pentru a impiedica atacul paianjenilor rosii.

 

 

Alte specii si varietati: C.antartica (frunze cu margini dintate), C.discolor (frunze verde inchis patate cu argintiu),

 

 

Septembrie 2008

GradinaMea.ro

 

Articole asemănătoare

  • Etoile Violette - culoare si prospetime

    Unul dintre cele mai populare si indragite soiuri de clematis, dar si unul dintre cele mai vechi (dateaza din 1885), Etoile Violette nu este doar un nume poetic pentru o planta de o frumusete aparte. Cu florile sale mari de un mov inchis, rezistenta la variatiile de temperatura - inclusiv la geruri puternice - si daunatori, relativ usor de ingrijit si transformand orice parte din gradina intr-o explozie de culoare, se adapteaza usor in tara noastra si este o specie longeviva.

  • Sfaturi pentru ingrijirea corespunzatoare a caprifoiului

    Cunoscut mai cu seama sub denumirea “mana Maicii Domnului”, caprifoiul este negresit una dintre cele mai populare plante cataratoare intalnite pe teritoriul tarii noastre. Fiind nepretentios si foarte rezistent la frig, acesta decoreaza cu brio gradinile si exteriorul caselor.

  • Expozitie florala in Parcul Herastrau

    In Parcul Herastrau s-a desfasurat intre 16 si 18 mai una din din cele cateva expozitii anuale de plante si flori, la intrarea Charles de Gaulle, pe o intindere de cateva sute de metri patrati.

  • Plante cataratoare - Cydista aequinoctialis

    Cydista aequinoctialis este o planta perena cataratoare, foarte ornamentala, ce poate fi dirijata pe suporturi inalte in gradini sau pe terase largi, formand adevarate umbrare. Cu frunze pieloase, mari, ovale si varf usor ascutit, dar si flori in forma de trompete, grupate in buchete mari, avand diverse nuante de roz si mov, creeaza, in arsita verii, adevarate oaze de culoare si parfum.

  • Clematis

    Denumire populara: clematida, curpen Familie: Ranunculaceae Aspect: tufa cataratoare, mereu verde


Warning: fopen(cache/b640aa69a64a7acfce346c373984a985) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139