Idei pentru o gradina mica
1. Cand spatiul pentru viitoarea gradina este mult prea mica - iar toate proiectele pe care le gasiti in reviste sau pe internet par sa aiba nevoie de suprafete uriase - pare ca trebuie sa renuntati la ideea unui loc verde pentru relaxare. Pur si simplu nu aveti suficient spatiu, cel putin la prima vedere. Insa chiar daca aveti doar cativa metri patrati si acestia pot fi utilizati, cu un strop de inspiratie si multa indrazneala, pentru a creiona o gradina poate mica, dar cu atat mai interesanta. Regula de baza in cazul unei gradini mici este diversitatea. Experimentati, incercati, riscati. Plantati specii care sa se completeze reciproc, utilizati in functie de perioada o bucatica din gradina sau alta, completati florile si arbustii cu mobilier de gradina si accesorii precum lampi sau decoratiuni, pietris sau pietre mari, decorative, exploatati inteligent lumina din timpul zilei si nu uitati sa indepartati buruienile din timp. Faptul ca este doar o gradina mica nu inseamna ca nu va fi nevoie de eforturi pentru ca totul sa fie in regula.
2. Poate ca suprafata disponibila nu este foarte mare, insa aproape intotdeauna salvarea va veni prin dispunerea pe verticala a plantelor. Da, nu aveti suficient spatiu in plan orizontal, insa peretele, gardul, zidul care margineste mica gradina (si poate ca este imprejmuita din doua sau trei parti) pot fi folosite inspirat de un gradinar cu putina imaginatie. Un zid sau un gard din beton pot fi suprafata pe care prindeti scanduri late, bine lacuite, pe care puteti aseza mai multe ghivece, fie cele clasice, rotunde, fie jardiniere lungi si spatioase cu plante agatatoare sau pur si simplu varietatile preferate. Sunt numeroase plante cataratoare, foarte decorative, accesibile ca pret si usor de ingrijit care pot transforma un zid tencuit intr-un spatiu verde pe inaltime, si multe dintre ele au si flori foarte frumoase. Zidurile sunt astfel acoperite, eventual puteti planta trandafiri, clematis sau clasica iedera. Intr-o gradina mica ghivecele suspendate raman solutia cea mai simpla, economica si de efect.
3. Intrarea in mica gradina nu trebuie sa fie un simplu spatiu de trecere. O puteti marca prin doi pitici de gradina care o strajuiesc, doua lampi solare - puteti pune mai multe si printre plante - doua stalpi din lemn lacuiti si vopsiti. Daca ati inconjurat spatiul viitoarei gradini cu un gard din lemn, metal sau plasa de sarma atunci la intrare puteti pune si o poarta scunda din lemn sau fier. Si mai impresionant ar fi (daca bugetul este mai generos si aveti locul necesar) sa incadrati aceasta intrare intr-o bolta suficient de inalta din fier forjat, iar de o parte si de alta sa plantati specii agatatoare, pentru ca in timp totul sa devina o poarta vegetala. Vita salbatica, trandafirii, caprifoiul, clematii, iata doar cateva dintre variantele posibile.
4. Daca nu aveti o gradina prea mare atunci aleile s-ar putea sa reprezinte o problema. Alegeti si in acest caz cea mai simpla varianta, care sa va permita sa aveti acces la toate zonele gradinii, fara sa ocupe mult spatiu. In cazul unui spatiu dreptunghiular sau patrat cea mai la indemana varianta va fi o alee ingusta, care imparte in doua suprafata, fara sa ocupe prea mult din suprafata necesara plantelor. Adaptati-va in functie de numarul de metri patrati disponibili si forma, aleea putand fi un T, un L, poate inconjura pe doua sau trei laturi gradina. Fie din ciment, fie din dale, pietris sau nisip marginit cu borduri, ideal este ca nu doar forma, ci si cromatica sa fie in armonie cu speciile existente sau viitoare.
5. Totul este gata. A venit momentul sa folositi putin din spatiul adiacent pentru a va amenaja un loc pentru relaxare. Nici macar nu veti avea nevoie de o suprafata prea mare. Doua scaune (din rachita, lemn lacuit sau fier forjat), o masuta pentru un pahar de suc sau o gustare, eventual o umbrela sau o copertina pentru zilele cu adevarat calduroase, nimic mai mult. Daca spatiul este cu adevarat limitat va puteti rezuma la o banca pentru doua persoane, un model obisnuit din lemn si fier, asa cum gasiti in majoritatea parcurilor, pe care o puteti aseza fie langa noua gradina, fie chiar in interiorul acesteia, pe una dintre laturi. Nu va fi nevoie de o investitie prea mare, si chiar unele dintre cele mai reusite modele sunt reconditionate, mobilier de gradina vechi readus la viata cu putina inspiratie si munca.
Foto: absfreepic.com
Articole asemănătoare
-
Sfaturi pentru o gradina de interior
Nu aveti suficient spatiu? Aceasta ar fi principala problema cu care se confrunta cei care si-ar dori sa isi amenajeze o gradina de interior, si primul motiv pentru care ajung sa abandoneze ideea. Dar pentru o gradina de interior frumoasa nu este nevoie de o incapere speciala sau o terasa incapatoare, ci mai curand de spirit de inovatie si originalitate.
-
Sfaturi pentru o gradina lipsita de buruieni
Gradina se defineste prin sine ca un spatiu bine organizat ocupat de plante folositoare omului. Prin urmare, se poate spune ca unul dintre lucrurile principale care deosebesc o gradina de un spatiu viran oarecare este lipsa buruienilor.
-
3 idei pentru o gradina contemporana
Sa aveti un loc al dumneavoastra unde sa va relaxati dupa o zi aglomerata la birou este un vis. O gradina cu un design contemporan unde sa socializati cu familia si cei apropiati este o idee minunata, usor de pus in aplicare.
-
Cum sa alegeti cele mai potrivite plante pentru o gradina restransa
Dificultatea de a alege plantele care ofera gradinii dumneavoastra stralucire provine din dorinta de a nu omite nicio specie vegetala preferata. Cand spatiul pe care doriti sa il infrumusetati cu flori are o suprafata redusa, problema este cu atat mai dificila intrucat sunteti obligati sa acceptati unele compromisuri.
-
Plantarea mixta pentru o gradina multifunctionala
Puteti avea o gradina multifunctionala daca veti planta flori si ierburi in gradina cu legume. Astfel va veti bucura din plin de gradina dumneavoastra mica care va va oferi legume gustoase, dar si flori frumos mirositoare.