Pesti si crustacee sanatoase pentru organism si mediu
Foto: 2sistersalaskaseafood.com
- Carnea de peste si crustaceele sunt recomandate de nutritionisti in cadrul dietelor care ajuta la eliminarea kilogramelor in plus dar si acele diete care sunt benefice pentru organism si impun la randul lor un stil general de viata sanatos.
Chiar si in aceste conditii nu toate crustaceele si nu toti pestii sunt pe lista alimentelor sanatoase. Unii au in compozitie substante nocive pentru organism, in functie de mediul de provenienta si specie.
Multe organizatii de mediu au intocmit liste care ajuta la identificarea pestilor care pot fi mancati si cei de care ar trebui sa ne ferim.
In octombrie 2009, Seafood Watch, un program aflat sub atenta supraveghere a Acvariului Golfului Monterey, impreuna cu date oferite de organizatii de sanatate de top si grupari din intreaga lume care au ca activitate studiul mediului, au intocmit lista "Super verde: Fructe de mare sanatoase atat pentru tine cat si pentru mediu".
Pentru a fi pe lista sanatoasa, fructele de mare consumate cel mai frecvent au avut de trecut o serie de teste. Cele care au indeplinit cateva criterii de baza au ajuns pe lista sanatoasa. Printre acestea putem enumera continutul de mercur si alte substante nocive pentru organism, continutul de Omega-3 si zona de provenienta.
Primul peste de pe lista sanatoasa este tonul albacore. Acesta provine din Statele Unite de regula si ramane pe lista alimentelor sanatoase doar daca este prins intr-un mod traditional, cu undita. Astfel pestele prins este de dimensiuni mici, tanar, are un continut foarte scazut de mercur si acizi Omega-3 la un nivel ridicat.
Stridiile si midiile, cele obtinute in crescatorii special amenajate, sunt foarte sanatoase. Aproximativ 100 de grame de midii au in compozitie 700 mg de Omega-3, iar aceeasi cantitate de stridii ofera organismului 44% din doza zilnica recomandata de fier.
Crevetii roz sunt si ei un aliment foarte sanatos. Pe lista Seafood Watch au fost mentionati cei care provin din Oregon, din salbaticie.
Cu un continut bogat de Omega-3, somonul nu putea sa lipseasca din randul alimentelor sanatoase. Cel recomandat de cercetatori care au participat la intocmirea listei il recomanda in special pe cel din Alaska deoarece pescuitul somonilor aici este strict controlat in functie de numarul exemplarelor din principalele rauri.
Cele mai sanatoase sunt sardinele. Pe buna dreptate, deoarece acestea contin acizi Omega-3 mai mult decat tonul, somonul si orice alt peste. Aproximativ 100 de grame pot sa aiba si pana la 1.950 mg de Omega-3. Totodata spre deosebire de alti pesti sardinele contin si vitamina D.
Articole asemănătoare
-
Sapte moduri de a folosi cafeaua in casa si gradina
O ceasca de cafea tare si aromata, simpla sau cu putin lapte, este pentru multi esentiala in fiecare dimineata. Dar zatul de cafea sau cafeaua macinata pot fi folosite in casa si in gradina pentru a rezolva rapid si natural probleme dintre cele mai diverse.
-
Principiile de baza ale dietei Paleo
Este limpede, nu toate produsele din magazine sunt deopotriva aratoase si sanatoase pentru organism. Ba chiar dupa o analiza succinta s-ar putea conchide ca pentru omul modern nu mai conteaza ce, cat sau cand mananca, si ca in secolul vitezei totul se rezuma la
-
Sufleu de conopida si broccoli
O mancare gustoasa pe care o propunem pentru dumneavoastra este sufleul de conopida si broccoli. Conopida este detoxifianta pentru organism, iar broccoli este o leguma bogata in fibre.
-
Specialitate spaniola: pui cu ardei si masline
Se stie ca specialitatile din Spania contin foarte multe fructe de mare, carne alba si legume, de aceea fiind foarte sanatoase pentru intreg organismul
-
Fructele si legumele organice
Exista multe argumente care sustin consumul alimentelor organice. Unul dintre acesta este legat de continutul scazut de pesticide din compozitie si nivelul mare de nutrienti, sanatosi pentru organism.