Perele Obelisk

Cu fructele sale mari, cu o coaja subtire si un frumos colorit galben-verzui, proaspat, cu pete maronii atunci cand sunt bine coapte, parul columnar Obelisk este una dintre cele mai bune optiuni pentru cei care nu au foarte mult spatiu in livada sau gradina, dar isi doresc pere cu gust dulce si note acrisoare, cu pulpa relativ moale, suculenta, perfecte pentru gustare sau conservare. Nu va necesita ingrijiri deosebite sau tratamente speciale, se dezvolta bine atunci cand are parte de cat mai mult soare - se poate adapta si intr-un spatiu cu umbra partiala - dar este vulnerabil cand este in calea curentilor reci de aer. Prefera un sol fertil, cu drenare buna, fertilizat cu gunoi de grajd sau compost, si neaparat trebuie indepartate periodic buruienile din apropierea tulpinii. 
 
Se va planta in gradina sau intr-un ghiveci de mari dimensiuni in lunile martie, aprilie sau mai, udand frecvent pomul fructifer si va oferi o productie bune pentru fiecare exemplar de par columnar, depasind in medie cinci kilograme pe an. Are o buna rezistenta la frig sau seceta, iar la maturitate va depasi doi metri inaltime, trunchiul fiind rezistent, elastic. Perele din soiul Obelisk sunt foarte bune pentru gustare, pentru compot sau suc, suporta destul de bine transportul si depozitare. In interior pulpa acestui fel de pere este alba, zemoasa, cu parfum placut, fructat, si fiecare va depasi 200 de grame in greutate.

Foto: crocus.co.uk

 

Articole asemănătoare

  • Fructe bogate in fibre pentru o alimentatie echilibrata

    Perele sunt dulci si aromate, dar si una dintre cele mai bune surse de fibre, 200 de grame de fruct oferind corpului in jur de 6 grame de fibre. Un desert delicios si mai ales sanatos.

  • Cinci motive pentru care trebuie sa mancati pere

    Perele mancate crude, ca o gustare sanatoasa, s-au dovedit eficiente in intarirea sistemului imunitar, mai ales pe masura ce se apropie anotimpul rece, perioada care va aduce cu ea si numeroase raceli si gripe.

  • Perele asiatice si sanatatea

    Perele asiatice au multe in comun cu merele dar botanic vorbind sunt mai apropiate de perele clasice. Pe continentul de origine, sunt cunoscute sub denumirea de pere chinezesti sau pere japoneze, in functie de varietate.

  • Cat de sanatoase sunt perele?

    Perele au o dulceata aparte, diferita de cea a merelor, la care aproape toata lumea ravneste in fiecare toamna.

  • Perele, surse bogate de fibre

    Versatile ca zilele de toamna si delicioase, perele se numara printre fructele populare din acest sezon.


Warning: fopen(cache/cb8bb1ed402d41c25cdc575288d9d65a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139