Fructe bogate in fibre pentru o alimentatie echilibrata

Esentiale pentru o buna functionare a sistemului digestiv, fibrele trebuie sa faca zilnic din alimentatie, cantitatea recomandata fiind in medie de 24 de grame de fibre pentru femei si 38 pentru barbati, iar beneficiile lor sunt variate. Un regim alimentar care include suficiente fibre va reduce colesterolul, ajuta si regleaza digestia (mai ales in cazul persoanelor care sufera de constipatie), ofera mai usor senzatia de satietate si poate chiar sa reduca riscul aparitiei unor tipuri de cancer, mai ales al celui de colon. Nici excesul de fibre nu este recomandat, putand sa duca la tulburari digestive si alte afectiuni episodice. Pentru a nu apela doar la suplimentele din farmacii este recomandat sa introducem in meniul zilnic surse naturale de fibre, iar cele mai bune sunt fructele si legumele.

Perele sunt dulci si aromate, dar si una dintre cele mai bune surse de fibre, 200 de grame de fruct oferind corpului in jur de 6 grame de fibre. Un desert delicios si mai ales sanatos.

Merele sunt fructele preferate pentru multi dintre noi, si in afara gustului, a vitaminelor si a faptului ca sunt usor de gasit in magazine au la randul lor un nivel ridicat de fibre.

Daca preferati bananele (o buna sursa de potasiu, magneziu si vitamina B6) stiti ca ele sunt recomandate si pentru o buna digestie, dar si pentru a oferi organismului fibrele atat de necesare.

Fructele de padure sunt la randul lor o alegere inspirata pentru o buna functionare a sistemului digestiv, dar si pentru un sistem imunitar mai puternic si rezistent, un plus de energie si (poate mai putin cunoscut) o mai buna functionare a sistemului nervos. Zmeura coapta si parfumata este un desert excelent pentru toate varstele si unul dintre fructele bogate in fibre, doar 100 de grame avand peste 6 grame de fibre. Puteti adauga si mure sau afine, ideal proaspete, pentru un plus de beneficii.

Nu evitati nici un avocado bine copt, usor de inclus in alimentatie in diverse forme, si el util pentru o buna digestie, dar si ca o sursa naturala de vitamina C si E. La fel de bune dintre fructele exotice sunt ananasul, proaspat si servit ca gustare sau desert, si fructele de kiwi.

Proaspete sau uscate (dar si sub forma de suc) prunele sunt satioase, dulci, au multe fibre (asa ca nu este recomandat excesul) dar si mult zahar, asa ca trebuie consumate cu moderatie mai ales de cei care vor sa slabeasca.

Alegeti o portocala ca gustare sau intr-o salata de fructe (unde aromele si culorile transforma un banal desert intr-un veritabil spectacol vizual si gustativ) nu doar pentru vitamina C si pentru a hidrata organismul, dar si pentru cantitatea de fibre.

Foto: publicdomainpictures.net

Articole asemănătoare

  • Fructe si legume bogate in fibre

    Fisticul crud este una dintre cele mai bune surse de fibre vegetale de fibre, cu aproximativ 10 grame de fibre pentru 100 de grame de fistic. La fel de bune sunt si nucile sau migdalele, dar crude si nesarate pentru a va bucura din plin de beneficiile lor.

  • Cinci motive pentru care este bine sa mancam curmale

    Sunt fructe bogate in fibre, asa ca sistemul digestiv va beneficia din plin de acest aport atat de benefic. Consumate frecvent, curmalele usureaza digestia, regleaza tranzitul intestinal si previn constipatia. Le puteti include in meniu la dejun sau ca gustare dintre mese, induc repede senzatia de satietate, dar au multe calorii.

  • Fructele de padure pentru o alimentatie sanatoasa

    Cei care consuma des fructe de padure proaspete, congelate sau sub forma de suc se vor simti mai tineri, vor avea mai multa energie si vor scadea riscul aparitiei unor afectiuni cronice. Fie ca este vorba de zmeura sau afine, fie de mure, coacaze si lista poate continua fructele de padure sunt un aliat esential pentru o sanatate cat mai buna.

  • Fructe si legume pentru o dieta bogata in fibre

    Esentiale pentru o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos, fibrele dietetice ajuta la buna functionare a sistemului digestiv, fac sa apara mai repede senzatia de satietate (si ca aceasta sa dureze mai mult) si ajuta intregul organism sa fie mai sanatos si sa se simta mai bine.

  • Reteta greceasca de vinete

    Bogate in fibre, vinetele ne induc rapid senzatia de satietate, de aceea pot fi consumate si pentru a scapa de cateva kilograme in plus. Va propunem sa incercati o reteta greceasca de vinete.


Warning: fopen(cache/e279e07f736b90027b1f684aad2e7103) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139