Cinci motive pentru care este bine sa mancam curmale
Le gasim in magazine de obicei uscate, cu sau fara samburi, iar aceste fructe din Orientul Mijlociu sunt pline de vitamine, minerale si fibre, asa ca pot fi o gustare sau un desert natural si sanatos. In plus cei care le mananca des vor avea o sansa mai redusa de a dezvolta anumite afectiuni cronice. Au multe calorii, asa ca trebuie mancate cu prudenta de cei care incearca sa slabeasca, sunt satioase, cu un gust care satisface pofta de dulce si pot fi incluse in diverse preparate, inclusiv in retete pentru un smoothie racoritor.
1. Sunt fructe bogate in fibre, asa ca sistemul digestiv va beneficia din plin de acest aport atat de benefic. Consumate frecvent, curmalele usureaza digestia, regleaza tranzitul intestinal si previn constipatia. Le puteti include in meniu la dejun sau ca gustare dintre mese, induc repede senzatia de satietate, dar au multe calorii.
2. In curmale veti gasi potasiu, magneziu, fier si mangan, vitamina B12, asa ca nu este de mirare ca sunt recomandate si convalescentilor sau celor care sufera de anemie.
3. In afara gustului dulce si a consistentei cremoase a pulpei, curmalele au multi antioxidanti, asa ca mancate des ajuta la intarirea sistemului imunitar. Cum antioxidantii protejeaza organismul de actiunea nociva a radicalilor liberi, puteti sa va bucurati de aceste fructe pentru a ajuta corpul sa fie mai puternic si mai rezistent, reducand riscul aparitiei a numeroase afectiuni sezoniere sau cronice.
4. Va place gustul dulce? Daca se recomanda tot mai des sa inlocuim zaharul rafinat cu alte optiuni in meniul zilnic de ce sa nu folositi tocmai curmalele, simple (amestecate cu un blender intr-o reteta de prajitura, de exemplu) sau intr-o bautura (un smoothie sau un milkshake), mai ales ca puteti gasi si sirop de curmale gata preparat. Acesta este dulce, mai sanatos decat zaharul si cu subtile note ce amintesc de caramel, usor de folosit in bucatarie pentru deserturi delicioase.
5. Sistemul nervos va beneficia si el de vitaminele si mai ales de magneziul si potasiul din curmale, care ar putea astfel sa suplineasca suplimentele cu vitamine din farmacii. Potrivit unor studii, potasiul este elementul “responsabil” pentru o mai buna functionare a sistemului nervos si a legaturilor cerebrale.
Foto: pexels.com
Articole asemănătoare
-
Cinci motive pentru care este bine sa mancam alune de padure
Crude (preferabil pentru a beneficia din plin de calitatile nutritive) sau prajite, ca gustare sau folosite in diverse retete de desert, in salate de fructe sau, de ce nu, ca un ingredient surpriza intr-o salata de legume de toamna, alunele de padure nu sunt doar delicioase, ci si foarte sanatoase
-
Sase motive pentru care este bine sa mananci pepene rosu
Dulce si aromat, sinonim cu lunile de vara si unul dintre deserturile preferate, pepenele rosu este o alegere excelenta in zilele calduroase: hidrateaza intregul organism, satisface pofta de dulce, este o buna sursa de vitamina A, C, are carbohidrati, fibre si putine calorii.
-
Cinci motive pentru care este bine sa mancam mai des ciuperci
De padure sau de crescatorie, pline de savoare si cu un gust in care se intalnesc note diverse, de la cele de pamant si verdeata la cele acrisoare sau dulcegi, ciupercile sunt satioase, versatile, au relativ putine calorii si pot fi folosite pentru o gama larga de preparate.
-
Cinci motive pentru care este bine sa mananci mai des broccoli
Broccoli este o excelenta sursa de vitamina A, B, C si K, dar si de potasiu, acid folic, fosfor sau mangan, alaturi de antioxidanti.
-
Cinci motive pentru care este bine sa mancam ciocolata neagra
O buna sursa de antioxidanti, ciocolata neagra cu gustul ei intens de cacao, putin amarui, este un aliat esential in lupta impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi in organism.