Fructele de padure pentru o alimentatie sanatoasa
Mici, cu gust adesea dulce-acrisor, culori vii, pline de prospetime si savoare, fructele de padure sunt folosite nu doar pentru delicioase deserturi ci si in medicina naturalista, traditionala, fiind o modalitate gustoasa de a oferi organismului vitamine, nutrienti, antioxidanti. Cei care consuma des fructe de padure proaspete, congelate sau sub forma de suc se vor simti mai tineri, vor avea mai multa energie si vor scadea riscul aparitiei unor afectiuni cronice. Fie ca este vorba de zmeura sau afine, fie de mure, coacaze si lista poate continua fructele de padure sunt un aliat esential pentru o sanatate cat mai buna.
Zmeura este poate cea mai iubita dintre fructele de padure, sub forma de suc, in canute sau in dulceturi si gemuri, aroma ei putand fi intalnita in bomboane, ciocolata, dulciuri dintre cele mai diverse, si aroma putina acrisoara este completata perfect de aroma unica. Este de preferat sa mancati zmeura proaspata, in sezon, pentru ca cea congelata nu va avea efecte la fel de puternice asupra organismului. Cu multa vitamina C, zmeura va intareste sistemul imunitar. Daca o mancati des veti avea si ochi mai puternici si mai sanatosi, digestie mai buna si pofta de mancare, un nivel relativ crescut de energie, si delicioasa zmeura va ajuta chiar sa preveniti episoadele depresive si sa va simtiti mai bine datorita nivelului mare de acid folic. Si nu in ultimul rand este gustoasa, are putine calorii si multe fibre, asa ca de ce sa nu o introduceti in cura de slabire ca o alternativa sanatoasa?
Afinele sunt mici, rotunde, dulci, au antioxidanti, vitamina A, C si B, cupru, zinc, fier, diminueaza grasimile din organism daca sunt mancate frecvent si sunt recomandate si pentru a intari sistemul imunitar, in special in cazul copiilor sau convalescentilor. Proaspete sau congelate, sunt ideale ca gustare si cu ajutorul lor veti intarzia imbatranirea pielii si a sistemului muscular, sunt bune si ca adjuvant natural in tratarea afectiunilor tractului urinar, reduc riscul de a dezvolta anumite afectiuni cardiace pe masura ce inaintam in varsta sau din cauza stilului de viata dezordonat si stresant. Mai mult decat atat, cei care mananca frecvent afine au o digestie mai bun, un sistem nervos mai tanar si mai echilibrat (recomandate in special in perioadele de stres intelectual frecvent) si da, nu este doar un mit, ne ajuta sa avem ochi mai puternici si sa intarziem aparitia problemelor asociate imbatranirii ochilor.
Poate ca agrisele nu sunt la fel de populare ca alte fructe de padure, dar sunt cel putin la fel de sanatoase. In agrise veti gasi multa vitamina C, asadar gripele, racelile si infectiile ar putea deveni doar o amintire urata. Regleaza tranzitul intestinal - sunt recomandate cand apar tulburari stomacale - si sunt bune si pentru a detoxifia si intari bila si ficatul. Au putine calorii si multe fibre, iar datorita nivelului de potasiu sunt recomandate de cunoscatori si celor care sufera de tulburari circulatorii, reducand tensiunea arteriala. Si cum veti gasi in aceste fructe si mult fier le puteti folosi si in cazul in care suferiti de anemie.
In mure veti gasi de asemenea vitamine si antioxidanti, iar dincolo de gustul placut sunt foarte bune pentru a intarzia imbatranirea organismului, se recomanda celor care sufera de anemie si lipsa de pofta de mancare, au efecte anti-inflamatorii si regleaza digestia (la fel ca multe alte fructe de padure), iar sistemul imunitar va fi mai puternic si va rezista mai usor infectiilor. Cei care mananca des mure proaspete au sanse mai mici de a dezvolta unele tipuri de cancere si vor evita sau cel putin suporta mai usor efectele racelilor, gripelor si alergiilor de sezon.
Alegeti fragii micuti, cu parfum delicat, si practic veti oferi corpului nu doar o mini-cura de detoxifiere, de eliminare mai rapida a compusilor daunatori si reziduurilor ramase in organism, dar si un sistem imunitar mai puternic, un sistem nervos echilibrat si o circulatie mai buna, motiv pentru care sunt o gustare naturala recomandata celor care sufera de hipertensiune. Singurul risc in cazul lor este o frecventa putin crescuta a persoanelor care sunt alergice la aceste fructe de padure. Proaspeti sau sub forma de suc sunt consumati si in cazurile de anemie severa sau cand este nevoie de fortificati organismul dupa o perioada de boala. Pot avea efect usor laxativ si diuretic mai ales daca sunt consumati in cantitati mai mari.
Foto: publicdomainpictures.net
Articole asemănătoare
-
Smoothie cu mere si fructe de padure pentru un sistem imunitar puternic
Plin de vitamine (mai ales vitamina C), ideal pentru a intari sistemul imunitar si pentru a ne ajuta sa rezistam mai usor in fata racelilor de sezon. Si in plus este o alternativa sanatoasa la sucurile din comert.
-
Smoothie cu limeta si fructe de padure
Limeta cu aroma ei placuta, usoara, parfumata, poate sa schimbe radical un cocktail, o salata de fructe sau o bautura racoritoare. Iar in aceasta varianta puteti sa va bucurati de vitamina C din fructele de padure si limete, dar si de nutrientii din iaurtul excelent pentru o digestie sanatoasa.
-
Sangria cu vin alb, ardei iute si fructe de padure
O varianta de sangria in care vinul rosu este inlocuit de unul alb, fructele de padure aduc aroma dulce acrisoara atat de placuta, iar putin ardei iute ofera surprinzatoare note picante.
-
Fructe si legume pentru o dieta bogata in fibre
Esentiale pentru o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos, fibrele dietetice ajuta la buna functionare a sistemului digestiv, fac sa apara mai repede senzatia de satietate (si ca aceasta sa dureze mai mult) si ajuta intregul organism sa fie mai sanatos si sa se simta mai bine.
-
De ce merita sa consumi mai des alune de padure
Sunt lucruri pentru care am fi dispusi sa facem eforturi considerabile sa le obtinem. Rezumandu-ne strict la alimentatie, ce ati considera ca ar fi important pentru o viata sanatoasa? Lista ar putea fi foarte de variata si aproape nesfarsita, din cauza aceasta, va sugeram sa acordati cateva momente de atentie alunelor de padure.