Panseluta in medicina naturista
Cunoscuta ca una dintre cele mai atragatoare si elegante plante decorative, de o frumusete delicata, plina de culoare si farmec, panseluta (Viola tricolor) se potriveste la fel de bine in gradina, in ghivece sau jardiniere, este usor de plantat si intretinut si schimba radical orice spatiu. Cunoscuta si sub mai multe denumiri populare ca barba imparatului, catifeluta sau trei-frati-patati, panseluta este si o apreciata planta medicinala, folosita de secole si chiar mai mult in tratamentele naturiste. Fie ca este vorba de alergii, iritatii ale cailor respiratorii sau ale pielii leacurile avand in componenta panseluta sunt o alternativa interesanta la tratamentele medicamentoase sau un ajutor suplimentar pe langa acestea.
- ceaiul de trei-frati-patati este recomandat pentru a reduce disconfortul produs de crizele alergice, ajuta la dezinflamarea cailor respiratorii si consumat cu regularitate ajuta la intarirea sistemului imunitar. Este bine sa faceti o cura de ceai de trei-frati-patati primavara, cand incepe sezonul alergiilor
- cu efect diuretic si detoxifiant, poate fi baut pentru a elimina apa si toxinele din organismele in special dupa anotimpul rece
- are un efect usor laxativ, asa ca poate fi utilizat si ca adjuvant pentru o digestie mai usoara
- aplicati comprese cu ceai de panseluta caldut pe zonele tegumentare dureroase, la incheieturi si pentru a reduce inflamatiile
- ceaiul poate fi baut si de cei care sufera de astm sau bronsita cronica pentru a reduce inflamatiile la nivelul sistemului respirator, fiind recomandata o cura anuala de trei-patru saptamani. In aceasta perioada beti doua cani de ceai pe zi, indulcit cu putina miere.
- infuzia concentrata de panseluta este folosita si ca un antibiotic natural in cazul infectiilor intestinale
- infuzia mai poate fi folosita pentru spalaturi nazale, eliberand si reducand inflamatia cailor respiratorii
Foto: wikipedia.org
Articole asemănătoare
-
Terapii si retete naturiste cu leustean
O buna sursa de sodiu si potasiu, leusteanul are si vitamina A sau C, dar si calciu sau magneziu. Este folosit si in medicina naturista pentru a preveni si trata numeroase afectiuni.
-
Chimenul in medicina naturista
Dincolo de bucatarie chimenul este utilizat in medicina traditionala pentru a preveni si trata mai multe afectiuni, semintele mici, tari si aromate fiind folosite pentru ceaiuri sau preparate sub forma de tincturi. Sunt o buna sursa de fibre, minerale (fier, potasiu, calciu, mangan) si vitamine (A, C, E).
-
Sapte ceaiuri medicinale si beneficiile oferite de acestea
Ceaiul de musetel: una dintre cele mai cunoscute si des folosite plante medicinale este folosita de multa vreme in medicina naturista, iar ceaiul fierbinte, cu sau fara indulcitor, aromat si cu gust placut, este recomandat pentru calmarea durerilor de gingii si dinti, ameliorarea durerilor digestive sau a crampelor musculare, dar si pentru tratarea reumatismului sau a indigestiei.
-
Telina in medicina naturista
Atat radacina cat si frunzele aromate pot fi folosite in diverse retete delicioase, dar telina este des intalnita si in medicina traditionala, pentru a preveni sau a trata naturist o gama larga de afectiuni. Banala telina are surprinzatoare efecte antibiotice si detoxifiante, si indiferent de felul in care o veti adauga dietei va veti putea bucura de beneficii diverse.
-
Ghimbirul in terapiile naturiste
Ales pentru aroma sa picanta, usor de recunoscut, folosit sub forma de pudra, ras sau taiat in bucatele mai mari sau mai mici, ghimbirul este folosit tot mai des in bucatarie, in retete diverse, insa este de multa vreme o prezenta obisnuita si in medicina naturista.