Mugurii de plop negru in medicina naturista

Folositi mai putin decat ar fi recomandat de cei care apeleaza macar din cand in cand la tratamentele naturiste, mugurii plopului negru pot fi consumati sub forma de infuzie, tinctura sau ulei esential, si ii gasim adesea in retete pentru uleiuri aromatice pentru baie. Arbori masivi, ce depasesc adesea 30 de metri inaltime, plopii negri sunt sunt impresionanti si aspectuosi, iar frunzele lor de forma triunghiulara ne ajuta sa ii diferentiem usor de celelalte specii de plopi. Mugurii de plop negru trebuie culesi doar dupa ce au inceput sa se umfle usor si sa elimine un lichid putin lipicios, ca un clei subtire. Putem gasi tincturi si infuzii in magazinele specializare, iar cei care vor sa le prepare trebuie sa respecte proportiile recomandate. 
 
Astfel, pentru infuzia din muguri de plop negru puneti o lingurita de muguri la o cana de apa fierbinte, strecurand continutul cand s-a racit. Se beau pana la doua cani pe zi. Se poate aplica si externa, sub forma de comprese, iar tinctura se foloseste pentru frectii, in timp ce uleiul de muguri de plop negru se poate pune in apa de baie sau se poate folosi in masaje usoare. Considerat un adevarat antibiotic natural, mugurele de plop negru se foloseste pentru ameliorarea simptomelor mai multor afectiuni cronice. 
 
Tratamente cu muguri de plop negru:
 
- au efect antiseptic si astringent, ajuta la cicatrizarea mai rapida a leziunilor externe superficiale, pot sa reduca inflamatiile usoare
- tinctura (preparata din 20 g muguri macerati o saptamana in 100 ml alcool sau cumparata) este folosita pentru frectii in cazul reumatismului, ajutand la calmarea durerilor
- infuzia de muguri de plop negru are efect diuretic, eliminand acidul uric
- curata si dezinfecteaza caile respiratorii, mai ales daca sunt inflamate
- infuzia este recomandata si in cazul crizelor de tuse cronica, eliberand mai usor caile nazale. In afara infuziei se poate folosi uleiul de muguri de plop turnat in apa fierbinte, pacientul aspirand lent aburii degajati
- infuzia poate fi utilizata si pentru a reduce durerile ce apar in cazurile de febra musculara
- tamponati tenul obosit si patat cu infuzie rece de muguri pentru a-i reda stralucirea si a-l ajuta sa se refaca

Foto: pepinieres-naudet.com

Articole asemănătoare

  • Chimenul in medicina naturista

    Dincolo de bucatarie chimenul este utilizat in medicina traditionala pentru a preveni si trata mai multe afectiuni, semintele mici, tari si aromate fiind folosite pentru ceaiuri sau preparate sub forma de tincturi. Sunt o buna sursa de fibre, minerale (fier, potasiu, calciu, mangan) si vitamine (A, C, E).

  • Sapte ceaiuri medicinale si beneficiile oferite de acestea

    Ceaiul de musetel: una dintre cele mai cunoscute si des folosite plante medicinale este folosita de multa vreme in medicina naturista, iar ceaiul fierbinte, cu sau fara indulcitor, aromat si cu gust placut, este recomandat pentru calmarea durerilor de gingii si dinti, ameliorarea durerilor digestive sau a crampelor musculare, dar si pentru tratarea reumatismului sau a indigestiei.

  • Ceai de musetel cu ghimbir si rozmarin pentru un somn odihnitor

    Planta folosita in medicina naturista pentru a trata o gama larga de afectiuni, musetelul este infuzat alaturi de ghimbir, lamaie si rozmarin pentru un ceai cu gust placut, care va relaxa intregul organism. O cana din acest ceai, baut cald inainte de culcare, cu sau fara putina miere, ne ajuta sa avem un somn mai bun si mai odihnitor.

  • Piperul negru in medicina naturista

    O buna sursa de vitamina C sau K, dar si de magneziu, zinc, calciu, fier, potasiu, banalul piper negru (ce contine piperina, componenta care ii da gustul atat de familiar) nu este doar un ajutor de baza in bucatarie, dar poate fi folosit si in terapiile naturiste ca adjuvant in tratarea mai multor afectiuni.

  • Mararul in medicina naturista

    Folosit in diverse retete culinare pentru aroma sa usor de recunoscut, mararul poate fi intalnit si in medicina naturista unde este utilizat fie proaspat, fie sub forma de suc, tinctura sau seminte (usor de gasit in magazinele naturiste), avand o gama larga de utilizari.


Warning: fopen(cache/2d997e06acf1b5cae097b7abe9a7c6a6) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139