Intrebuintarea sumacului in bucatarie
Sumacul este un condiment cu gust acrisor provenit din Orientul Mijlociu, care se foloseste simplu sau in amestecuri de mirodenii precum za'tar-ul. Numele provenit din araba inseamna "rosu", si face aluzie la culoarea fructelor sale (drupelor). Este un ingredient de baza in tari precum Turcia, Liban, Siria, si unul pe cale sa se impuna in Grecia, Italia si alte state europene.
De unde il cumparam?
Vrand-nevrand sumacul a patruns in postura de condiment si pe teritoriul tarii noastre. Chiar daca nu se bucura de notorietate, pe zi ce trece, tot mai multe persoane sunt interesate, din curioziate sau din apreciere, de valorificarea sa.
Prima intrebare care se pune este, desigur, de unde il cumparam? Daca traiti intr-un oras mare achizitionarea nu este o problema. Incercati la magazinele de mirodenii, plafare, la cele cu specific oriental sau in supermarket, la produse internationale.
La ce preparate folosim sumacul?
Odata cumparat nu ne ramane decat sa trecem in revista cateva dintre mancarurile simple cu care ne putem dezmierda simturile. Sumacul se foloseste destul de mult in bucataria mediteraneana. In Grecia de pilda, el imbogateste gustul carnurilor, frigaruilor si ciupercilor.
Daca doriti sa experimentati ceva gustos si sanatos preparati salata libaneza cu patrunjel, ceapa, castraveti, rosii, suc de rodie si sumac. Kebab-ul se prepara la el acasa nu cu boia, asa cum vedem pe la noi, ci cu sumac, la fel si gustoasa pizza turceasca numita lahmacun.
Am specificat tarile in care sumacul sta pe masa asa cum stau sarea si piperul. Nu ezitati nici dumneavoastra sa presarati un pic de sumac peste orezul fiert din care ies inca aburi, fiindca ii da un gust si o aroma aparte. Bucataria araba cere ca sumacul sa fie adaugat in unele aperitive, si amintim aici pasta de naut (hummus), pe care o gasim mai nou si in magazinele de la noi.
I. C.
Articole asemănătoare
-
Tratamente naturiste cu limeta
Limeta sau lamaia verde este intalnita tot mai des in bucatarie si nu numai, multi preferand-o pentru gustul placut, proaspat, racoritor, cu note usor amarui, mai putin intens decat al lamaii clasice, dar foarte aromat.
-
Cinci retete de cocktail cu suc de rosii
Savuros, dulce-acrisor, plin de gustul rosiilor bine coapte, cu o aroma ce aminteste de gradinile poate nu foarte mari, dar ingrijite cu rabdare si pasiune, sucul de rosii este folosit adesea in bucatarie pentru sosuri extraordinare, dar sta si la baza mai multor retete de cocktail pentru toate gusturile.
-
Tratamente si solutii naturiste cu ulei de masline
Plin de savoare, cu gustul aparte atat de indragit de cei care aleg mereu uleiul de masline de calitate, este un ingredient esential in bucatarie, unde nu poate lipsi daca vrem sa regasim la final acea aroma specifica, mediteraneana, ce evoca mai ales tinuturile arse de soare ale Greciei.
-
Cartofii in medicina naturista
Deliciosi in bucatarie, unde stau la baza multor retete foarte populare (si nu doar sub forma de cartofi prajiti), usor de gasit si satiosi, cartofii pot fi folositi si pentru a trata sau preveni o gama larga de afectiuni.
-
Ghimbirul in terapiile naturiste
Ales pentru aroma sa picanta, usor de recunoscut, folosit sub forma de pudra, ras sau taiat in bucatele mai mari sau mai mici, ghimbirul este folosit tot mai des in bucatarie, in retete diverse, insa este de multa vreme o prezenta obisnuita si in medicina naturista.