Insemnatatea diversitatii biologice

 Diversitatea biologica sau, intr-un cuvant, biodiversitatea, prezinta o insemnatate pe care trebuie sa o luam in considerare.

Deopotriva, biodiversitatea animalelor si plantelor este esentiala pentru supravietuirea vietii. La ora actuala, la nivel mondial, exista o mare parte de biodiversitate care deja a fost distrusa sau alta care este pe cale de disparitie.

Pamantul este alcatuit din ecosisteme si caracteristici ecologice, care sunt sprijinite de biodiversitate. Desi sensul termenului de biodiversitate nu a fost inca in totalitate inteles, acesta devine tot mai utilizat in ultima vreme.

Anul 2010 a fost declarat de catre Organizatia Natiunilor Unite drept Anul International al Biodiversitatii. Cu scopul de a sublinia importanta biodiversitatii, acest eveniment isi propune sa implementeze o noua maniera de educare a oamenilor in ceea ce priveste biodiversitatea si modul in care aceasta sustine viata de zi cu zi.

De-a lungul timpului, oamenii au avut un impact major asupra biodiversitatii Pamantului, intelegerea biodiversitatii fiind astfel importanta pentru a nu distruge aceste procese fragile.

Biodiversitatea si ecosistemele au nevoie sa fie protejate, pentru a pastra calitatea vietii pe Pamant. Multe plante si animale au disparut prin actiunile umane si se estimeaza ca, daca tendintele nu se schimba, zeci de mii de specii de plante vor fi pe cale de disparitie.

Micsorarea biodiversitatii semnifica faptul ca ecosistemele nu sunt in masura sa opereze eficient. De aceea, odata cu pierderea acestora, si alte resurse valoroase sunt pierdute.

Intrucat biodiversitatea a fost deja afectata de schimbarile climatice, de poluare, de exploatarea terenurilor si de pierderea habitatului natural prin actiunile umane, Anul International al Biodiversitatii 2010 are scopul de a aduce aceste probleme in atentia lumii si de a initia actiuni preventive de catre guverne si organizatii private, pentru a proteja lumea pentru generatiile viitoare.

Articole asemănătoare

  • Plante medicinale care se recolteaza in august

    Avand o traditie de aceeasi varsta cu omenirea, fitoterapia este considerata printre cele mai vechi ramuri ale stiintei medicale. Prin prisma climatului temperat si a diversitatii formelor de relief, tara noastra a beneficiat de o paleta variata de plante de leac, care din pacate nu este apreciata la justa valoare.

  • Postul Craciunului, cu peste si fructe de mare

    Desi se intinde pe durata a 40 de zile, Postul Craciunului este considerat unul dintre cele mai usore, pentru ca in fiecare sambata si duminica de la Intrarea Maicii Domnului in Biserica (21 noiembrie) pana in ziua Ignatului (20 decembrie) se mananca peste.

  • Aria naturala protejata “Lacul Snagov”

    La 35 de kilometri de Bucuresti, pe drumul national (DN1) care leaga capitala de orasul Ploiesti, se afla Lacul Snagov.

  • 5 motive pentru care sa optezi pentru iaurtul grecesc

    Delicios si extrem de nutritiv, iaurtul grecesc este mai mult decat un aliment banal cu care ne putem astampara foamea intre mesele principale ale zilei. Cam aceasta ar fi, in esenta, concluzia la care au ajuns ultimele cercetari din domeniul nutritiei.

  • Tu pe ce criterii alegi ghiveciul pentru flori?

    Atat in sens practic cat si decorativ alegerea ghiveciului este o optiune esentiala pentru plantele de apartament. Nu exista reguli pentru proiectarea containerelor de flori, afara de aceea care prevede eficientizarea proceselor biologice.


Warning: fopen(cache/8f836477e4e7fe9b322d05beca6138d9) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139