Aria naturala protejata “Lacul Snagov”

La 35 de kilometri de Bucuresti, pe drumul national (DN1) care leaga capitala de orasul Ploiesti, se afla Lacul Snagov. Chiar daca impreuna cu manastirea omonima formeaza unul dintre cele mai indragite refugii ale citadinilor, putini constientizeaza adevarata valoare a locului.

Mai intai, sa clarificam, de ce s-a numit arie naturala protejata? In tara noastra, prin arie naturala protejata se intelege “o zona terestra si/sau marina special dedicata protectiei si conservarii diversitatii biologice, cu resurse naturale si culturale, administrata cu mijloace legale sau alte mijloace de efect.”

Lacul Snagov si padurile din jur au avut toate atuurile ca sa fie incadrate aici, mai ales datorita elementelor de vegetatie si fauna prezente. Unitatea lacustra formata pe cursul inferior al Ialomitei are o suprafata de 5,75 km patrati si o adancime de pana la 9 m.

Regiunea este cunoscuta ca zona umeda, in care traiesc o varietate de specii, si ca loc de odihna pe culoarul pasarilor migratoare. Dintre speciile valoroase de plante sunt de mentionat: Nufarul alb (Nymphaea Alba), Nufarul galben (Nuphar luteum), Lotusul Indian (Nelumbo nucifera), introdus pe cale artificiala, sageata apei (Sagittaria latifolia) si plantele carnivore Ostratel (Urtilucularia vulgaria) si Aldrovanda (Aldrovanda vesiculosa).

Aldrovanda vesiculosa este o planta carnivora acvatica fascinanta, fara radacina, care se hraneste in general cu vertebrate mici. Capcana sa este alcatuita din doi lobi care se inchid in mai putin de 10 miliscunde!  Pe fundul lacului se dezvolta o bogata vegetatie de bradis iar pe luciul apei plutesc plauri, unii dintre ei ajungand chiar la grosimi de 1,5 m.

Frunzele nufarului alb apar la suprafata apei primavara, au forma ovala si pot ajunge pana la 30-40 cm diametru. Florile albe isi desfac petalele la primele ore ale diminetii, imprastiind un parfum imbatator. Lotusul Indian se prezinta ca o tufa cu frunze foarte mari, a carui floare este tinuta deasupra apei de un peduncul puternic. Cand incep sa se deschida florile au forma globuloasa, iar mai apoi, cand se deschid complet, lasa sa se intrevada staminele centrale. Ihtiofauna Lacului Snagov cuprinde exemplare de biban, somn, crap, platica.

Din punct de vedere cultural, centrul de greutate al ariei protejate il constituie Manastirea Snagov, monument istoric si de arta feudala situat pe o insula, in partea nordica a lacului. Manstirea a devenit faimoasa in urma asocierii cu presupusa inmormantare a lui Vlad Tepes in incinta acesteia. Potrivit legendei, dupa moartea domnului valah survenita in urma bataliei din 1476 cu turcii, vietuitorii asezamantului monahal i-ar fi gasit si inmormantat crestineste trupul in taina.

Sursa foto: wikipedia.org  

I. C.

Articole asemănătoare

  • Parcul National Ceahlau

    Ceahlaul este un munte legendar, un adevarat Olimp al romanilor. Aria naturala cu acelasi nume se intinde in extremitatea central-vestica a judetului Neamt, pe teritoriile administrative ale comunelor Bicazu Ardelean, Ceahlau si Tasca si al orasului Bicaz.

  • Aria Protejata Poda, Bulgaria

    Aria Protejata Poda se gaseste la cativa kilometri departare de Bourgas, pe drumul catre Sozopol. In ciuda dimensiunilor reduse, este una dintre cele mai apreciate atractii bulgare aflate pe litoralul Marii Negre si poate constitui oricand un popas pentru turistii romani.

  • Parcul National Cheile Bicazului - Hasmas

    Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas se intinde pe raza judetelor Neamt si Harghita, si a imprumutat numele de la cele doua elemente geografice care ii definesc identitatea. Parcul se gaseste in partea central-nord-estica a Romaniei, intr-o zona foarte interesanta atat din punct de vedere geologic, cat si din punct de vedere al peisajelor sau biodiversitatii.

  • Lacul glaciar Peyto

    Lacul glaciar Peyto din Muntii Stancosi Canadieni este una dintre atractiile principale de pe teritoriul Parcului National Banff.

  • Lacul Kivu, o bomba cu ceas naturala

    Lacul Kivu face parte din Marile Lacuri Africane, alaturi de faimoasele unitati lacustre Victoria si Tanganyika, si se gaseste la granita statelor Congo si Rwanda. Desi albastru si calm la suprafata, Kivu (care in lima Bantu inseamna “lac”) ascunde in adancuri un secret mortal


Warning: fopen(cache/468127d06c7c966769d518d5500fa430) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139