Plante medicinale care se recolteaza in august


Avand o traditie de aceeasi varsta cu omenirea, fitoterapia este considerata printre cele mai vechi ramuri ale stiintei medicale. Prin prisma climatului temperat si a diversitatii formelor de relief, tara noastra a beneficiat de o paleta variata de plante de leac, care din pacate nu este apreciata la justa valoare. Daca v-ati convins de puterea tamaduitoare a plantelor, sau cel putin intentionati sa o faceti, va recomandam urmatoarea lista de plante medicinale ale lunii august.

Rostopasca este numita popular planta de negi pentru ca are o actiune eficienta in combaterea acestora. Este o planta erbacee usor de recunoscut dupa latexul de culoare galbena care in contact cu aerul se brunifica. Partea aeriana intrebuintata in remediile naturiste se recolteaza din mai pana cel tarziu luna august, asa incat daca nu ati apucat sa profitati de proprietatile ei ar fi bine sa va preocupe macar in saptamanile care urmeaza. 

O alta planta medicinala de recoltat pana in luna august este cicoarea comuna. Dupa cum indica insusi numele, aceasta planta erbacee, perena, are o arie mare de raspandire, din zonele de campie pana in cele de deal si de munte. Creste in pasuni si fanete, pe marginea apelor curgatoare, ba chiar si marginea drumurilor.   In scopuri medicinale se intrebuinteaza partile aeriene ce se recolteaza in prima perioada de inflorire a plantei, in lunile iulie-august, cand tulpinile nu au au apucat sa se intareasca.

Adevarata vedeta a sezonului estival ramane insa menta, de la care recoltam din iulie pana in septembrie frunzele aromate pentru ceaiuri.  Ceaiul de menta are efect calmant si stimuleaza digestia. O planta ceva mai rara pe la noi, mare iubitoare de caldura, intalnita indeosebi in partile insorite ale Dobrogei este armurariul sau Ciulinul laptelui. Armurariul se poate recolta doar in luna august, cand conditiile climatice sunt similare cu cele din zonele native ale Europei de Sud si Asiei. Semintele macinate sunt folosite in scopuri medicinale datorita prezentei unei substante protectoare, numita silimarina.

Dintre plantele medicinale a caror recoltare mai poate suferi amanare pana cel tarziu in septembrie amintim: catina, fragul, galbenelele, ghimpele, papadia, patlagina, pirul si porumul (matasea). Fructele de catina sunt utilizate atat in scopuri terapeutice cat si in scopuri alimentare sub forma de sucuri, siropuri, marmelada etc.

Principii active: vitaminele B1, B2, C, fosfor, carotenoide, acid folic. Infuzia de catina este recunoscuta pentru efectul sau asupra lipsei de vitamine  si bolilor de ficat. Daca in infuzia de catina se adauga si cateva fructe de maces va rezulta un ceai vitaminizant.

Sursa foto: Wikipedia.org  

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cretusca in medicina naturista

    Cretusca este o planta medicinala cunoscuta in popor si ca barba popii, barba caprei sau pepenea, de la care se recolteaza partile aeriene pentru tratarea mai multor afectiuni acute si cronice.

  • Begoniile, plante ideale de primavara-vara

    Faptul ca begoniile se numara printre plantele cel mai usor de crescut se reflecta in popularitatea de care se bucura in fiecare primavara. In functie de soi, Begonia poate avea aspect de tufe cazatoare sau arbusti,

  • Plante perene care se tund primavara

    Plantele perene sunt acelea care rodesc mai multi ani la rand, avand o radacina persistenta din care se dezvolta o tulpina noua in fiecare primavara.

  • 7 plante medicinale de crescut in interiorul locuintei

    Pentru cresterea plantelor medicinale nu este intotdeauna o conditie obligatorie sa dispui de o gradina spatioasa inundata de lumina. Lipsa de spatiu si de timp liber ar trebui sa va ingrijoreze mai putin dupa ce veti cunoaste urmatoarele 8 plante medicinale uzuale pentru interiorul locuintei.

  • Salvia – caracteristici si retete

    Salvia este una din importantele plante cu caracteristici tamaduitoare si care se foloseste in bucatarie folosita de catre romani


Warning: fopen(cache/8776b5d1300e4bfd4e5dd11846d77159) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139