7 plante medicinale de crescut in interiorul locuintei

Pentru cresterea plantelor medicinale nu este intotdeauna o conditie obligatorie sa dispui de o gradina spatioasa inundata de lumina. Lipsa de spatiu si de timp liber ar trebui sa va ingrijoreze mai putin dupa ce veti cunoaste urmatoarele 8 plante medicinale uzuale pentru interiorul locuintei. Alaturi de orice beneficii aduse in slujba sanatatii, acestea se remarca printr-o valoare decorativa ridicata.

7.Cum poate un om sa imbatraneasca de vreme ce are salvie in gradina?”, spune un vechi proverb asiatic. Intalnita astazi cel mai frecvent in postura de condiment, salvia poseda de asemenea numeroase proprietati curative. Uleiurile si taninurile din salvie au efect astringent, antiseptic si antiiritant, care recomanda planta in problemele digestive, cum este ulcerul, si in infectiile de la nivelul gatului. Mesteca putina salvie dupa masa sau prepara un ceai pentru a inlesni digestia. Pentru durerile in gat poti prepara un amestec cu infuzie de salvie, putin otet de mere si sare. Desi se considera ca este nepericuloasa, evitati consumul prelungit si in portii mari pe o durata mare de timp. Salvia prefera locurile mai clade din casa (feriti-o totusi de temperaturi extreme), care beneficiaza de multa lumina naturala, si trebuie udata cu moderatie.

6. Intalnita in foarte multe produse cosmetice pentru ingrijirea mainilor, tenului sau a parului, planta de Aloe vera a fost in vechime secretul frumoasei Cleopatra. Seva acestei plante suculente are capacitatea de a vindeca pielea care a suferit arsuri superficiale. Nu trebuie decat sa frangeti o portiune din planta si sa aplicati sucul din interior pe zona afectata. Aloe vera este o planta excelenta de interior. Provenind din regiunile desertice ale globului, in mod firesc necesita multa caldura si un sol nisipos si afanat. Transferati planta in fiecare primavara intr-un alt ghiveci fiindca la temperaturi ridicate creste rapid. Aveti grija sa nu abuzati in privinta recoltarii sale.    

5. Rozmarinul poate fi cultivat atat afara cat si in interiorul locuintei, in timpul sezonului rece. Aceasta planta nu doar ca imbunatateste gustul alimentelor dar este, de asemenea, un antioxidant puternic. Se considera ca principalele substante active prezente in frunze sunt uleiurile eterice, care contin in special cineol, borneol si camfor, precum si tananti. Rozmarinul activeaza circulatia sangelui, invioreaza mintea (recomandat pentru aromaterapie), stimuleaza digestia si mareste fertilitatea. In aplicatii externe intensifica circulatia locala.

4. Fenicul este o planta perena care poate fi planta cu usurinta in interiorul locuintei tale. Aceasta are capacitatea de a creste fluxul de lapte pentru mamele care alapteaza si poate fi de ajutor in durerile de stomac. Fenicul se aseamana cu mararul, cu care poate poleniza incrucisat, rezultand seminte lipsite de aroma. Uleiul volatil determina actiunea farmacologica antiseptica, sedative, expectoranta si carminativa. Dintre preparatele cu excelente calitati medicale pe baza de fenicul se numara: ceaiul de fenicul, necesar in vindecarea bronsitei, laringitei, oboselii fizice si psihice etc si pulberea de fenicul.

3. Menta este una dintre cele mai cunoscute mirodenii din intreaga lume. Aceasta nu numai datorita mirosului proaspat, revigorant, pe care il elibereaza ci si usurintei cu care se cultiva. Menta poate fi crescuta atat in gradina, cat si in spatiul limitat al unui ghiveci, in interiorul casei. Chiar daca tolereaza umezeala si penuria de lumina, planta trebuie asezata pe cat posibil intr-un loc luminat, mai aproape de fereastra. Temperatura optima, care influenteaza continutul de ulei volatil, se afla in jurul valorii de 20 de grade. Cat priveste apa, udati menta destul de des, insa nu prin stropire fiindca atunci risca sa fie atacata de rugina.  Specialistii recomanda planta in cazul tulburarilor digestive si a problemelor aparute la nivelul pancreasului.

2. Busuiocul a cunoscut pe meleagurile noastre o intrebuintare foarte timpurie, ca dovada, este mentionat in multe poezii si cantece populare. Cum ni se sugereaza sa il consumam in stare proaspata, este foarte important de stiut ca il putem cultiva inclusiv in interiorul locuintei. Infuzia fierbinte de busuioc se foloseste in terapia naturala, desi nu are bogatia de principii active a infuziei combinat, pentru efectele antispastice, element foarte important in tratarea unor tulburari digestive si a unor afectiuni respiratorii (bronsita, tuse convulsiva, viroze respiratorii). Busuiocul consolideaza sistemul imunitar, regleaza functiile glandelor endocrine si metabolismul celular, tonifiind intregul organism.


1. Roinita este o planta cu efecte antivirale care se regaseste in flora spontana a tarii noastre, care face parte din aceeasi familie cu menta, busuiocul, salvia si rozmarinul. In gradina, o data ce planta s-a stabilizat este greu de eradicat. De asemenea, poate fi crescuta si in casa pentru uz medicinal prelungit. Ceaiul din frunze de roinita, dar si cel din flori, amelioreaza durerile de cap, trateaza ametelile si pierderea temporara a cunostintei. Pentru o eficienta maxima, ceaiul trebuie administrat zilnic.

Sursa foto: wikipedia.org  

I. C.

 

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/b1125c3dfd5ab57ba4d07023c373cd9a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139