Postul Craciunului, cu peste si fructe de mare
Desi se intinde pe durata a 40 de zile, Postul Craciunului este considerat unul dintre cele mai usore, pentru ca in fiecare sambata si duminica de la Intrarea Maicii Domnului in Biserica (21 noiembrie) pana in ziua Ignatului (20 decembrie) se mananca peste.
Mai mult decat in restul anului, bucataria mediteraneana devine un bun model de urmat, dar nu atat in ideea desfatarii simturilor cat a diversitatii retetelor de care dispune. Pe langa faptul ca au de la natura un gust placut, pestele si fructele de mare constituie surse excelente de minerale, vitamine si proteine. Foarte multe vietuitoare marine ce intra in alimentatia oamenilor furnizeaza un nivel redus de colesterol si sunt surse bogate in vitamina A, vitamina B6, vitamina B12, fosfor, fier si zinc.
Spre deosebire de pesti, fructele de mare nu au sange, prin urmare sunt incluse in categoria produselor de post. Pana si in manastirile din Muntele Athos, unde postul se numara printre mijloacele principale de curatire a sufletului si trupului, iti va fi dat sa intalnesti la masa principala calmar, caracatita sau creveti. Specialistii in nutritie care au studiat pana acum impactul lor asupra sanatatii ne recomanda sa consumam cel putin de doua-trei ori pe saptamana fructe de mare pentru rezultate vizibile.
Fiind foarte bogate in minerale si nutrienti, fructele de mare impiedica absorbtia substantelor chimice, avand totodata capacitatea de a detoxifia organismul si de a consolida sistemul imunitar. Gillian McKeith afirma in lucrarea sa "Living food for health", ca fructele si algele de mare contin minerale-cheie care nu au fost gasite in compozitia altor alimente. Fierul din peste si fructe de mare este absorbit mai bine decat cel din vegetale, iar daca este asociat si cu lamaia, gradul de absorbtie este si mai mare.
Colesterolul este o componenta esentiala in viata oricarui organism animal viu. Pestii contin asa-zise “grasimi bune” care contribuie la scaderea colesterolului din sange. Generic ele se numesc grasimi omega-3 si sunt renumite pentru capacitatea de a inlesni sanatatea inimii si creierului. Cercetari recente au scos in evidenta faptul ca un anumit tip de acizi grasi omega-3, numit DHA, este important in special pentru dezvoltarea normala a creierului si sistemului nervos mai ales la copii.
Toate speciile de pesti si de fructe de mare contin omega-3, dar este absolute firesc ca unele tipuri sa fie inzestrate mai mult iar altele mai putin. Pentru a dispune de beneficii cat mai mari consuma de fiecare data cand ai prilejul in acest post: somon, hering, pastrav, ton, macrou si sardine. Fructele de mare sunt excelente proaspete, dar noua ne sunt la indemana congelate. Nu este nimic, le poti consuma in acea zi sau pastra in congelator fara probleme pana in ultima zi din Postul Craciunului. Post usor!
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
Articole asemănătoare
-
Smoothie cu mar si otet de mere
O lingurita de otet de mere de calitate va da acestui smoothie cu mar si fructe de padure un gust usor acrisor, aparte, cu o aroma speciala. O reteta pentru cei care vor sa incerce cu totul altceva cand vine vorba de o bautura sanatoasa.
-
Paste delicioase. Paste cu avocado si carne de pui
O mancare delicioasa si sanatoasa reprezinta cel mai potrivit meniu pentru orice moment al zilei. Asadar va propunem sa preparati reteta de paste cu avocado si carne de pui.
-
Pizza delicioasa cu ton si boabe de porumb
O pizza delicioasa pe care o veti savura cu mare placere este pizza cu ton si boabe de porumb.
-
Masca cu banane si ulei de masline pentru un ten hidratat
Utilizarea produselor cosmetice preparate la domiciliu din fructe proaspete ori legume si alte substante nutritive reprezita o modalitate simpla de curatire a pielii si totodata de hranire a acesteia. Va propunem o masca cu banane si ulei de masline pentru un ten hidratat.
-
Mancaruri exotice. Paella cu fructe de mare si sofran
O bogatie de gust si arome diverse va sunt oferite daca alegeti sa preparati o reteta traditionala din Spania si anume: paella cu fructe de mare si sofran.