Ingrijirea solului - prima cerinta in cazul culturilor de toamna
De calitatea solului depinde in mare masura orice plantatie, de aceea trebuie sa retinem ca acesta este primul care necesita o atentie deosebita. O gradina frumoasa si sanatoasa porneste intotdeauna, la propriu si la figurat, de la sol. Acesta trebuie udat, fertilizat, curatat si ingrijit conform cu cerintele fiecarei culturi in parte.
Pentru a avea legume mari si sanatoase anul urmator, pregateste pamantul toata luna septembrie. Aduna crengile uscate, lemnele sau frunzele cazute din copaci, la fel si plantele bolnave si strange-le toate intr-un loc. Toate ramasitele vegetale care nu sunt bolnave le poti folosi la compost, deci nu le arunca.
Scapa de buruieni pentru ca irosesc toate substantele nutritive din sol si afecteaza grav plantele si legumele.Trebuie sa scapi de buruieni inainte ca vremea sa devina nefavorabila, dupa care sapa si ara solul pentru improspatare. Daca inca mai exista legume prin gradina, asteapta ca ele sa se coaca, apoi culege roadele si fa curat in urma lor. Lasa loc viitoarei culturi si scoate din pamant ramasitele de varza, conopida sau brocoli. Daca se amplaseaza cultura de ceapa dupa tomate, ardei, vinete, care elibereaza terenul tarziu, se lasa terenul doar arat peste iarna.
In etapa de toamna timp de aproximativ doua luni (octombrie-noiembrie), factorii naturali actioneaza asupra araturii de toamna, in mod repetat, prin intermediul fenomenelor de umezire-uscare ; umezire-zvantare; umezire-gonflare (crestere in volum a argilei din sol); descompunerea resturilor vegetale, umezire -zvantare pana la starea de consistenta friabila (solul se faramiteaza prin presare in maini si da senzatia de rece). In aceasta etapa, aratura de toamna se fragmenteaza din ce in ce mai mult, se marunteste, se reaseaza, resturile vegetale se descompun intr-o buna masura.
Dupa ce solul este curatat si fertilizat, urmeaza sa faceti plantarile de toamna. Cel mai bine se dezvolta arbustii si pomii fructiferi. Tine cont si de soiul fiecarui pom pentru ca este posibil sa necesite imbunatatiri, cum ar fi nisip, humus sau cernoziom.
Toamna, o data cu aratul sau sapatul se face fertilizarea de baza. Asta inseamna ca utilizand un ingrasamant mineral greu solubil sau un ingrasamant organic semidescompus, vom reda solului substantele minerale pierdute pe timpul verii, de-a lungul etapelor de vegetatie ale plantelor.
Daca vrei sa-ti infrumusetezi gradina cu flori de toamna, care sa ofere un strop de culoare, poti apela cu incredere la Regina noptii, Gladiola, Hortensie, Crizantema si desigur, la Crinul de toamna.
Sursa foto: theevergreennursery.com
I. C.
Articole asemănătoare
-
Solutii naturale pentru un somn mai bun
Ceaiul caldut de musetel, baut cu 30-60 de minute inainte de culcare, preferabil si cu putina miere, este unul dintre remediile traditionale in cazul tulburarilor de somn. Relaxeaza, calmeaza intregul organism si mai ales sistemul nervos, si daca v-ati plictisit de infuzie puteti folosi fie tinctura, fie capsule cu extract de musetel. Mai puteti bea inainte de culcare ceai de tei, de salvie sau de menta, cu sau fara indulcitor.
-
Catusnica – un remediu natural pentru astenia de toamna
Tristetea instalata odata cu venirea toamnei ar putea fi in unele cazuri mai mult decat o simpla stare de spirit trecatoare. De cele mai multe ori, aceasta semnaleaza prezenta bolii cunoscute sub numele de astenie.
-
Sfaturi pentru lunile de toamna
In timpul lunilor de toamna trebuie sa aveti grija sa respectati cativa pasi simpli pentru a avea o gradina sanatoasa si curata la primavara. Florile va vor multumi pentru grija pe care le-o purtati inflorind placut.
-
Cum pacalim vremea ?
In marea majoritate a cazurilor, gradinarii pasionati de activitatile zilnice fara de care nu s-ar putea declara impliniti, nu prea au rabdare in perioada anuala de toamna - iarna. Abia asteapta primavara pentru a se reintalni cu plantele care le aduc zambetul pe buze.
-
In cautarea culorilor de toamna
Privind in miez de toamna in jurul nostru peisajul este tot mai atragator. Frunzele devin ruginii, vestind trecerea la ora de iarna. Ziua mai scurta, razele soarelui tot mai sarace, pregatesc plantele pentru un somn binemeritat, pictand in acelasi timp peisaje mirifice in parcuri, pe alei si in gradini.