Ingrijirea plantelor in timpul iernii
Frigul, vanturile uscate care bat in timpul iernii, pot indeparta rapid umezeala de pe suprafata plantelor si de la radacini. Cele mai susceptibile sa se usuce si sa piara inainte de vreme din gradina sunt exemplarele plantate toamna tarziu, cu care timpul nu a avut suficienta rabdare sa se adapteze.
Sapa solul cativa centimetri in adancime, de jur imprejurul fiecarei plante, iar daca deficitul de umiditate afecteaza vizibil pamantul, actioneaza in consecinta. In saptamanile mai reci, asigura-te ca arborii si arbustii beneficiaza de resurse de apa corespunzatoare. Este posibil sa se impuna o interventie in perioadele de racire prezise de meteorologi, pentru a proteja mai bine radacinile. Udarea trebuie realizata chiar inainte ca frontul de frig sa loveasca.
Plantele de apartament nu necesita la fel de multa apa in timpul iernii ca vara. Este chiar indicata reducerea gradata a cantitatii de apa, fiindca cele mai multe plante de apartament trec acum printr-o etapa de dormitare in care, practic, metabolismul isi reduce functiile doar la cele vitale. Totodata, nici fertilizarea nu trebuie realizata, fiind de prisos.
Pastrand controlul umiditatii, temperaturii si luminozitatii camerei, plantele de apartament vor trebui sa ajunga intregi la limanul intrezarit deocamdata undeva departe, la linia orizontului: primavara. Este necesar sa pulverizezi un nor fin de picaturi de apa peste frunze pentru a evita deshidratarea. Foloseste apa la temperatura camerei si lipsita de calcar. Unele plante verzi traiesc in ritm mai lent in timpul iernii si de aceea trebuie evitata udarea frecventa pentru a nu favoriza putrezirea radacinilor.
Atentie la florile tinute pe pervazul din fata geamului, inauntrul casei sau apartamentului. Asigura-te ca frigul nu va patrunde la ele in noptile reci pentru ca risti sa le pierzi. Trage perdelutele si blind-urile ori, cel mai indicat, muta plantele in locuri mai sigure. Este foarte important de retinut ca o camera poate prezenta o mare varietate de conditii climatice iar daca cunoastem cerintele fiecarei plante, orice colt poate fi insufletit.
Profita de perioada de iarna sa cureti ghivecele de flori. Este momentul ideal pentru a face curat in ghivece, pentru a indeparta resturile, frunzele uscate si impuritatile. Poti folosi un burete moale si apa calduta sa speli bine frunzele si tulpina. In aceasta perioada in care plantele hiberneaza, ai timp sa te documentezi cu privire la nevoile lor si eventual sa faci o planificare in functie de specificul lor. La sfarsitul lui februarie si inceputul lui martie, plantele incep din nou sa se dezvolte.
Sursa foto: beyondinfosearch.com
I. C.
Articole asemănătoare
-
Despre iarna, plante de apartament si boli
In timpul iernii locuinta devine cel mai stabil microclimat artificial pentru noi si plantele noastre. Insa nici aici riscul de imbolnavire nu este cu desavarsire nul. Se spune ca bolile patrund cu dificultate mai mare la plantele de apartament decat la cele din gradina, dar lucrurile pot capata o turnura nefavorabila cand se face
-
Masti pentru sezonul rece. Masca de fata cu fulgi de ovaz si miere
O masca cosmetica preparata chiar de dumneavoastra la domiciliu pentru sezonul rece este indicata a se utiliza pentru protectia si ingrijirea pielii in timpul iernii. Va propunem sa incercati masca de fata cu fulgi de ovaz si miere de albine.
-
Tratamente naturiste pentru circulatia sanguina periferica
In afara de racelile suparatoare, cea mai mare problema de sanatate in timpul iernii este aceea a circulatiei sanguine problematice
-
Ingrijirea cactusilor in timpul iernii
In general cactusii sunt considerati ca fiind plantele care sunt foarte usor de ingrijit, care nu sunt sensibile si care se adapteaza usor
-
Ingrijirea legumelor in timpul iernii
Legumele sunt solicitate in tot timpul anului, atat vara cat si iarna. Fiind frig si inghet, productia de legume pentru sezonul de iarna se poate obtine numai in rasadnita calda, cu specii mai rezistente la frig si mai putin pretentioase fata de lumina.