Despre iarna, plante de apartament si boli
In timpul iernii locuinta devine cel mai stabil microclimat artificial pentru noi si plantele noastre. Insa nici aici riscul de imbolnavire nu este cu desavarsire nul. Se spune ca bolile patrund cu dificultate mai mare la plantele de apartament decat la cele din gradina, dar lucrurile pot capata o turnura nefavorabila cand se face abstractie de factorii ce determina instalarea bolilor. Ca sa intelegem fenomenul, sa retinem intai ca pericolul le pandeste pe companionele noastre verzi din trei directii.
Existand trei categorii majore de boli: fungice, bacteriene si abiotice. Primele doua au tendinta sa se inmulteasca necontrolat in conditiile excesului de umiditate. Spatiile restranse si ventilatia deficitara ori ineficienta a camerelor contribuie esential la instalarea bolilor fungice. Este recomandat, asadar, sa aerisiti zilnic incaperile casei chiar daca temperaturile scazute nu imbie la asemenea lucru.
Uscarea frunzelor si tulpinilor, asociata cu aparitia la nivelul solului a unor tesuturi maronii semnaleaza o boala fungica. Evita udarea in exces si replanteaza plantele in pamant nou, bogat in humus. Una dintre cele mai frecvente boli determinata de fungi este fainarea. Asa cum indica si numele, ea poate fi recunoscuta dupa aparitia unei substante prafoase, de culoarea alba, la suprafata frunzelor. Tratamentul consta in indepartarea partilor bolnave si mutarea plantelor intr-un mediu uscat.
Planta cu pete umede si margini galbui pe frunze este cel mai probabil afectata de o boala bacteriana. In conditii de umiditate excesiva, petele se inmultesc pana acapareaza intreaga frunza. Inlatura frunzele afectate, izoleaza planta si mai ales, este important sa nu permiti apei sa umezeasca frunzele.
Antracnoza este una dintre cele mai raspandite si pagubitoare boli, dar asociata in special cu fasolea. La noi in tara se intalneste frecvent in zonele cu peste 600 mm precipitatii anuale, in Transilvania, Banat, Moldova si in zonele din nordul Olteniei si Munteniei. Boala se manifesta insa si la plantele de interior. Antracnoza poate fi identificata prin prezenta unor frunze cu varfuri galbene spre maro, care se inchid treptat la culoare si se extind pe intreaga frunza. Poti scapa de antracnoza inlaturand ca de obicei frunzele bolnave si evitand umezeala la nivelul frunzelor. Cat priveste bolile abiotice, acestea nu sunt cauzate de bacterii, fungi sau daunatori, ci de conditiile precare de mediu.
Ca principiu general, in cazul plantelor de apartament, retineti urmatorii factori de risc: o cantitate prea mare sau prea mica de apa; lumina prea multa sau insuficienta; temperatura ambientala neconforma cu nevoile anumitor plante; drenaj deficitar; prezenta sau absenta curentilor de aer in incapere.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Istoria violetelor africane
Desi par sa apartina unei lumi exclusiv situate la capatul Pamantului, violetele africane sunt in realitate printre cele mai cunoscute si indragite plante de apartament.
-
Sase plante de apartament usor de ingrijit
Unele plante de apartament sunt usor de intretinut. Cu putina atentie din partea noastra ele vor creste armonios si vor schimba aerul si infatisarea casei.
-
Deco-sol, ideal pentru aranjamente florale
Deco-sol este un material de sinteza, ce ofera necesarul de apa si substante nutritive pentru multe plante de apartament.
-
BEGONII - decorative prin frunze sau diversitate in forme si nuante
Des intalnita in colectiile multor iubitori de plante de apartament, begonia este cultivata mai ales pentru frumusetea florilor, pentru diversitatea formelor si culorilor. Nu multi stiu insa, ca exista si begonia care se cultiva pentru aspectul deosebit al frunzelor.
-
Camere devenite sere de flori cu Phalaenopsis
Denumire populara: orhideea molie. Familie: Orchidaceae. Phalaenopsis, orhideea molie, este poate una din cele mai cultivate orhidee ca plante de interior si este una din preferatele celor care au sera...