Impatiens
Impatiens
Familia: Balsaminaceae
Aspect: Erbaceu
Perioada de inflorire: Vara
Expunere:Plina lumina, penumbra
Udare: Medie
Specific pentru aceasta planta este abundenta si persistenta florilor.Fructele se coc repede si cad la cea mai mica atingere.
Cultivare: usoara. Se recomanda plantarea acestora intr-un vas mai mic, umplut cu compost din humus sau turba, care trebuie mentinut umed. Aceste flori prefera locurile luminoase, cu temperaturi de pana la 18 °C. Din mai pana in septembrie se agauga saptamanal un ingrasamant lichid. Toamna si iarna trebuie adapostite intr-o sera in care temperaturile sa nu scada mai mult de 13 °C.
Reproducere: Se face prin butasi, obtinuti din ramurile laterale in perioada aprilie -octombrie. Se tin in apa pana isi formeaza radacini, iar apoi sunt plantati in vase separate, intr-un compost umed , feriti de lumina puternica timp de 1-2 saptamani. Se pot reproduce si prin samanta, primavara. Semintele trebuie acoperite de un stat subtire de compost si tinute intr-un loc cald si intunecos pana cand apar mugurii.
Pericole: Umiditatea prea mare, lumina insuficienta si temperaturile scazute pot determina aparitia unor boli provocate de diverse ciuperci. Parazitii care ataca aceste plante sunt: paianjenul rosu, mustele albe, paduchii verzi. Acestia pot fi distrusi prin aplicarea unor insecticide cu actiune sistemica.
Specii si soiuri: Impatiens hawkeri, Impatiens hookeriana, Impatiens repens, Impatiens walleriana, Impatiens balsamina.
Află mai multe despre
Articole asemănătoare
-
Plante de apartament adaptate la conditii de iluminare scazuta
Oricine ar fi tentat sa creada ca plantele nu aduc alt beneficiu, in interior, afara de cel decorativ, se inseala. Multe plante au capacitatea sa improspateze aerul si sa previna efectul factorilor alergogeni precum parful.
-
Activitatile din sera in luna Ianuarie
Una dintre cele mai mari satisfactii oferite de orice sera este ca pana si iarna, plantele sunt colorate si pline de viata, in timp ce afara majoritatea speciilor dorm adanc sub stratul de zapada.
-
Gradinaritul in Luna lui Florar
Mai sau Luna lui Florar, cum este cunoscuta in calendarul popular, este o luna fantastica pentru gradinile din emisfera nordica a planetei. Temperaturile blande, ploile si cantitatea crescanda de lumina fac ca intreaga natura sa revina la viata.
-
Greseli de ocolit in gradina
Indiferent de anotimp, fie ca e vara, toamna sau iarna, multa lume isi doreste o gradina frumos colorata, cu multe plante, care sa atraga privirile trecatorilor.
-
Pregatiti-va plantele de iarna
Toamna, cand temperatura scade tot mai mult indreptandu-se spre zero grade cu pasi repezi inseamna ca a sosit timpul sa pregatiti plantele pentru iarna.