Greseli de ocolit in gradina
Indiferent de anotimp, fie ca e vara, toamna sau iarna, multa lume isi doreste o gradina frumos colorata, cu multe plante, care sa atraga privirile trecatorilor.
Daca gradinaritul a devenit recent o pasiune pentru dumneavoastra va trebui sa invatati cateva lucruri de baza pentru a ocoli eventualele probleme. Chiar si asa trebuie sa va impacati totusi cu gandul ca a fi gradinar, printre altele, inseamna si sa gresiti.
Indiferent de anotimp, inainte de a planta orice tip de floare, vita de vie, arbust sau copac trebuie sa tineti minte ca pregatirea solului este operatiunea cea mai importanta.
Calitatea materialelor vegetative pe care le achizitionati conteaza doar intr-un procent mic. Solul este cel mai important, iar daca acesta nu este pregatit cum trebuie gradina dumneavoastra va fi un esec.
Pentru a va asigura ca totul va fi bine adaugati in compozitia pamantului muschi de turba, humus sau compost organic. Acesta contine multe minerale si nutrienti. Nu folositi deseurile animale in stare proaspata ca ingrasamant deoarece acestea pot arde radacina plantelor tinere.
De asemenea alegeti plantele care va vor colora gradina in functie de clima. Spre exemplu Impatiens, un gen ce face parte din aproximativ 850 de specii de plante perene si anuale care cresc in regiuni cu clima tropicala sau temperat-calda, nu va rezista intr-o zona unde va sta in soare de la sase la opt ore.
Cel mai potrivit ar fi sa faceti inainte de toate planurile pe hartie. Designul gradinii nu trebuie sa fie unul extrem de incarcat. Aceasta este o greseala des intalnita in randul gradinarilor. Plantele trebuie sa aiba loc pentru a se dezvolta, pentru a creste corespunzator si a se inmulti in mod natural.
Pe lista greselilor putem sa adaugam si adancimea de plantare. Deseori se intampla ca aceasta sa fie prea mare. Chiar daca este o inclinatie naturala sa plantam tulpina unei plante anuale adanc pentru a oferi sustinere tulpinii, ideea nu este una tocmai potrivita. Apa si nutrientii necesari pentru dezvoltare vor ajunge greu la radacina plantei.
Florile cumparate in ghiveci de la magazinele de specialitate sau marile centre comerciale au si ele nevoie de o atentie sporita. Inainte de a pune in pamant o astfel de planta uitati-va atent la radacina. Aceasta creste in ghiveciul in care o cumparati sub forma unei mingi deoarece nu are destul spatiu. Cand treceti la procesul de plantare desfaceti usor radacinile pentru a le permite sa se dezvolte. In caz contrar nu vor creste si planta se va imbolnavi sau se va ofili.
Ultimul pas pentru o gradina minunata este cel de a uda bine fiecare planta. Adesea aceasta etapa foarte importanta este omisa sau tratata superficial. Daca planta nu este udata corespunzator va avea foarte mari sanse de a se ofili.
Sursa foto: 1
Articole asemănătoare
-
Plantele aromatice in bucatarie
Usor de cultivat in gradina, balcon sau, de ce nu, in gradina, costa putin si ocupa foarte putin loc, reusesc sa schimbe radical gustul unui preparat, au numeroase vitamine si substante nutritive, iar cei cu experienta in arta gastronomica recomanda sa folosim cele mai multe plante aromatice cat mai proaspete.
-
Intretinerea gradinii in prima luna din an
Ca orice luna din an, chiar de intruchipeaza iarna prin excelenta, Ianuarie vine cu lucruri mai mult sau mai putin importante de realizat in gradina.
-
Toamna. Cateva lucrari de sezon in gradina
Cand toti se pregatesc sa adune recoltele - daca nu au facut-o deja-, cand natura isi face socotelile pentru a intra in hibernare, mai sunt si unele exceptii de la regula. Lucrarile care incep in acest sezon au legatura in special cu activitatea de intretinere a gradinii si nu sunt mai putin importante daca dorim sa atingem cele mai bune rezultate.
-
Activitati de toamna in gradina
Anotimpul tomnatic este ideal pentru a da startul pregatirii gradinii pentru iarna. Lunile septembrie si octombrie nu sunt foarte friguroase si aveti oportunitatea sa iesiti in gradina cat inca vremea este relativ prietenoasa, pentru a aranja straturile inainte de venirea inghetului.
-
Curatenia de Primavara - din nou in Gradinile Botanice din Bucuresti si Cluj
Sambata, 29 martie 2008, va avea loc "Curatenia de primavara" in Gradina Botanica "Dimitrie Brandza" a Universitatii din Bucuresti si in Gradina Botanica "Alexandru Borza" a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.