Activitatile din sera in luna Ianuarie
Una dintre cele mai mari satisfactii oferite de orice sera este ca pana si iarna, plantele sunt colorate si pline de viata, in timp ce afara majoritatea speciilor dorm adanc sub stratul de zapada. Aceasta minune nu ar fi posibila fara implicarea gradinarului care stie cerintele unei asemenea amenajari. Daca sunteti la inceput de drum, speram ca sfaturile urmatoare sa va faca pasiunea mai usoara si mai placuta de acum inainte.
In primul rand, indepartati gheata formata in jurul ventilatoarelor automate, tineti departe zapada de portiunile exterioare ale sistemului de incalzire si aveti grija sa nu se astupe gurile de aerisire. In zilele mai calde deschideti usa/usile si aerisirile pentru o ora sau doua sa se primeneasca aerul.
In Ianuarie si Februarie, magazinele de specialitate scot la vanzare ultimele seminte aflate in stoc. Acum este un prilej bun de a semana semintele de flori perene. Cateva dintre numeroasele soiuri pe care le puteti incerca sunt: primula, coreopsis, dianthus, penstemon, delphinium, gaillardia, digitalis si rudbeckia.
Florile anuale de vara pot fi ceva mai pretentioase, dar iata cateva dintre cele mai rezistente pe care le puteti incerca: begonia de ceara, geranium, cleome, impatiens, floarea de Nu-ma-uita, mimulus. Cand insamantarea are loc in Ianuarie/Februarie, semintele vor incolti cel mai bine la o temperatura a solului de 20 de grade Celsius. De asemenea, temperatura din sera trebuie sa se incadreze intre 5 si 10 grade Celsius.
Partea grea vine atunci cand semintele au germinat si aveti toate rasadurile. Acestea se transplanteaza in ghivece de dimensiuni mai mari si urmeaza a se uda cu moderatie. Amintiti-va sa rotiti recipientele la fiecare cateva zile, astfel incat rasadurile sa creasca uniform.
La sfarsitul lunii Martie plantele perene se pun afara intr-o zona protejata, iar la sfarsitul lunii Aprilie in patul de flori. Plantele anuale trebuie sa stea la adapost in sera pana pe la mijlocul lunii Mai, cand temperatura solului afara devine agreabila. Nu uitati sa verificati periodic daca si-au facut aparitia daunatorii si, daca este nevoie, apelati la metodele de combatere cunoscute.
Tototdata, Ianuarie este luna in care ne pregatim pentru sezonul urmator: cumparati/curatati aceesoriile de care veti avea nevoie pentru intretinerea serei si a gradinii incepand cu Martie.
Sursa foto
I. C.
Articole asemănătoare
-
Garoafa, floarea celor nascuti in ianuarie
Toti cunoastem garoafele pentru ca fiecare am daruit candva un buchet de garoafe, insa putini stim ca ea este prin excelenta floarea persoanelor nascute in luna ianuarie.
-
Ingrijirea gradinii in luna decembrie
In luna decembrie, probabil ca ultimul lucru la care s-ar putea gandi cineva este munca in gradina. Din fericire, lista pentru gradina in aceasta luna este, mai degraba, o insiruire de lucruri pe care sa nu le faci.
-
Gradina mea in luna octombrie
In gradina se gaseste mereu cate ceva de facut si cu atat mai mult in luna octombrie cand, incet dar sigur, ne apropiem cu pregatirile de iarna.
-
Gradina mea in luna Februarie
Intotdeauna se gaseste ceva util de realizat pentru gradina, chiar si in luna care pune capat sezonului rece. Faurar sau “luna lupilor” este socotita o luna nemiloasa, aducatoare de geruri si viscole mari.
-
GradinaMea in luna ianuarie – sfaturi generale
Perioada minunata si plina de farmec a Craciunului a luat sfarsit, iar daca am imbodobit un brad natural plantat in ghiveci