Garoafa, floarea celor nascuti in ianuarie

Toti cunoastem  garoafele pentru ca fiecare am daruit candva un buchet de garoafe, insa putini stim ca ea este prin excelenta floarea persoanelor nascute in luna ianuarie.  Garoafa este o floare foarte des intalnita si nepretentioasa, care creste si infloreste in orice anotimp si poate avea culori diverse simple sau combinate, adaptabile si potrivite oricaror situatii.

Garoafa apartine genului Dianthus, ce cuprinde aproximativ 300 de specii, si este originara din Eurasia. Numele sau stiintific provine din cuvintele grecesti "di" (Zeus)  si "anthos" (floare). Totusi, primul care a utilizat denumirea Dianthus, care s-ar traduce "floare divina", ar fi fost botanistul grec Theopharastus.

Aceasta a inceput sa fie cultivata sistematic din secolul al XIII-lea, de catre calugarii catolici. Garoafa este o floare solitara, placut mirositoare, cu petale pe margine dintate, gofrate sau franjurate. Poate ajunge pana la 90 cm in inaltime iar tulpinile sale sunt ramificate de la baza si usor lignificate.

Prospera in locuri complet insorite si pe sol slab, bine drenat, usor alcalin. Au flori cu petale ondulate, ale caror margini sunt franjurate sau serate, ca si cand ar fi taiate marunt cu foarfeca.

Mai putin rezistente decat garofitele , dar inflorite mereu, garoafele de gradina sunt mai rigide, mai inalte si mai drepte, cu frunze inguste de un verde-gri crescand la nodurile umflate aflate de-alungul tulpinilor subtiri. Florile duble, mai mari - de culoare rosu, roz sau alb - cu un caliciu bombat, au petale late, cu marginile serate.

Ca sa infloreasca continu garoafele trebuie tratate cu o substanta fertilizatoare lichida la fiecare 6 sau 8 saptamani. Un alt aspect important este ciupirea florilor. Garoafele trebuie ciupite pana au numai 6 noduli pe fiecare tulpina aceasta operatie incurajand dezvoltarea tulpinilor laterale.

Reprezantand caritatea si dragostea, garoafa a fost aleasa sa desemneze simbolul national al  Spaniei. Din 1907, garoafa roz a devenit un simbol pentru ziua mamei, sarbatorita in Canada si SUA in a doua duminica a lunii mai.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

 

Articole asemănătoare

  • Fructe si legume bogate in magneziu

    Bananele nu sunt doar o buna sursa de potasiu (pentru o inima mai sanatoasa si nu numai) vitamina C sau fibre, dar sunt recomandate si pentru a ne asigura necesarul zilnic de magneziu din fructe si legume.Aromate si savuroase, sunt o gustare rapida sanatoasa si ne satisfac usor nevoia de dulce. Si in plus sunt usor de gasit in magazine in orice perioada a anului.

  • Legume si fructe in Cartea Recordurilor

    Cea mai grea tomata aproape a atins patru kilograme - oprindu-se la 3,906 kg - si a fost inregistrata in vara anului 2016, apartinand unui pasionat din SUA.

  • Cate calorii ai in farfurie?

    Caloria este o unitate de masura pentru energia din alimente. Tinand evidenta caloriilor care ajung in organism si a celor risipite in procesul de ardere, nutritionistii pot schita cu precizie chirurgicala dieta ideala a unei persoane care nu doreste sa se ingrase sau vrea sa slabeasca.

  • Activitatile din sera in luna Ianuarie

    Una dintre cele mai mari satisfactii oferite de orice sera este ca pana si iarna, plantele sunt colorate si pline de viata, in timp ce afara majoritatea speciilor dorm adanc sub stratul de zapada.

  • Activitatile gradinarului in luna ianuarie

    Daca pana acum vremea rece ne-a dat tarcoale, este putin probabil ca in miezul iernii sa scapam de temperaturile sub zero grade.


Warning: fopen(cache/5737d88e91373cb473e9adaef8d3a0c0) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139