Iarna bucurati-va de savoarea vinului fiert

In lunile friguroase de iarna, primul lucru la care ne gandim cand intram in casa este cum sa ne dezghetam mai repede. Dupa un dus fierbinte, care nu trebuie sa lipseasca, mergeti in bucatarie pentru a prepara rapid o bautura cu efect relaxant si revitalizant. Ciocolata calda, cafeaua, ceaiurile, infuziile sau chiar laptele cald cu miere, sunt oricand binevenite fiindca asigura diversitate in privinta nutrientilor. Vinul fiert, dincolo de sarmul caracteristic acestei bauturi alcoolice, are meritele sale in tratarea si prevenirea anumitor boli.

Despre istoria vinului fiert pe scurt

Se intampla prin epoca medievala cand savoarea vinului fiert era descoperita alaturi de efectele sale benefice. Purtand la origine numele de Hipocris, dupa un fizician al vremii, aceasta era servita mai ales de catre copii in perioada Victoriana.

La prepararea sa se foloseau vin frantuzesc, miere, scortisoara si cardamom. Catre vremurile noastre, vinul fiert s-a mai "emancipat" si a devenit tot mai popular in cadrul ospetelor si diferitelor festivitati culinare. 


Vinul fiert, astazi, la diferite popoare

Chiar daca pretutindeni este numit generic "vin fiert", ati fi surprinsi sa constatati cate diferente exista de la o tara la alta. In primul rand trebuie precizat ca nu exista recomandari in privinta bauturii intrebuintate, atat vinul rosu cat si vinul alb sunt potrivite daca sunt naturale.

Tarile Scandinave - Denumirea specifica pentru vinul fiert in nordul Europei este Glogg. Principalele ingrediente includ diferite condimente, zahar ori sirop, si pentru putina tarie, bauturi spirtoase precum vodka.

Germania si Franta - vinul fiert se bucura de popularitate in perioada iernii in aceste doua state, si este obtinut din vin rosu, vanilie si scortisoara.

Polonia - in aceasta tara, tot din Europa Centrala, vinul fiert este de asemenea la mare cautare. Polonezii se delecteaza deopotriva cu o reteta atipica spatiului nostru: berea fiarta.

Romania - traditia noastra a fost in ultima perioada completata de ingrediente sosite din afara. Pe langa piper sau betisoarele de scortisoara, coaja de portocala aduce un surplus de savoare.

Republica Moldova - romanii de peste Prut obtin gustul dorit din vin rosu, miere si piper negru.

Faptul ca ingredientele sunt mai tot timpul naturale face ca valoarea curativa a vinului fiert sa creasca. Ingrediente precum rozmarinul, mierea, zaharul nerafinat sau cuisoarele,  sunt sugestii potrivite pentru o bautura sanatoasa.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • 10 solutii naturiste pentru a reduce stresul cotidian

    Ocupati-va de gradina: chiar daca este nevoie de o investitie initiala si o suprafata potrivita, cei care au acest hobby sunt mult mai relaxati, petrec timp in aer liber, sunt mai calmi si mai veseli, se bucura de razele soarelui si in plus vor invata in timp multe despre flori, legume, fructe si natura. Iar daca nu aveti o gradina puteti pastra cateva plante pe pervaz sau prin apartament, in ghivece sau jardiniere mai mari sau mai mici, care vor improspata totodata si aerul.

  • Delicii de Paste. Pulpa de miel marinata

    Pentru aperitive puteti incerca pentru ziua de Paste si pulpa de miel marinata. Bucurati-va de un gust unic preparand aceasta reteta cat se poate de simpla.

  • Supe delicioase. Supa de cartofi copti cu smantana

    Bucurati-va de savoarea unei supe calde si consistente intr-o zi incarcata. Va propunem sa incercati supa de cartofi copti cu smantana.

  • Salata hranitoare de iarna cu carne de vita si spanac

    O salata hranitoare pentru sezonul rece este binevenita in orice moment al zilei. De aceea va propunem sa pregatiti salata de iarna cu carne de vita si spanac.

  • Prajitura cu miere si suc proaspat de portocale

    Un desert pentru o dupa-amiaza placuta poate fi prajitura cu miere si suc proaspat de portocale. Bucurati-va de combinatia si aroma unica oferite de miere si portocale.


Warning: fopen(cache/d49d51e8d6325d0f1bb4571b1cbdd53c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139