10 solutii naturiste pentru a reduce stresul cotidian
1. Radeti cat mai des: o solutie aparent simpla si mereu la indemana, rasul relaxeaza, calmeaza, umple de energie corpul si intareste sistemul nervos, si chiar se pare ca ar reduce riscul aparitiei unor afectiuni cronice grave. Incercati sa va bucurati cat mai mult de momentele vesele sau sa vedeti un episod din sitcomul preferat, iar in lipsa acestuia apelati la mediul online pentru a gasi ceva nostim, amuzant, care sa va faca sa radeti.
2. Exercitii fizice regulate: nu este nevoie sa investiti in echipamente scumpe sau in abonamente, cel putin la inceput. Dar miscarea fizica usoara, fie si doar o plimbare de 20-25 de minute in fiecare zi, este benefica nu doar pentru corp, dar ajuta si la reducerea nivelului de stres datorita eliberarii endorfinelor. Si in plus veti avea noaptea un somn mai odihnitor si mai relaxat.
3. Ocupati-va de gradina: chiar daca este nevoie de o investitie initiala si o suprafata potrivita, cei care au acest hobby sunt mult mai relaxati, petrec timp in aer liber, sunt mai calmi si mai veseli, se bucura de razele soarelui si in plus vor invata in timp multe despre flori, legume, fructe si natura. Iar daca nu aveti o gradina puteti pastra cateva plante pe pervaz sau prin apartament, in ghivece sau jardiniere mai mari sau mai mici, care vor improspata totodata si aerul.
4. Ascultati muzica preferata: o solutie doar aparent surprinzatoare – doar meloterapia se foloseste de multa vreme – este sa luati o pauza, sa va retrageti pe cat posibil din agitatia cotidiana si sa va bucurati macar zece minute de trupa preferata. Folosind casti, pentru a nu deranja pe nimeni, si totul o sa para putin mai usor de rezolvat.
5. Mancati putina ciocolata: daca va faceti griji pentru caloriile in plus alegeti o ciocolata neagra de buna calitate, doar 1-2 patratele, pentru o gustare care relaxeaza, creste nivelul de serotonina din corp, da un plus de energie si reduce stresul. Un efect similar il are si ceaiul verde, mai ales pentru cei care prefera gustul acestuia in locul unei cesti de cafea.
6. Eliminati pe cat posibil factorii de stres: daca simtiti ca deja numarul si intensitatea stimulilor stresanti au devenit de nesuportat incercati pe cat posibil sa va reorganizati programul zilnic, amanand sau renuntand la unele activitati obositoare si stresante. Chiar daca este doar o solutie temporara va ajuta sa va gasiti mai usor echilibrul necesar.
7. Incepeti un jurnal: nu trebuie sa fie o capodopera literara si nici nu va fi citit de altcineva. Intr-o agenda sau, de ce nu, intr-un fisier pe laptop scrieti ce vi s-a intamplat, ce va deranjeaza, ce va doriti, o analiza personala care va ajuta sa reduceti impactul factorilor de stres. Scrieti de cate ori simtiti nevoia, chiar si de mai multe ori pe zi, sau atat de rar pe cat va doriti. Nu exista reguli stricte, doar beneficii.
8. Exercitii de respiratie: poate cea mai simpla metoda pentru a va linisti putin. Profitati de o pauza in timpul programului de lucru, alegeti un loc pe cat posibil linistit si respirati adanc de mai multe ori, lent, fara sa va grabiti, eventual inchizand putin ochii. Repetati de cate ori simtiti nevoia unei rupturi de ritm.
9. Reduceti timpul petrecut pe telefon sau alte dispozitive: chiar daca pare ca viata de astazi nu poate exista in afara unui device sau a altuia, incercati pe cat posibil sa nu le folositi mai mult decat este necesar. Alegeti alt mod de a petrece timpul liber sau de a umple perioadele de asteptare sau drumul spre serviciu sau spre casa.
10. Bucurati-va de singurate: chiar daca suntem prin natura noastra fiinte sociale si avem nevoie de prezenta celorlalti, uneori avem nevoie si de timp pentru noi. Cand simtiti ca nivelul de stres a crescut prea mult, iar obligatiile si problemele cotidiene sunt sufocante, luati o pauza si petreceti timp fara altcineva. Faceti o plimbare, vedeti un film, vizitati un muzeu sau un parc, cititi sau pur si simpla relaxati-va, esential fiind sa o faceti in singuratate, fara a cadea in extreme.
Foto: publicdomainpictures.net
Articole asemănătoare
-
Solutii naturiste impotriva respiratiei urat mirositoare
Mestecati frunze verzi de patrunjel proaspat pentru a improspata respiratia in orice moment al zilei. Gustul este placut, racoritor si reconfortant, iar efectul este imediat.
-
Tratamente si remedii naturiste cu busuioc
Sub forma de infuzie calduta, preferabil fara indulcitor, busuiocul este folosit pentru a calma tulburarile digestive, este un adjuvant natural esential in cazurile de colita de fermentatie, indigestie, colici, balonare, si totodata stimuleaza digestia. Beti o cana de ceai pentru a reduce simptomele sau faceti preventiv cure de 2-3 saptamani, in care beti zilnic 1-2 cani.
-
Solutii naturiste pentru un somn mai bun
Ceaiul de musetel (cu sau fara miere, dupa gust) este unul dintre cele mai des intalnite remedii naturiste, fiind folosit pentru a calma durerile usoare de gat si dinti, pentru a calma si relaxa intregul organism si mai ales sistemul nervos, dar si pentru a regla digestia. Dar o cana de ceai de musetel caldut bauta cu 20-30 de minute inainte de ora de culcare ar putea sa va ajute sa aveti un somn mai adanc si mai odihnitor.
-
Tratamente naturiste cu morcovi
Cu multe vitamine – A, B1, B6, C, E, K, P – si minerale, banalul morcov intareste sistemul imunitar, ofera organismului un plus de energie, dar ajuta si digestia si buna functionare a ficatului sau bilei, dar si a sistemului respirator. Si cum are mult beta-caroten si vitamina A este recomandat pentru a pastra acuitatea vizuala.
-
Remedii naturiste impotriva insomniei
Banalul si atat de des intalnitul ceai de tei (cumparat din magazinele naturiste sau pregatit acasa din flori uscate) este unul dintre cele mai cunoscute si folosite leacuri naturiste pentru a trata cazurile usoare de insomnie. Se bea o cana de ceai cald, cu putina miere (1-2 lingurite de planta uscata la o cana de apa) inainte de culcare. In cazurile mai grave pot fi baute pana la trei cani pe zi.